Amerika’da Doktor Nasıl Olunur

Amerika genellikle insanların yaşamak istediği ülkeler arasında yerini alır. Diğer meslek dallarında olduğu gibi doktorlar da bu fikre oldukça yakınlardır. Ancak akıllarına ilk gelen soru Amerika’da doktorlar ne kadar kazanır sorusudur. Dünyada doktorların maaşının en yüksek olduğu ülke, açık ara Amerika Birleşik Devletleri’dir. Amerika’da doktor maaşları ne kadar sorusuna cevap vermek gerekirse Amerika’da faaliyet gösteren bir iş arama sitesine göre 210 bin doların üzerindedir. Bu ülkede pratisyen hekimlerin yıllık ortalama 250 bin Amerikan doları kazandığı tahmin edilmektedir. Uzman hekimler için bu sayı daha da artarak 400 bin dolara kadar çıkmaktadır. 

Doktorların aldığı en fazla maaşa bakılsa da Amerika’da doktorların aldığı en az maaş ne kadardır diye de merak edilir. Genel olarak bakacak olursak yıllık ücret 45 bin 500 doların altına düşmemektedir.  Amerika’da doktor maaşları yıllık ne kadar artar sorusu da merak edilmiştir. Doktor maaşları her yıl ortalama %5 oranında artmaktadır. Amerika’da hangi doktorlar en yüksek maaşı alır sorusu da merak edilmiştir. Ortopedi, KBB ve plastik cerrahi doktorları en yüksek maaşlara sahiptir. Amerika gibi yüksek doktor maaşı veren diğer ülkelere bakarsak Kanada ve Avustralya’yı saymak mümkün olacaktır. Aynı zamanda Hollanda, Belçika, İsviçre, İngiltere’de görev yapan doktorlar da maaş konusunda oldukça şanslı görünmektedir. 

Amerika’da Nasıl Doktor Olunur?

 Genel olarak kabul görmese de Amerika rüyası diye bir gerçek mevcuttur. Özellikle doktorlar için Amerika da çalışmak mümkündür. Akıllara gelen ilk soru ise Amerika’da nasıl doktor olunur sorusudur.  Amerika’da doktor olarak çalışmak için öncelikle 5 aşamadan geçilmesi gerekir. Bu 5 aşama ne kadar meşakkatli görünse de Amerika’da alınan doktor maaşı bu meşakkate değecektir. Amerika’daki doktor maaşı ne kadar Amerika’daki asistan doktorlar yılda ortalama 60 bin dolar, uzmanlar ise ortalama 400 bin dolar maaş almaktadırlar. Doktorlar ilk aşamada asistan olduğu için ayda ortalama 5 bin dolar maaş almış olacaklar. 

Amerika’ya doktor olarak kabul görmek doktor açığından kaynaklı o kadar da zor değildir. Amerika’da doktor olabilmek için öncelikle belirlenen şartların sağlanması gerekir. Zaten 45 bin ilk bakım doktoru ve 46 bin uzman doktor açığı bulunur. Amerika’daki doktorlara bakıldığında doktorların %25 ‘ini yabancı doktorlar oluşturmaktadır. Amerika’da nasıl doktor olunur aşamalarına sırasıyla bakabiliriz.

1. Tıp Fakültesi Bitirmiş Olmak: Amerika’da değil aslında genel olarak doktor olabilme şartı öncelikle tıp fakültesini bitirmiş olmaktır. Ancak daha tıp fakültesinde okurken Amerika’da doktorluk hedeflediyseniz hazırlıklara başlamanız gereklidir. Bu sizi daha avantajlı konuma getirecektir. 

2. İngilizcenin Yeterli Olması: Tıp konusunda en önemli şeylerden biri doktor-hasta arasındaki iletişimdir. Amerika’da doktor olup İngilizcesi kötü olan biri ne yazık ki başarılı olamaz. İngilizcenizin hastalarla iletişim kurabilecek, anlayabilecek ve onları içinde bulundukları durumu iyi bir şekilde anlatacak şekilde olması gerekir. Kısacası İngilizceyi ana diliniz gibi konuşmanız gerekir. Bütün bunların yanı sıra, tıp alanındaki İngilizce terimlere ve tanımlamalara da hakim olmanız gerekir. 

3. USMLE Sınavında Başarılı Olmak: USMLE, Amerika’da doktorluk yapabilmeniz için girilmesi gerekir 3 aşamalı bir sınavdır. Bu aşamaların her birini başarılı bir şekilde geçmeniz gerekir. Bu sınavlar İngilizce olarak yapıldığından işte tam olarak bu aşamada İngilizcenin yeterli olup olmadığı bu aşamada ön plana çıkacaktır. Özellikle Step CS’de rol model hastaları muayene edip onlara tanı koyuyor olunan aşama önemli bir aşamadır. İngilizcenin yeterli olup olmadığı aslında bu aşamada ortaya çıkmaktadır. 

4. Amerika’da ki Doktorlarla Kişisel İlişkileri Geliştirmek: Bu aşamaya geçebilmek için İngilizcenin gayet iyi ve USMLE aşamasında başarılı olduğunuzu varsayıyoruz. Amerika’da doktorluğa gidecek in önemli yol Amerika’da bulunan referanslarınızdır. Bu referans öncelikle staj yeri bulma konusunda size yardımcı olacaktır. Daha sonrasında ise hem staj yeri bulma konusunda hem de bulunacağınız ortamlardaki olanakları öğrenmede ve ayak uydurmanızda oldukça büyük katkısı olacaktır. 

5. Staj Yapmak: Staj her meslekte olduğu gibi doktorlukta da staj yapmanız gerekmektedir. Bu durum mesleki anlamda pratiklik kazanmanız açısından size yardımcı olacaktır. Aynı zamanda uzmanlar içinde sizi tanıma fırsatı tanınmış olacaktır. Tanınmak tabi ki sizin işinize gelecektir. Çalışacağınız yer konusu kafanızda yerleşmiş olacaktır.

Türkiye’de bu aşamaların hepsinden geçmenize yardımcı olarak USCAMP kurumu bulunur. Bu kurum Türkiye’de USMLE sınavına hazırlayan ilk ve tek kurumdur. Kurum sınava sadece hazırlamakla kalmıyor, adaylara danışmanlık yaparak vize işlemlerinden staj yerlerine kadar her türlü ihtiyaçlarına destek olmaktadır. 

Yorum yapın