Aşçı Nasıl Olunur?

Eğitim almamış bir kimse aşının yanında çırak olarak başlayıp aşçı da olabilir. Kişinin kendi istediğine bağlı, tekniklerini öğrenerek aşçı olması da farklı bir konudur. Birde aşçılığın dereceleri vardır. Bunlarda ilk olarak aşçı yardımı ile başlar ve şef açıklık ile devam eder en sonunda ise uzman aşçı olunur.

Bir aşçı nasıl olunur, aşçının maaşı, aşçılık için okumak şart mıdır, aşçılığa toplumun bakış açısı nedir, aşçı iş ilanları gibi soruların cevaplarını ele alacağız.

Aşçı Görev Ve Sorumlulukları Nelerdir?

Üniversite okumadan aşçı olmak da mümkündür. İşinde iyi olan bir şefin veya bir aşının yanında işe en alt seviyeden çıraklıktan başlayarak ilerlenilebilir. 

Bunun yanında üniversite okuyarak daha yüksek mertebe ile aşçı olunur. Üniversitede isim olarak aşçılık bölümü 2 yıl önlisans olarak eğitim verilmektedir. 4 yıllık lisans eğitimi ise Gastronomi bölümündedir. Bu bölümleri okuyarak devlet iş kurumlarında görev almak mümkündür. 

Bir diğer yöntem ise yurt dışındaki aşçılık okullarıdır. Fakat bu eğitimi almak oldukça fazla maaliyetlidir. Öğrenilen her şeyi uygulamak için de farklı ülkelerde çalışmak gereklidir 

Aşçının Maaşı

Aşçının Maaşı çalıştığı yer ve kurumlara göre değişiklik gösterir. 4bin ila 30bin arasında değişir. Aradaki bu sayı farkı herkesin dikkatini çekmektedir. Buna sebep olan ise bir Aşçının kıdemidir. En alt seviyede işe başlayan bir kimse yani çırağın maaşı diğerlerine göre en düşüğüdür. İşinde kendini geliştirip en üst mertebeye yani uzmanlığa kadar çıkan Aşçının Maaşı ise en yüksek maaş olur. Onlar artık kendi işlerinde gelişmiş ve bir nevi sanatkar olmuşlardır. 

Alan olarak baktığımızda en iyi maaş alan kimseler Cruise gemilerinde aşçılık yapan kimselerdir. Kendini kanıtlamış ve farklı milletlerden insanlara yemek sunabilecek aşçılar evlerinden birkaç ay uzak kalarak yüksek ödeme alır. Sonuç olarak bu sorunun cevabı çok çeşitlidir. 

Aşçılık Olmak İçin Hangi Eğitimi Almak Gerekir? 

Farklı kurum ve kuruluşlarda mesleklerini icra eden aşçıların yanında çırak olarak başlayıp kıdemleri yükseltmek mümkündür. Tekniklerini öğrenmek isteyenler için ise okumak daha makul görülebilir. 

Aşçılığa Toplumun Bakış Açısı Nedir? 

Toplumda insanlar iletişime önem verdiği kadar en çok da yemeğe önem verirler. Günde en az 2 öğün yemek yenildiği için bir yemeğin lezzeti de fazlaca değerlidir. Hem göze hitap etmesi hemde lezzeti bir kimseye cazip gelir. Bunun içinde aşçıların insanlar nezdinde değerlidir. 

Aşçı İş İlanları 

İş İlanları her alanlarda her mecrada mevcuttur. Bir Aşçı olabilmeniz için çalışmak istediğiniz kurumla uyum içinde olmanız gerekir. Aşçılar çalıştığı restoran, kafe gibi yerlerde menüyü düzenleyen, fiyatlarını belirleyen kimselerdir. Kurumlarda bütün personeller Aşçının emirlerini yerine getirirler. Aşçılar da işletme yani kurum sahibine karşı sorumludur. 

Aşçı ilanlarında uzman olunan mutfak çok önemlidir. İşe başlamadan işletme sahibi ile mülakatta ortaklık kurmuş sayılırsınız ve işletmenin maddi olmayan tüm yükümlülüklerine yasal olmayan ortağı olmuş sayılırsınız. 

İş olanağı açısından diğer mesleklere nazaran aşçılık, maddi kazançta insana iyi bir sermaye sağlar. Bunun yanı sıra zahmetli ve bir o kadar da el beceri gerektiren bir iştir. 

Yorum yapın