Banker Nasıl Olunur? 

Günümüz itibarı ile adını sıkça duymadığımız banker kelimesi anlam olarak banka sahibi, para altın ve benzeri taşınır değerlerin ticaretiyle uğraşan çok zengin kimse anlamına gelir. Çok eski bir tarihçeye sahip olan bankerlik işinin aslında ilk görevleri o dönemde getirilen para veya para benzeri yatırım araçlarını tartmaktır. 

Aynı zamanda ayar muayenesini yapmak ve bu işlemler sonucunda istenilen diğer bir birimle değiştirmekti. Daha sonra bu görevlerinin yanı sıra başka yerlere göndermek için para almaya, emanet olarak para kabul etmeye ve borç para vermeye başlamışlardır. Dolayısıyla Banker nasıl olunur, Bankerler ne kadar kazanır sorularına cevap vermeden önce bankerliğin temelinden günümüze kadar ne olduğunu bilmek gerekir.

 Bankerlerin yaptığı bütün işler bir araya getirildiğinde bankerlerin günümüzde ki bankalara çok benzediği anlaşılır. Her ne kadar 1970’li yıllarda ülkemizde popülerliği yüksek olsa da günümüzde bu popülerliğini koruyamamıştır. Banker nasıl olunur sorusunun cevabı da parayı ve yatırım araçlarını çok iyi kullanabilmekten geçer. Yani Banker nasıl olunur sorusunu sormadan önce para piyasaları hakkında detaylı bilgiye sahip olmak, yatırım araçlarını çok iyi belirlemek ve aynı zamanda bu yatırım araçlarının gelir-risk dengesini çok iyi tespit etmek gerekir. 

Bununla birlikte bankerliğe başlamak istediğiniz ülkenin kanun ve yasal düzenlemelerini oldukça detaylı incelemeniz bu işte başarılı olmanız için gerekli şartlar içindedir. İkamet ettiğiniz ülkenin imkan ve durumlarını da göz önünde bulundurmanız sağlam bir zemin üstünde bu işi yapmanıza olanak sağlar.

Bankerliğin Türkiye’deki tarihine bakmak gerekirse yakın bir geçmişte olduğu söylemek yanlış olmaz. Özellikle 1970’li yıllarda görülmeye başlamıştır. Banker Kastelli Turgut Özal döneminde önemli bankerler arasında sayılır. Bu dönemde faiz serbest bırakılmıştır. Daha sonrasında işte bankerlik ortaya çıkmıştır. 1980’li yıllara gelindiğinde faiz uygulamalarında ki kanun değişiklikleri nedeni ile bankerlik iyice önem kazanmıştır. Hatta bankerler bankalar ile büyük rekabete girmişlerdir. Ancak özellikle kanun düzenlemelerine uyamadıkları için birçok banker o dönemde iflas ederek kapanmıştır.

Banker Kestelli şirketi dönemin önemli bankerlik şirketinin adıdır. Bankerlik denince akla ilk gelen isimlerden biridir. Bu durumda en merak edilen soralar arasında ise Banker Kestelli kimdir sorusu yerini alır. Aynı zamanda Banker Kastelli ölümü diğer dikkat çeken bir başlıktır. Banker Kestelli 1980 yılında serbest piyasa ekonomisine geçilmesi sonrasında gerçekleşen büyük bir yükselme yaşamıştır. Hatta zamanında yapılan Banker Kestelli reklamlarında dönemin ünlüleri ola Cüneyt Arkın, İzzet Günay ve Orhan Günşiray gibi isimler oynatarak halkın güveni kazanılmaya çalışılmıştır. Hatta sosyal sorumluluk projelerinde yer verilmiştir. 

Banker Kestelli için güven sağlamak için adımlar arasında Fenerbahçe başkanlığına aday gösterilmiştir. Ancak bu adaylık Ali Şen’e karşı olduğu için kazandığı takdirde 250 milyon lira hibe edeceğini söylese de kazanamamıştır. Banker Kestelli güveni toplamış ancak yönettiği kaynakları zaman içinde kendi çıkarları için kullanmıştır. Kendi müşterilerinin de borç yükümlülüğünü yerine getirmeyince çöküşü kaçınılmaz olmuştur. Cenevre’ye kaçarak hesaplarına hesaplanabilen 5 milyon İsviçre Frangı olduğu ortaya çıkmıştır. O dönemin başbakan yardımcısı Turgut Özal bu olay sonrasında istifa etmiştir. 

Bankerlik şirketi bulunan ancak kötü bir çöküş yaşayan Banker Kestelli ölümü de normal şekilde olmamıştır. Yurt dışına kaçıştan sonra Türkiye’ye dönüş, cezaevi yılları derken psikolojisi tamamen bozulmuştur. Sonunda ise masasına bıraktığı “Bugüne kadar işlerim ters gitti. Niyetim kimseyi aldatmak ve kandırmak değildi. Bu nedenlerle ailemle aram bozuldu. Ölümümden kimse sorumlu değildir.” Şeklinde bir not bırakarak intihar etmiştir. 

Bankerler Ne Kadar Kazanır?

Geçmişten günümüze önemli kademelerde yer edinen bankerlik ilk önce toplanan para ve para benzeri yatırım araçlarını uygun noktalarda işletebilme işidir. Çünkü tüm bu toplanan para ve yatırım araçlarına verilen kar payını elde etmek için bu parayı çalıştırmak ve kazandıran bir yatırıma dönüştürmek gerekir ki bu kar payları bir bankerin gelir kaynağını oluşturur. 

Öyle ki 1980’li yıllarda faiz uygulamalarında ki kanun değişikliğinden sonra oldukça rağbet gören bankerler bankalarla kıyasıya rekabet edecek durumlara kadar gelmişlerdir. O zamanlarda işini bilen bir banker büyük paralar kazanmışlardır. Zaman içerisinde kendi işinin patronu olmuşlardır. Bankerler ne kadar kazanır sorusu oldukça merak edilse de tam net bir cevap bulmak zor olacaktır. Ancak halktan toplanan paralarla büyük yatırımcılar haline gelmişlerdir. 

Yorum yapın