Başhemşire Nasıl Olunur ?

Hemşireler genelde başhemşire olmak isterler. Bu sebeple de Başhemşire nasıl olunur sıklıkla hemşire mesleği grubuna özel olan bir sorudur. Başhemşire olmak için ilk olarak lisans mezunu olunması yetmemektedir. Yani bir üniversiteden mezun olup yüksek lisans yapılarak uzman hemşire olunması gerekmektedir.

Başhemşire Nedir?

Hemşirelerin başhemşire olma hayalleri bulunmaktadır. Merak etmelerinin sebepleri ise şunlardır; hemşirelik maaşına nazaran başhemşire maaşları daha fazladır. Ayrıca hemşireliğe göre iş yükü başhemşirelikte daha azdır. Bu sebeple çoğu kişinin aklına başhemşire nedir ve nasıl başhemşire olunur soruları takılmaktadır. Özellikle ”Başhemşire nedir?” üniversite sınavına hazırlanan öğrencilerinde aklına oldukça takılıyor.

Başhemşire; sağlık merkezlerinde, sağlık ocaklarında, hastane ve kliniklerde kısacası sağlık kuruluşlarında hemşire ve ebeleri denetleyen, hasta bakımlarının iyileştirilmesini denetlemek için görevlendirilen daha da kıdemli hemşiredir. Yönetici pozisyonundadır. Her ne kadar başhemşire olarak adlandırılsa da ilgili kuruluşlar tarafından ”Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü ” olarak ismi değiştirilmiştir. Devlet kurumlarında çalışan başhemşirelerin asıl sorumluluğu, sağlık ve bakım hizmetlerinin uygun şekilde yürütülmesidir. Üniversite konusunda başhemşire olmak için hangi bölüm okunmalı olarak da hemşirelik okunması gerekmektedir.

Başhemşire Ne İş Yapar?

Hemşire görevleri ve başhemşire görevleri birbirinden farklıdır. Bu görevler Başhemşire Ne İş Yapar? Olarak araştırılmaktadır.

  • Başhemşireliğin temel görevi ilgilendiği bölümü çalışma kurallarına göre hazırlar ve bunları her sene yeniden düzenler. 
  • Kurallar doğrultusunda ilerler ve kendi sorumluluğundaki bölümlerle ile ilgili planlama yapar.
  • Kendisine bağlı bölümlerin daha iyi bir hizmet vermeleri ve yeni olayları erkenden kontrol edebilmeleri için gerekli olan eğitimleri almalarına yardımcı olur. Bu doğrultuda eğitimlerin ihtiyaç incelemelerini ve eğitim programlarını hazırlar.
  • Oluşan sorunları düzeltecek önlemler alır.
  • Bakım ve tedavi hizmetlerinin eksiksiz ve müşteri beklentisi ve memnuniyetine uygun şekilde devam edebilmesi için gerekli olan inceleme ve kontrol etme işlemini gerçekleştirir. Bu inceleme ve kontrol etme sürecinde ortaya çıkan eksiklikleri giderir.
  • Eksikliklerin çözümlenmesinde ilgili diğer bölümlerle çalışır.
  • Başhemşireye bağlı tüm bölümlerin birbirleriyle ve hastane içerisindeki diğer birimlerle koordinasyonunu sağlar.
  • İlgilendiği alanlar ortaya çıkan yeni gelişmeleri takip eder be gerekli yerlere taşır.
  • Kendisine bağlı olan bölümlerin ihtiyacı olan ilaç ve malzemeleri belirler ve satın alma yerinden temin eder.
  • Kadronun moral -motivasyon ve verimliliğini arttırmak için gerekli çalışmaları yapar.
  • Mevcut hemşire ve personellerinin sayısını, mesleki yeterliliklerini ve işe karşı tutumlarını değerlendirir.
  • Çalışmalarını ve planlarını hastane politikalarına uygun olacak şekilde yapar. Yeni kuralları ve düzenlemelerle ilgili bölümlerini bilgilendirir.
  • Hastalara bakım kalitesini değerlendirmek amacıyla servisi ve hastaları belirli sıklıkta ziyaret eder.
  • Bölümlerindeki kişilerin görev dağılımlarını, çalışma çizelgelerini ve izinlerini onaylar.
  • Kendisine bağlı bölümlerin senelik eğitim programlarını yapar, eğitim verildikten sonra performanslarını değerlendirir.

Nasıl Başhemşire Olunur?

Başhemşire olmanın şartları devlet kuruluşları ve özel kuruluşlarda farklılık gösterir. Nasıl Başhemşire Olunur? Konusunda eğer devlet hastanelerinde başhemşire olmak için üniversitelerin sağlık bölümlerinden 4 yıllık eğitim alındığına dair diplomanın olması başhemşire olmanın ön koşullarındandır. Özel sektörler çoğunlukla üniversitede hemşirelik bölümü mezunlarını tercih etmektedir. Özel hastaneler ayrıca hemşirelik alanında tecrübe talebinde de bulunmaktadır. Üniversite hastanelerinde başhemşire olabilmek için ise en az yüksek lisansı bitirmeleri gerekmektedir.

Başhemşire Olma Şartları Nelerdir?

Başhemşire olmak devlet ve özel kuruluşlarda olmak üzere ikiye ayrışır. Bu sebeple Başhemşire Olma Şartları Nelerdir? Araştırılmaktadır. Devlet ya da özel kuruluş fark etmeksizin başhemşire olmanın en ortak koşulu yöneticiliğe uygun olmaktır.

Devlette Başhemşire Nasıl Olunur?

Başhemşirelerin atama ve görevlendirilmeleri Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılır. Devlet hastanesinde başhemşire olabilmek için en önemli şart, üniversitelerin sağlık bölümlerinden 4 yıllık eğitim alındığına dair diplomanın olması başhemşire olmanın en önemli koşullarındandır. Kamuda başhemşire olabilmek için alan farkı olmaksızın lisans mezunu hemşireler olabilir. Eğer kurumda lisans bitiren hemşire yoksa ve başhemşireye ihtiyaç varsa; lise mezunu hemşire de başhemşireliğe atanabilir. Üniversite hastanelerinde başhemşire olmak için ise en az yüksek lisans mezunu olmak gerekmektedir. 

Özel Sektörde Başhemşire Nasıl Olunur?

Özel hemşirede başhemşire olabilmek için hem üniversitelerin hemşirelik bölümlerinden mezun olmak hem de liselerin hemşirelik bölümlerini bitirmek yeterlidir. Ayrıca özel kuruluşlarda başhemşire olmak için hemşirelik bölümünde deneyim sahibi sahibi olmak gerekmektedir. Başhemşirelik yönetici olduğundan dolayı özel sektörde başhemşire adaylarının deneyimli olması çok önemlidir.

Başhemşirelik Maaşları

Hemşirelik maaşları alandan alana değişmektedir. Çünkü alandan alana çalışma şartıları da farklı olmaktadır. Başhemşire maaşları da bunlarının yanında farklıdır. Bu sebeple, Başhemşirelik maaşları hakkında net bir tutar söylenmemektedir. Bunun sebebi ise devlet ve özel kuruluş olarak ayrılmasından dolayıdır.

Devlette Başhemşire Maaşları

Devlet kuruluşlarında maaşı döner sermaye, bulunduğu nöbetler etkilediğinden dolayı net bir maaş söylenmemektedir. Ortalama olarak bakıldığında en düşük 13-14 bin arasında maaş almaktadırlar.

Özel Kuruluşlarda Başhemşire Maaşları

Özel sektördeki başhemşire maaşları tecrübelerine ve çalıştığı kuruluşlara bağlıdır. Bazı kuruluşlar devlet kuruluşları maaşlarına nazaran daha az maaş verirken bazıları daha da yüksek maaşlar vermektedirler.

Yorum yapın