Büyükelçi Nasıl Olunur?

Büyükelçi genelde yabancı ülkelere merakı olanlar açısından merak edilmektedir. Bu sebeple de bu kişiler Büyükelçi Nasıl Olunur? Ya da nasıl büyükelçi olunur gibi sorular sormaktadırlar. İlk olarak büyükelçi olmak açısından genel bir kural ya da şart bulunmamaktadır. Ancak bilinmesi gereken bazı özelliklerin ve vasıfların kişilerde bulunuyor olması oldukça önemlidir.  Bu özellikler konusunda kişilerin ilk olarak büyükelçi nedir şeklinde araştırma yaparak kendilerini bu vasıflar doğrultusundan geliştirmeleri gerekmektedir.

Meslek açısından bakılacak olduğunda büyükelçi maaşı oldukça fazladır. Ancak bu mesleğe maaş açısından bakmak doğru değildir. Büyükelçi nasıl olunacağı sorusundan önce bu kişilerin nasıl bir vasıfa sahip olduğunun bilinmesi oldukça önemlidir. Bu konu içerisinde;

  • Oldukça iyi ve de üst düzeyde bir eğitime sahip olunması
  • Etkili iletişim kurma yeteneğinin bulunması
  • Çok üst derecelerde yabancı dil düzeyine sahip olunması
  • Bedensel herhangi bir özrün bulunmaması
  • Kendini gerek yazılı gerekse de sözlü olarak iyi bir dil aracılığı ile aktarmak
  • Bulunulan konum içerisinde kültür ve yaşantıya ayak uydurulması gerekmektedir.

Büyükelçi Nedir?

Büyükelçiler bir nevi diplomat görevindedir. Bu mesleğini anlamını bilmeyenler Büyükelçi Nedir? Şeklinde araştırma gerçekleştirmektedir. Büyükelçiler kendi ülkelerinin çıkarlarını başka bir ülke içerisinde ülkesini temsil etmekte olan bir diplomattır. Bu bireyler atanmış oldukları ülkenin kültür ve de dilini üst düzeyde anlamalı, ancak kendi ülke görüşleri, yasalarını ve inançlarını temsil etmesi gerekmektedir. Büyükelçilerin geneli toplantıya katıldıkları yad a siyasi etkinliklere katılmış oldukları ev sahibi olan ülkelerin memurlarından seçilmektedir.

Büyükelçi Görevleri

Büyükelçilerin bulundukları ülke içerisinde pek çok görevi bulunmaktadır. Bu bağlam içerisinde Büyükelçi Görevleri ya da büyükelçi ne iş yapar konusuna bakılmış olduğunda;

  • Ev sahibi olan ülke adına uluslararası olan liderler ile toplantı gerçekleştirmek gibi temsil etme görevleri
  • Anlaşmalar bakımından özellikle ticaret – güvenlik gibi yapılan anlaşmaların ayrıntıları açısından çalışmak ve müzakere yapmak
  • Orada yer alan personellerin denetim görevleri
  • Ev sahibi olunan ülke liderleri ile yapılmış olan görüşmelerin kayıtlarının belgelenmesi gibi büro görevleri
  • Vatandaşlarının çalışmış oldukları ülkelerde görevlerinden sorumlu olmak gibi güvenlik görevleri yer almaktadır.

Büyükelçi Olma Şartları

Büyükelçi olmak ülkemizi temsil etmek açısından oldukça önemli bir görevdir. Bu sebeple de Büyükelçi Olma Şartları bulunmaktadır.

  • İlk olarak büyükelçi olmak için hangi bölüm okunmalı konusunda Kamu Yönetimi, Kamu Politikası, Halkla İlişkiler, Tarih ya da Uluslararası İlişkiler gibi bir lisans bölümünden mezun olunması gerekmektedir.
  • Bu alanlar içerisinde ayrıca yüksek lisans durumunda olan kişiler daha ön planda yer alacaklardır. 
  • Kampüs içerisinde ya da dışında yer alan kulüp, grup ya da herhangi bir girişimde liderlik rolü etkili olmaktadır.
  • Çevirmen olarak bir kurumda çalışmak ya da herhangi bir devlet dairesi içerisinde staj yapmak ek bir deneyim kazandırmaktadır.
  • İngilizce, Arapça ve Farsça gibi olan önemli dillerin kavranması oldukça önemlidir.
  • Etkili iletişim becerileri kazanılmalıdır.
  • Dış hizmet sınavlarını başarılı bir şekilde geçerek Dış hizmet memuru bulunarak ilk etapta göreve başlamaktadırlar.
  • Sınavlardan ve güvenlik kontrolleri içerisinde sağlıklı olarak geçen kişiler daha sonralarında Dışişleri Bakanlığı Dış Hizmet Enstitüsü’nde çalışmak istemiş oldukları ülke tarihi ve dilini öğrenmektedirler.
  • Dış politika içerisinde deneyim kazanmış olan büyükelçi adayları daha sonraki adımlar açısından hazırlanmaktadırlar.
  • Çoğu büyükelçiler doğrudan olarak hükmet yetkililerince atanmaktadırlar.

Büyükelçi Nasıl Atanır?

Demokrasi de büyükelçiler ülkeleri içerisinde sorumlu olan hükümet tarafınca atanmış olsalar da, devlet başkanlarının kişisel temsilcileri olduklarından, hükümette olan kişiler bu atamaları gerçekleştirmeden öncesinde sembolik olarak yetkili devlet başkanlarından ön onay almaya gerek duymaktadır. Ancak genel anlamda Büyükelçi Nasıl Atanır? Konusu merak edilmektedir. 

Büyükelçiler temsil etmiş oldukları ülke devlet başkanlarının imzalarını taşımakta olan itimatname ya da güven mektubunu atanmış oldukları ülke devlet başkanlarına özel bir tören ile arz etmektedirler. Bu tören sonrasında tamamen göreve başlanmış sayılmaktadırlar. Önceden Büyükelçi olmak açısından Kamu Personel Seçme Sınavına katılmak ve Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılmakta olan sınav içerisinde başarılı olunması gerekiyordu. Ancak bu şartlar günümüzde kaldırılmıştır. 

Büyükelçiler artık Dışişleri Bakanlığı’nın teklifi ve Bakanlar Kurulu tarafından alınan kararın ardından ülkemizin Cumhurbaşkanı tarafından atanmaktadır.

Büyükelçi Maaşı

Büyükelçi olmak oldukça ciddi bir meslektir. Bu sebeple büyükelçi maaşı, konsolos maaşları ve emekli büyükelçi maaşları merak edilmektedir. Maaş aralıkları 10 ila 20 bin dolar arasında değişiklik göstermektedir. Büyükelçilere maaşlarına ek olarak geçim ödenekleri de sunulmaktadır.

Bu mesleğe atanma durumu arttırılması açısından dış merkezden olan kişilerle ağ kurulması ve ilişki sağlanması oldukça önemlidir.

Yorum yapın