Cami İmamı Nasıl Olunur?

Cami imamı nasıl olunur konusunda en çok tercih edilen mesleklerden biri olması nedeniyle sorular mevcuttur. İmam olabilmek için imam hatip mezun olabilmek ya da 2 veya 4 yıllık eğitim veren üniversitelerin bölümlerinden mezun olmak gerekli olmaktadır . Cami imamı olabilmek için özellikle 2 farklı sınava girmek gerekir. Bu sınavlar KPSS ve DHBT olarak tanımlanabilir. Sınavları başarıyla atlattıktan sonra imam olarak atanmak mümkündür. Özellikle imam alabilmek için cemaate namaz kıldırmak, kuranı kerim okuma ve mevlit yönetme gibi çeşitli becerilere sahip olmak gerekir. Bu becerilerin tespitinde de DHBT sınavında yapılan yazılı ve sözlü aşaması önemlidir. Bu sınavı geçebilmek için en az 60 puan almak da önemli noktalar arasında yer alır. DHBT ile  imam olabilmek için lise mezunu tamamlamak önemli hale gelmiştir. Eğer Diyanet işlerine bağlı bir kurumda imamlık yapmak istiyorsanız üniversite mezunu olmanız ya da lise mezunu olup KPSS sınavına girmeniz gerekir. Aynı zamanda Yazılı ve sözlü sınavlardan başarılı olmak kaydıyla ve uygun şartlarda alınmasıyla birlikte imam olarak göreve başlamak mümkündür.

Cami İmamı Ne İş Yapar?

Cami imamı ne iş yapar konusu sıklıkla sorulan sorular arasında yer alır özellikle cami imamı olabilmek için neler gerektiği ve cami imamlarının da ne kadar kazandığı ile ilgili farklı sorular bulunur. İmam olabilmek için üniversite okunmalı mı ya da lise mezunu olan biri imam olarak çalışmaya başlayabilir mi konularında da özellikle dini anlamda iyi bir gelişme kat edebilmek için üniversite okumak gereklidir. Bu anlamda Bir üniversite bölümü okumak oldukça önemlidir. Bu üniversiteler hakkında bilgi almak için detaylı bir şekilde üniversite sayfalarını araştırabilirsiniz. İlahiyat fakülteleri içerisinde gidilebilecek üniversiteler arasında :

  • Bursa Uludağ Üniversitesi 
  • Ankara Üniversitesi
  • Marmara Üniversitesi
  • Sakarya üniversitesi
  • 9 Eylül üniversitesi
  • Necmettin Erbakan üniversitesi
  • Gaziantep üniversitesi
  • Kocaeli üniversitesi
  • İstanbul 29 Mayıs üniversitesi
  • Hatay Mustafa Kemal üniversitesi

Gibi üniversiteler  bulunur. Bu üniversitelerden birini tercih ederek gidebilir ve özellikle alanında uzmanlaşmak için çalışmalar yapabilirsiniz. Üniversitelerin ilgili bölümlerine gerekli bilgilerin detaylı bir şekilde verilmesi ve her açıdan bilgilendirmelerin yapılması mümkündür. Her bölümde olduğu gibi bu bölümlerde de taban puanları değişiklik gösterir. Buna göre gitmek istediğiniz üniversiteyi araştırıp taban puanlarını öğrenmeniz de mümkündür. İlahiyat içerisinde yer alan dersler arasında temel İslam bilimleri, felsefe ve din bilimleri ve İslam tarihi ve sanatlar dersleri bulunur.

Cami İmamı Olmak İçin Neler Gereklidir?

Cami imamı olmak için neler gereklidir veya şartları nelerdir konusu sıklıkla sorulan sorulara başlık olmaktadır. Özellikle dini anlamda kendimi geliştirmeyi isteyen ve bu anlamda hem kendi öğrenmek hem de başkalarına öğretmek gibi alanlara ilgi duyan kişiler için cami imamı olmaz oldukça önemli meslekler arasında yer. Bu kapsamda cami imamı olabilmek için devlet memurları kanunları içerisinde yer alan şartları bilmek ve KPSS sınavına girmek gereklidir bu sınav sonrasında iş ilanlarına bakmak ve Diyanet işleri Bakanlığınca yayınlanan duyuruları takip etmek önemlidir. Özellikle son yıllarda dini anlamda bu işlemlere ilgi gösteren kişilerin sayısı oldukça fazla olduğundan dolayı özen göstermekte oldukça önemli konulardandır. İmam olabilmek için imam hatip mezunuysanız üniversiteye gitmeden de bu mesleği yapabilme imkanı bulunur. Dolayısıyla bu alanda ilerleyebilmek için imam hatip mezunu olma şartı vardır dönebilmektedir . Fakat eğer imam hatip mezunu değilseniz ve yine de bu alanda ilerleyebilmek istiyorsanız üniversitelerin ilgili üniversitelerin ilgili bölümünden üniversitelerin ilgili bölümünden de üniversitelerin ilgili bölümünden de devam edebilirsiniz.

Cami İmamı Görevleri

 Cami imamı görevleri arasında camide namaz kıldırmak veya cenaze namazı gibi çeşitli önemli namazları kıldırmak konusunda bilgi sahibi olmak gereklidir. Gerektiğinde kıldırılan bulamazlar sonrasında hutbe verilmesi de bu görevler arasında yer alır. Görevli oldukları camilerde vaaz etmek veya kuranı kerim öğretip dini bilgiler vermek de imamların görevleri arasında yer alır. Camiyi sabah namazıyla   açıp yatsı namazından sonra kapatmak suretiyle gün boyunca açık tutmakta görevlerindendir. Bunun yanı sıra dini gecelerde camilerde program düzenlemek veya müftülükler tarafından düzenlenen programlarda görev almak da cami imamlarının görevleri arasında yer alır. Temel olarak bakıldığında cami imamlarının görevleri arasındaki en büyük görev namaz kaldırmaktır.

Cami İmamı Bulunması Gereken Özellikler

Cami imamın da bulunması gereken özellikler arasında Müslüman olmak, sarhoş ya da ergenlik çağına ermemiş çocuk olmak ,erkek olmak, sahih olacak kadar kurandan ezberi bulunmak, engelli olmamak, ahlaken örnek olmak gibi özelliklerdir. Özellikle imamların toplum için bir örnek olduğundan dolayı namazıyla ya da ahlakıyla ön plana çıkmalı ve camiye gelen herkesi davet edecek şekilde davranışlar sergilemelidir. Bu kapsamda imamların görevlerini bilmeleri ve buna göre hareket etmeleri oldukça kıymetli bir durumdur. Özellikle son zamanlarda bu anlamda cami imamlarının dikkat etmeleri ve İslam’a gelecek herhangi bir sorunda tepkilerini göstermeliler.

Cami İmamı Maaşları

Cami imamı maaşları her yıl yeniden düzenlenmektedir. Bu düzenlemeler özellikle asgari ücretin artması ile birlikte meydana gelmiştir. Bu bakımdan en düşük maaş oranı 11.900 TL olarak belirlenmiştir. Eğer uzman lisans mezunu bir imam iseniz maaşınız 15.000 TL’ye kadar çıkacaktır. Bununla birlikte evli ve 2 çocuk babası olan imamlar içinde 12.250 TL olarak bir ücret belirlemesi yapılmıştır.

Yorum yapın