Çoban Nasıl Olunur?

Peygamber mesleği olarak bilinen çobanlık geçtiğimiz zamanlarda gelirinin düşük olmasının sebebiyle terk edilmişti. Fakat günümüzde tekrardan yüksek oranlarla çoğu kişinin çobanla yöneldiğinde görüldü. Özellikle 60.000 liralık çoban maaşları haberlere konu olunca gençler tarafından da çoban nasıl olunur konusu araştırılmaya başlandı. 

Çoban genel kapsamda kendisine ait olan sürünün beslenmesi, gezdirilmesi, bakımlarının veya otlatma yarın yapılması gibi çeşitli işleri yapan kişidir. Özellikle tarihle de doğa ile birleşmiş kişiler olarak anılması sebebiyle efsaneler olarak kulaktan kulağa dolaşmaktadır. Günümüzde devlet tarafından da bu anlamda teşviklerin ve istihdamlarını olduğundan dolayı ilgisini çeken kişiler için çoban olmak oldukça karlı bir meslek. 

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan duyurulara göre sürü yönetici desteği ile çobanların gelirinin artması sağlandı. Özellikle çoban maaşlarına devlet tarafından verilen desteklerle birlikte çobanlığa özendirme ve çoban mesleğinin ilerlemesi hedeflendi. Çoban maaşı devletten kampanyası ile birlikte devlet tarafından verilen teşviklerden yararlanmak için resmi bir şekilde çoban olmaya istekli olmak gerekiyor . Aynı zamanda istekli olan kişilerin bu anlamda eğitim alanında önemli hale geliyor.  Çoban sertifikasının olduğu kişilerde eğitimleri tamamlayarak çobanlık desteğini başvurabiliyor

Çoban Ne İş Yapar?

Çobanlar ne iş yapar konusu oldukça sık araştırılan konular arasında yer alır. Eski dönemlerde dağdan dağa sürülerini otlatmak için götüren çobanların yaşadıkları efsanelerin konuşulması sebebiyle kıymetli meslekler arasındaydı. Fakat zamanla aylık olarak kazançlarının düşmesi ve gelir gider dengesinin yerine oturmaması sebebiyle birçok kişi çobanlığı bırakıp farklı bir mesleğe yönelmeye başlamıştı. Geçmişten günümüze önemli meslekler arasında yer alan bu mesleğinde yapılması için gereken desteklerin verileceği devlet tarafından duyuruldu. 

Çobanlar bir sürüye sahip olan ve bu sürüyle birlikte dağlarda gezerek hayvanların sorumluluğunu taşıyan kişidir . Çobanların görevleri arasında:

  • Büyük ve küçükbaş hayvanların meraya götürülüp otlatılması, 
  • Hasta hayvanları tespit ederek sahiplerine bilgi verilmesi,
  • Yırtıcı hayvanlara karşı korumanın sağlanması, 
  • Yemek ve su kaplarının temizlenmesi, 
  • Sürüyü zaman zaman sayıp kontrol etmeleri , 
  • Başka bahçelere zarar vermelerinin engellenmesi
  • Sakat bir gül hasta ve doğumu gelen hayvanlara sahibine bildirmeleri gerekir. Bu görevleri yerine getiren kişileri çoban denir ve  istihdam oranının artmasından dolayı bu alana yönelik olarak çalışmalar devam etmiştir.

Çoban Olmak İçin Neler Gereklidir?

Çoban olmak için neler gerekli konusunda özellikle desteklerden yararlanabilmek için 100 koyuna çoban olmak gereklidir. Devletin bu alanda birçok farklı desteği olunur ve bu desteklerden yararlanmakta kolaydır. Öncelikli olarak halk eğitimden çoban sertifikası alan bir kişinin hayvan sahibinin başvuru belgesini alıp, kimlik fotokopisi ve hayvanların küpe kayıtları, çobana ait bilgiler, eğitim aldığını kanıtlar nitelikte sertifika, çoban sigorta primlerinin yattığının kanıtlandığı onaylı belgeler bulundurulmalıdır.. Çoban olmak için bu belgelerinin tamamı olması dahilinde başvuru yaparak herhangi bir sorun olmaksızın çoban da alınmakta ve gereken desteklerden yararlanmaktadırlar.

Çoban Görevleri

Çobanlık görevleri özellikle geçmişten günümüze kadar değişiklik gösteriş ve bu alanda ilerlemeler olmuştur. Özellikle son yıllarda yapılan düzenlemelere göre çoban alacak kişilerin bu anlamda en az fiili koyun bir kuzuya sahip olmaları gerektiğini belirtmiştir. Sonbahara kalmadan Eylül’de ücret alan çobanlar kasıma kadar da çobanlıklarına devam ederler. Bu süre içerisinde tüm görevler ve hayvanların sorumlulukları çobanlara verilmiştir. Hayvanların ara ara sayılması ve gerekli bakımlarının yapılması konusunda da çobanlar yetkili kişilerdir. Bu kapsamda dikkatli bir şekilde meslekte görev almak gereklidir. 

Çobanda Bulunması Gereken Özellikler

İyi bir çoban olabilmek için belli başlı özelliklere sahip olmak gereklidir. Özellikle sahip olunan hayvanların bakımının üstlenebileceği sabıra sahip olması ve bu kapsamda büyükbaş ve küçükbaş hayvanların nasıl ilgilendirdiğini bilmesi gerekir. Devlet tarafından yapılan teşviklerle birlikte birçok kişinin çobanlık için başvurduğu fakat gereken bilgiyi alamadıklarından dolayı da bu anlamda gelişme sağlayamadıkları belirlenmiştir. Dolayısıyla halk eğitimler tarafından verilen eğitimleri almak ve hayvanlar hakkında detaylı bilgilere sahip olmak oldukça önemlidir. Dağlarda yapılan bir iş olmasından dolayı birçok riskin de içinde bulundurduğu bir mesleğe dönüşmüştür. Bu bakımdan tehlikeli hayvanlara karşı neler yapılması gerektiğinin de bilinmesi ve buna göre bu mesleğin seçilip seçileceğine karar verilmesi önemlidir.

Çoban Maaşları

Çoban maaşları genellikle farklı şekilde değerlendirilir bu kapsamda eskiden bu maaşlar 2.000 TL ile 3.000 Türk lirası arasında değişiklik gösteriyordu . Fakat yemlerin zamanlaması ile birlikte gezdirecek çobanların olmaması sonucunda en düşük maaşın 7.000 TL olması sağlanmıştır. Bu maaşların değişiklik göstermesi özellikle kura göre de farklılaşmaktadır. Zorlu kış dönemlerine giriş yaparken çobanların öneminin arttığı belirlenmekte ve maaşları en az 12.000 TL olarak belirlenmektedir . Bunun dışında devletten destek alarak 60.000 TL civarında bir maaş ile başlamakta mümkün hale gelecek. Devletin  başlatmış olduğu çoban maaşı devletten destekleri sayesinde bir sürü hayvanın sahipsiz kalmaması sağlanmış olacaktır.

Yorum yapın