Elektrik Mühendisi Nasıl Olunur?

Elektrik mühendisi, yapay ve doğal kaynaklar ile elektrik üretimini sağlamaya çalışır. Elektrik mühendisinin ilgi alanında tıbbi elektronik cihazların bakımı, tasarımı gibi konularda yer alır. Elektrik mühendisleri haberleşme, iletişim gibi sistemlerin gelişimine destek olur. İş bulma olanakları yüksek olan mühendislikler arasında yer alır. Bundan kaynaklı olarak elektrik mühendisi nasıl olunur sorusu son zamanların merak edilen sorular arasında yerini alır. Elektrik mühendisi olmak için gerekli sınavlardan 360’ın üzerinde puan almak gerekir. Bu puan yeterli olmayarak üniversiteler tarafından belirlenen başarı sıralamasına adayların girmesi önemlidir. Elektrik mühendisi okuyan öğrencilerin bir avantaj olarak Erasmus olanakları da çok fazladır. Bu bölümden mezun olan gençler Elektrik- Elektronik Mühendisi olarak anılır. 

Elektrik mühendisi olmak için bir takım özelliklere sahip olmak gerekir. Elektrik mühendisi nasıl olunur sorusunun bir başka cevabı da bu özelliklerdir. İcat etme konusunda iyi olan, özgün düşünme yeteneğine sahip, plan ve tasarım konusunda yetenekli kişiler elektrik mühendisi olabilir. Elektrik mühendisi özellikleri kısmına daha ayrıntılı bakabiliriz. Elektrik mühendislerinin takım çalışmalarına yatkınlık göstermeleri, stres ve baskı altında çalışabilme yeteneğine sahip olabilmeleri, etkin planlama yeteneğine sahip olmaları ve mesleği gelişime açık olması gerekir. 

Elektrik mühendisliğinin değil de aslında bütün mühendislerde olmazsa olmaz olan özellikler etkili iletişim becerisi olması ve güçlü matematik ve analitik beceriye sahip olmaları önemlidir. Tabi ki bunun için öncelikle temel mühendislik derslerini alıp eğitim süresi 4 sene olan fakültelerinden mezun olmaları gerekmektedir. Bazı üniversitelerde hazırlık sınıfı zorunludur. Hazırlık okumak isteğe bağlı olduğu üniversitelerde bulunur. Hazırlık sınıfı ile başlayan bir elektrik mühendisi tüm sınıflarını başarı ile geçerse 5 sene de mühendis olarak mezun olabilir. 

Elektrik Mühendisi Ne İş Yapar?

Elektrik mühendislerinin geniş çalışma alanları bulunur. Bir projenin başlangıç aşamasından test aşamalarına kadar birçok alanda ihtiyaç duyulur. Elektrik sisteminin gereksinimini, maliyetini ve kapasitesini ispatlarlar. Sistemde meydana gelen elektronik aksamaları kontrol ederek güvenlik standardına uygunluğunu tespit ederler. Elektrik mühendisi ne iş yapar kısmına daha ayrıntılı bakmak gerekirse elektrik sistemlerinin üretiminden tüketimine dek; tasarımı, kuruluşu ve kontrol çalışmalarını üstlenirler. 

  • Elektrik tesis, sistem, alet, bileşen ya da ekipmanın tasarımlarını yapmak,
  • Devre şemaları ve proje planlarının yapılması aşamalarında bilgisayar destekli mühendislik yazılımı ve tasarımlarını kullanmak,
  • Elektrik tesisatlarını ve sistemlerini test ederek veri analizi yapmak,
  • Elektrik sisteminin çalışmasını ve verimini arttırmaya ilişkin araştırma görevini yerine getirmek,
  • Projelerin güvenlik standartlarında olmasını sağlamak,
  • Proje takımı üyelerini kontrol etmek ve eğitmek,
  • Projelerin gününde ve biçilen bütçeyi aşmayarak projeleri yöneten kişilerle beraber ürünlerin test edilmesini sağlamak,
  • Kuruluşun ve projelerin yönetmeliği ve müşteri ihtiyacına uygunluğunu sağlamak, 
  • İmarlar, inşaat ya da montaj adına ayrıntılı hesaplamalar yapmak, 
  • Mevcut olan çalışmaları ve projeyle alakalı verilerin derlemesi raporların yazılmasını sağlamak,
  • Elektrik enerjisini üretip tüketen adına ayrıntılı hesaplamalar yapmak,
  • İş gücü ve maliyet hesaplamaları yapıp, bütçe planının belirlenmesini sağlamak,
  • Elektrik enerjisini üretip tüketen montaj, proje ve işletmesini yerine getirmektir. 

Bu şekilde elektrik mühendisi ne iş yapar sorusunun cevabını ayrıntılı olarak açıklanmış olur. 

Elektrik Mühendisi Ne Kadar Maaş Alır?

Türkiye’de hatta dünya çapında mühendislerin önemi büyüktür. Yaptıkları işler açısından ve sorumlulukları açısından bulundukları yerler bazen insan hayatını ilgilendirir. Bu durumda elektrik mühendisi ne kadar maaş alır sorusu akılla gelir. Yaptıkları iş açısından bir takım zorlukları bulunan elektrik mühendislerinin maaşı çalıştıkları sektöre, işverenin büyüklüğüne, tecrübelerine ve aldıkları eğitime göre değişiklik gösterir. Elektrik mühendisi ne kadar maaş alır sorusuna genel olarak bakmak gerekirse 17.000 TL ile 41.000 TL arasında değişebilir.

Elektrik mühendisinin maaşı özel sektörde, yurt dışında ya da kamuda çalışmalarda bu durum farklılık gösterebilir. Elektrik mühendisinin maaşının daha yüksek olmasını sağlayan bazı etmenler bulunur. Mesela enerji, otomasyon, savunma, havacılık gibi özel sektörlerde çalışan mühendislerin maaşları daha yüksek olabilir. Ayrıca mühendisin aldığı maaş, çalıştığı yerin ya da işverenin sunduğu imkanlarla da ilgilidir. 

Mühendislerin çalıştığı yerde mesai ücretleri ve çalışma saatleri gibi unsurlara da ne kadar maaş aldıkları ile ilgilidir. Daha fazla deneyim kazanan teknolojik gelişmelere hızla uyum sağlayan aynı zamanda bu alanda uzmanlık gerektiren sertifikalara veya eğitimlere yatırım yaparak daha yüksek maaş alırlar. Bunun yanında ise aslında daha önemlisi vizyon sahibi olup kendilerine dil de katan mühendisler aranan eleman olma sıfatını kazanırlar. Önlerinde yurtdışı fırsatları çıkması da an meselesi olur. Kısacası işini severek yapan ve kendi alanında uzmanlaşarak ilerleyen elektrik mühendisleri hem maaşlarını arttırabilir hem de geleceklerini garanti altına alabilirler. 

Yorum yapın