Harita Mühendisi Nasıl Olunur? 

Günümüz iş olanaklarına baktığımızda harita Mühendisiliğine çok az rastlarız. Bilinen bir meslek olmadığı gibi duyulan bir meslek de değildir. Fakat son zamanlarda ülkemizde meydana gelen depremler sonrasında bu meslek sahiplerine oldukça fazla sorumluluklar yüklenmiştir. Bu bağlamda eskiden üzerinde durulmayan ve görülmeyen harita mühendisliğine son zamanlarda ilgi artmış ve rövanşta olmuştur. 

İnsanların yaşam kalitesi her şeyden önemli olduğu için harita Mühendisilerine düşen görev ve sorumluluklar da büyük ölçüde önem arz etmektedir. 

Bir harita Mühendisi Nasıl olur, harita Mühendisi görev ve sorumlulukları nelerdir, maaşı ne kadardır, harita mühendisi olmak için hangi bölümü okumak gerekir, harita mühendisi iş ilanları nelerdir gibi konuları ele alacağız. 

Harita Mühendisi Görev Ve Sorumlulukları Nelerdir? 

Eski mühendislerin yaptığı mimarilere baktığımızda insanları şaşırtırlar ve büyülerler. O günün imkan ve olanaklarında teknoloji yoktur. En başta gelen örnek insana baktığımızda da Piri Reis’i görürüz. Bazı ufak tefek sapmalar dışında karanın birbirine paralelliği ve ortalamasında başarının nedeni mühendisliktir.

Her saat başında yeryüzünde kimsenin farkında olmadığı binlerce deprem meydana geliyor. Şiddeti çok büyük olanlar hissediliyor. Fakat küçük çaplı olanları hissetmek mümkün olmayabiliyor. İşte bu depremlerin tespiti in harita mühendisliği veya geometrik mühendisliği tercih edilir. Eğitim süreci 4 yıllık olan bölüm bittiğinde atanarak mesleğe başlanılabilir. Bu meslekte Yüksek Lisans yapıldıktan sonra uzmanlığı artırılabilir.

Harita Mühendisi Ne Kadar Maaş Alır?

Yeryüzünün haritaları bize gelecek hakkında bilgi ve ipucu verirler. Haberlerde okuyup gördüğümüz bir bilgide uzak gelecekte İtalya’nın yeryüzü haritasında silineceğini söyleniyor. Türkiye’ye de bu söylemler gelmekte. Birçok harita Mühendisi görüşleri ege kısımlarında yer alan çıkıntılı burun ilçe ve sehirleri gelecekte sular altında kalacak gibi gözüküyor. İstanbul’da ise denizin en kenarına kurulan yaşlılar, villalar evler gelecekte sular altında kalabilir.

Harita mühendislerinin ne kadar maaş aldığını inceleyip araştırdığımızda ise ortalama 7bin rakamına ulaşırız.

Harita Mühendisi Maaşı

Okuyup tahsil yapmış olan harita mühendisinin maaşı 8500 tlden başlar. Kıdemleri arttıkça maaşın değeri de katlanarak artar. Mezun olan kimseler özel kurum ve kuruluşlarda da mesleklerini icra ederler.

5 yıllık bir harita Mühendisi maaşı 18.500 tl’dir. Her beş yılda bu kıdem giderek artar. Yıllık enflasyon değeri değiştikçe maaşın oranında zamlar da olur.

Harita Mühendisi Olmak İçin Okunan Bölüm

Lisede sayısal bölümü okumak gerekir. Daha sonra liseden mezun olan öğrenci üniversite sınavına girer ve mühendislik fakültesi bölümünü tercih eder. Daha sonra ise Mühendislik fakültesinden mezun olması gerekmektedir. Mühendislik fakülteleri 4 yıllıktır. 4 yılın sonunda mezun olunca kpss sınavından yeterli puan alınır ve devlet kurumlarına atama yapılarak meslek sahibi olunur. Özel kurum ve kuruluşlarda da mühendislik mesleğini icra etmek mümkündür. 

Harita Mühendisi İş İmkanları ve İş İlanları

Her ne kadar harita mühendisinin iş imkanları kısıtlı olsa da genelde iş bulmam mümkündür. Harita mühendisleri kendi ofis ve dükkanlarını açarak işlerini sağlayabilirler.

°İskan Bakanlığı harita mühendisliği alımı yapar.

°Çevre ve Orman bakanlığı,

°Kültür ve Turizm Bakanlığı,

°Üniversitelerin Harita ve Kadastro bölümlerinde araştırma görevlisi,

°Karayolları Genel Müdürü gibi yerler de harita mühendisliği alımı yaparlar.

Çeşitli kurum ve kuruluşlarda iş ilanları bulmak mümkündür. Çevre ve Orman bakanlığı, İskan Bakanlığı, üniversite araştırma görevlileri gibi yerlerde verilen İlanları gözden geçirip başvurmak mümkündür. 

Yorum yapın