Hasta Bakıcı Nasıl Olunur?

Hasta bakıcılık mesleği son zamanların en trend meslekleri arasında yerini almıştır. Bu şekilde hasta bakıcı nasıl olunur sorusu akıllara gelir. Hasta bakıcı olmak için gerekli şartlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Hasta Bakımı, Yaşlı Bakımı ya da Evde Hasta Bakımı Bölümü’nü bitirmiş olmak gereklidir. 
  • Hasta bakımı alanında eğitimli olduğunu gösteren bir diplomaya veya sertifika sahibi olmak gereklidir.
  • Empati yeteneğini geliştirmiş olmak gereklidir.
  • Etkili bir iletişime sahip olmak gerekir. 

Hasta bakıcı olabilmek için bazı yerler eğitime önem vermese de iyi bir hasta bakıcı olmak için ne gereklidir sorusu akıllara gelmektedir. Bunun için üniversitede Hasta Bakımı, Yaşlı Bakımı ya da Evde Hasta Bakımı Bölümü okunmalıdır. Başka bölüm okuyan kişiler ise Hasta Bakıcı ve Yaşlı Bakımı Kursu ya da Hasta ve Yaşlı Bakım Refakatçi Eğitimi gibi sertifika programları aracılığıyla alan hakkında bilgi sahibi olabilir. Hasta bakıcı bölümü 2 sene ön lisans şeklindedir. Üniversite de hasta bakımı alanı dışında bir bölüm okuyan kişiler isi bu alanda sertifika programlarına katılabilir. 

Kimler Hasta Bakıcı Olabilir?

Hasta bakıcı olmak için kişinin bazı kişisel özelliklere sahip olması gerekir. Kimler hasta bakıcı olabilir diye sorulduğunda bu kişisel özellikleri söylemek mümkün olacaktır. Hasta bakıcı olmak için kişini sahip olması gereken en birincil özellik empati kurabilme yeteneğidir. Kendisi o hastanın yerinde olsaydı kendisine nasıl davranılmasını isterdi diye düşünmesi gerekir. Aynı zamanda sabırlı olmayan kişilerin bu mesleği yapması oldukça zorlu gözüküyor. Çünkü hastalar bazen kalkamayacak halde olabiliyorlar onların bütün bakımlarıyla ilgilenmek için sabırlı olmak gerekiyor. Hastaları kırmadan güler yüzlü bir şekilde onların sorunlarına çözüm bulmak önemlidir. Unutulmamalıdır ki kimse o durumda olmak istemez bu yüzden etkili bir iletişim kurarak çözüm odaklı olunmalıdır.

 Halk arasında ya da mahalle aralarında insanlar her hangi bir eğitimi olmadan ya da bu bölümü okumadan hasta bakıcılığı yapmaktadırlar. Etik olmamakla birlikte bu durumdan hastalarda olumsuz etkilenmektedirler. Kimler hasta bakıcı olamaz sorusunu cevaplamak gerekir. Hasta Bakımı, Yaşlı Bakımı ya da Evde Hasta Bakımı Bölümü’nü bitirmiş olmayanlar hasta bıkıcısı olamaz. Aynı zamanda Hasta bakımı alanında sertifika veya diploma sahibi olmamak hasta bakıcı olmaya engel bir durumdur. 

Hasta Bakıcı Ne Kadar Kazanır? 

Günümüzün güncel meslekleri arasında yerini alan hasta bakıcılığı hakkında en merak edilen sorulardan biri hasta bakıcı ne kadar kazanır sorusudur. Hasta bakıcının maaşı 4250 TL ile 5500 TL aralığındadır. Tabi ki bu rakam duruma ve şartlara göre değişiklik göstermektedir. Hasta bakıcının maaş aralığı çalışılan sektörün türüne, iş yerine, iş yerinin mali durumuna ve kişinin kıdemine bağlıdır. Hasta bakıcılar genellikle özel sektörde dönemin asgari ücretini alırlar. Tabi ki devlette maaşları daha fazladır. Bu sektörde deneyime göre de maaşlar artmaktadır. 

Hasta bakıcı olmak isteyenlerin merak ettikleri bir diğer soru ise hasta bakıcı mesleğinin zorlukları nelerdir sorusudur. Hasta bakıcı olmanın dezavantajlarını şu şekilde sıralamak mümkündür.

  • Bazı özel kurumlarda sigorta koşulları yeterince gelişmemiştir.
  • Kamuya bağlı kurumlarda kadro koşulları yeterince gelişmemiştir.
  • Kamuya bağlı kurumlarda kadro düzenli olarak açılmaz.
  • Ekstra sabır gerektiren bir meslektir.
  • Psikolojik olarak dayanıklı olmayan kişiler bu işi yaparken zorluk çekebilir.

Hasta bakıcılar staj sürelerinde düşük maaşlar alırlar. Stajyer hasta bakıcı hastanın ilaç kontrolü, kişisel bakımı, beslenme düzeninin sağlanması gibi işlerde asistanlık yapar. Hasta bakıcı nerelerde çalışabilir diye merak edenler için özel hastaneler, devlet hastaneleri, huzur evleri ve yaşlı bakım merkezlerinde çalışırlar. Hasta bakıcı nasıl giyinir diye merak edenler için genellikle sağlıkçı üniforması ve medikal terlik giyerler. Üniformaların rengi, çalışılan kuruma göre değişiklik gösterir. 

Hasta Bakıcının Emeklilik Şartları Nelerdir?

Hasta bakıcı olmak isteyenlerin ileri yaşlarını düşünerek aklına gelen bir diğer soru ise Hasta bakıcının emeklilik şartları nelerdir diye merak ederler. Emeklilik koşullarını etkileyen kriterler arasında cinsiyet, yaş, çalışılan sektör, prim süresi vb. yer alır. Kamuda hasta bakıcılık yapmaya başlayan kişiler eğer SGK kayıtları 8 Eylül 1999’dan yapıldıysa kadınlardan 20 yıl ve erkeklerden 25 yıl prim ödememesi istenir. Hasta bakıcıların emekli olabilmesi için yaş koşulu da önemlidir. Kamuda hasta bakıcılık yapmaya başlayan kişiler eğer SGK kayıtları 1 Mayıs 2008’den sonra yapıldıysa 9000 gün prim ödemeleri gereklidir. Prim süresine uyan erkekler 60, kadınlar 58 yaşında emekli olmaya hak kazanır. 

Hasta bakıcılar özel sektörde hasta bakıcılık yapmaya başlamış iseler SGK kayıtları 8 Eylül 1999’dan sonra yapıldıysa sigortalı olma süresi önemsenmez genellikle primlerine ve yaşa bakılır. 7000 günlük prim doldurmuş olunması gerekir. Pirimi dolduran kadınlar 58 yaşında, erkekler ise 60 yaşında emekli olabilirler. Özel sektörde hasta bakıcılık yapmaya başlayan kişiler eğer SGK kayıtları 1 Mayıs 2008’den sonra yapıldıysa 7200 gün prim öder. Kadınlar primi doldurduğunda 58, erkekler ise 60-65 yaş arasında emekli olur. 

Devlette Hasta Bakıcı Olmak İçin Gerekenler Nedir?

Devlette hasta bakıcı olmak için bazı kriterleri sağlamak gereklidir. Bu mesleği yapmak isteyen kişiler devlette hasta bakıcı olmak için gerekenler nedir diye merak ederler. Bu kriterleri şu şekilde sıralamak mümkün olacaktır. 

  • Türkiye Cumhuriyeti  vatandaşı olmak. 
  • Hasta Bakımı, Yaşlı Bakımı ya da Evde Hasta Bakımı Bölümü’nü bitirmiş olmak. 
  • Hasta bakımı  alanında diploma veya sertifika sahibi olmak. 
  • Kamu Personeli Seçme Sınavı’nda (KPSS) minimum 70 puan almak. 
  • Kasten işlenen suçlar sebebiyle 1 sene veya üzeri düzeyde ceza almamak. 
  • Yüz kızartıcı suç işlememek. 

Yorum yapın