Laborant Nasıl Olunur?

Sağlık meslek yüksekokullarından mezun olmak ve böylelikle meslek edinilen bir bölümdür. Özellikle bu bölümde sağlık ile ilgilenen kişilerin yer alması önemlidir. Laborant nasıl olunur konusu oldukça merak edilen sorular arasında yer alır. Bu eğitimi alan kişiler 2 yıl boyunca ön lisans bölümünde okurlar. Daha sonrasında bölümle ilgili teknik anlamda da kendilerini geliştirerek çalışmalarına başlayabilirler. Yapılacak mesleğin zorlukları düşünülerek seçilmesi gereken meslekler arasında yer alır. Çünkü sağlık grupları arasında yer alan bir meslektir. Bu meslekte stres düzeyi oldukça yüksektir. Özellikle çalışma ortamlarında ağır ilaç kokusu olan ve oturarak çalışılan bir meslektir. Zamanla ciddi bel ve boyun ağrılarına sebep olabildiği için bunlara karşı önlem alınmalı ve aralıklı yürüyüşler yapılmalıdır.

Laborant Ne İşe Yarar?

Laborant ne iş yapar sorusu özellikle bu mesleği isteyen kişiler tarafından sorulmaktadır. Laborantlar çok stresli ortamlarda çalışırlar ve hızlı bir şekilde analiz yapmaları gereken bir meslekte bulunuyorlar. Bu meslekte yapılması gereken görevler arasında:

  • Organ örneklerini inceler ve buradan yeni örnekler çıkarırlar
  • Analiz için ortamın hazırlanmasında etkin rol oynarlar ve aynı zamanda ortamın koruma altına alınmasını desteklerler.
  • Doktorların istemiş olduğu test ve deneylerin yapılmasını ve bunların analizlerinin çıkarılmasını sağlar. Gözlemlerini not alarak karşılaştırılanlar.
  • Deneylerde ve testlerde karşılarına çıkan bulguların karşılaştırmalarını yapar ve analiz tutarlar.
  • Laboratuvarda bulunan tüm araç gereçlerin sorumluluğunun üstlenmesini sağlayan görevlerden biridir. Bu araç gereçlerin düzenli bakım ve temizliklerini gerçekleştirirler.
  • Cam ve porselen gibi ölçüm cihazlarının kontrol altına alınmasını sağlarlar .

Gibi görevleri bulunan laborant yarın bu görevleri iyi bir şekilde yerine getirmesi gerekir .

Laborant Olmak İçin Ne Gerekli?

Laborant olmak için ne gerekli sorusu birçok üniversite adayı için önemlidir. Meslek eğitimlerinin sağlık alanında olmasını isteyen kişiler tarafından laborantlar uygun bir tercihtir. Eğitim süresi 2 yıl olmak üzere bu eğitimlerde temel anlamda laboratuvar bilgileri verilir. Bölümden mezun olduktan sonra tıbbi laboratuvar teknikeri unvanı almalarının yanı sıra büyük bir iş olanağına da sahip olurlar. Görülen dersler arasında biyokimya ve mikrobiyoloji gibi derslerin yanı sıra hematoloji ve parazitoloji gibi derslerde yer alır. Bölümün asıldığı tıbbi laboratuvar teknikleri bölümüdür. Kamuda iş ilanlarına bakıldığında birçok seçeneğin bulunduğu gibi özel sektörde de seçenekleri vardır. Laboratuvarın birçok sektörde iş bulabilme imkanı bulunduğu için KPSS sınavına girilerek atama yapılmalı ve daha sonrasında da çalışma imkanı bulunur. Avantajlı bir meslektir. Geniş çapta bir çalışma alanı bulunur. Yeni mezunlar iş ilanı takipleri yaptıklarında uygun pozisyonları bulmaları kolay olur

Laborant Maaşları

Laboratuvarın ne kadar maaş kazandıkları özellikle özelde veya kamuda değişiklik gösterir. İyi kazançlar elde edilen bir meslek olduğunu söylemek mümkündür. Dolayısıyla laborant ne kadar kazanır sorusunun cevabı oldukça merak edilir. Göreve yeni başlayan ve henüz tecrübe sahibi olmayan kişiler için 9 bin TL ila 22 bin TL  arasında değişen bu miktarlar tecrübenin artışıyla birlikte daha da fazlalaşır.

Yorum yapın