Öğretim Üyesi Nasıl Olunur?

Öğretim üyesi, eğitimin en üst alanında yer alan ve en değerli kısmı olan itibarları arasında yer alır. Bundan dolayı gençlerin en çok hayal ettikleri meslekler arasında bulunuyor. Fakat unutulmamalıdır ki ülkemizde bu alanda ilerleyebilmek için oldukça sıkıntılı bir süreçten geçmek gerekiyor. 

Öğretim üyesi nasıl olunur sorusundan önce öğretim üyesi ve öğretim görevlisi ayrımını iyi yapmak gerekir. Çünkü bu iki tanım birbiri ile sıklıkla karışır. Öğretim üyeleri üniversitelerin kadrolu çalışanlarıdır. Yani üniversitelerde kadro alarak çalışan öğretmenler olduklarını ifade eder. Genel anlamda doçent, yardımcı doçent, doktor ya da profesör gibi unvanlara sahip olan kişiler olarak tanımlanabilmektedir. Özellikle zor bir meslek olmasının yanı sıra Yüksek öğretim başkanlığı tarafından atanıp denetlendiklerinden dolayı dikkatli bir seçim yapmak gereklidir. 

Öğretim Üyesi Ne İş Yapar?

Öğretim üyesi ne iş yapar sorusu sıklıkla sorulur. Bu konuda özellikle isteyen adayların bu işleri yapabilmeleri için alanlarında uzman olmaları gerekir. Bundan dolayı seçim yaparken kaliteli ve vasıflı insanların yetiştirilmesi amaçlanmalıdır. Genel olarak öğretim üyesinin ne iş yaptığına bakmak gerekirse:

  • Ülkenin geleceğine katkı sağlayacak kişileri yetiştirmek temel görevleri arasında yer alır. 
  • Akademik alanda bulundukları alanlarda kişileri geliştirmek,
  • Ön lisan, lisans, yüksek lisans ya da doktora gibi alanlarda öğrenci yetiştirmek,
  • Donanım kazandırmak,
  • Kalıcı bir uygulama yapmak,
  • Akademik anlamda iyi yerlere gelinebilmesi için gelişim takibi yapılması,
  • Yıllık çalışma planları oluşturup bu çalışmaları aylara bölmek ve sunmak,
  • Konferans, seminer gibi ortamlarda konuşmalar yapıp üniversiteyi temsil etmek, 

Şeklinde sıralanmaktadır. Bu görevlerin yerine getirilmesi için belirli özelliklere sahip olmak da önemlidir. Peki nedir bu özellikler? İşte yazımızın devamında bu özellikler yer alıyor. 

Öğretim Üyesi ve Özellikleri

Öğretim üyelerinin özellikleri genel anlamda belirli bir alanla sınırlı değildir. Bu kapsamda atılgan olunması, gelişime açık olunması, kontenjan ve müfredat takibinin yapılması,  iyi bir lisans diplomasına sahip olunması( özellikle yüksek dereceler gereklidir), çalışmalar konusunda kendini geliştirebilecek kadar enerjik olunası gibi sıralanabilir. Bu özelliklere sahip olan kişilerin bu alanda zorlanmayacağı görülmektedir.

Fakat daha ileri gidebilmek için sunumları güncel tutmak gibi özelliklere özen göstermek gereklilikler arasında yer alır. Gerekli şartların yerine getirilmesi de önemli durumlardandır. Bu şartlara bakılması gerekirse :

  • Başarılı bir diplomaya sahip olmak,
  • ALES sınavından iyi bir derece almak,
  • YDS sınavından yeterli puanı almak,
  • Diğer yeterlilik sınavlarından başarı ile geçmek,
  • Üniversitelerin belli kontenjanlarına göz atıp ilanlarına başvurmak,

Şeklindedir. Bu şartların özenli bir şekilde yerine getirilmesi öğretim üyesi olabilmek için önemlidir. Bu şartları yerine getirebilmek için azim ve bolca emek gerekir. Bundan dolayı özellikler, görevler ve şartların yanı sıra maaşların da biliniyor olması gereklilikler arasında yer alır.  

Öğretim Üyesi Maaşları

Sıklıkla sorulan sorular arasında öğretim üyesi maaşları yer alır. Bu kapsamda hak ettikleri maaşların alınabilmesi için iyi bir değerlendirme yapılması gerekir. Genel anlamda maaşların özel sektörde ve kamuda değişiklik gösteriyor. Buna göre en yüksek maaş 35 bin Türk lirası iken en düşük maaş aylık 16 bin Türk lirası olarak değerlendirilmektedir. 

Yorum yapın