Okul Müdürü Nasıl Olunur?

Okul müdürü nasıl olunur konusu Milli Eğitim Bakanlığı’nda atama isteyen kişiler için önemli konular arasında yer alır. Okul müdürleri genel olarak okulların genel işleyişinden sorumlu olan kişiler arasında yer alır . İdari basamakta  en yetkili kişiler arasında yer alır. Ayrıca sorumluluk açısından da birçok görev bulunan kişilerden. Okul müdürü olabilmek için öncelikli olarak belirli koşulları yerine getirmek gerekir. Bu koşullar çevresinde çalışmalar yapılıp alanında ilerleyerek okul müdürü olmak mümkündür. Aynı zamanda okul müdürlüğü statüsünde çalışmak için yeterli fiziksel ve zihinsel güce sahip olmakta önemli konular arasında yer alır. 

Bütün bu değerlendirmeler yapıldıktan sonra okul müdürü olmak için herhangi bir engel yoktur. Okula gelen öğretmenlerin işleyişi onların sorumluluğu gibi çok farklı alanlarda faaliyet gösteren okul müdürlerinin belirli sınavlardan geçmeleri ve en az 2 yıl boyunca müdür yardımcısı olarak çalışmaları önemlidir. Büyük bir sorumluluk barındırdığından dolayı bu mesleğe gelecek kişilerde merhamet duygusunun da olması oldukça önemli durumlar arasında yer alır. Okul müdürü olabilmek için ilk koşul 2 yıl boyunca bir okul bünyesinde çalışmış olmak gerekir. Bununla birlikte bu görevlere sahip olan öğretmenlik statülerinde de çalışmak gereklilikler arasında yer alır. Eğer bu ilk şart tamamlanmazsa EKYS sınavına girerek buradan en az 60 puan almak gerekir. Bu puan alındıktan sonra açık kontenjanları bekleyerek ilgili alanlara başvurular yapılması gerekir. Eğer kontenjan açılma durumu mevcutsa okul müdürü olarak işe başlamaktan mümkündür.

Okul Müdürü Ne İş Yapar?

Okul müdürü ne iş yapar konusu birçok kişi tarafından sorulmaktadır okulun ilerleyişi gelir gider dengesi gibi çeşitli durumların yanı sıra eğitim öğretim faaliyetlerinin aksamadan ilerleyebilmesi için gerekli düzeni de okul müdürleri sağlar. Bu kapsamda önemli bir meslek grubu olduğunu söylemek mümkündür. 

Okul müdürleri herhangi bir duruma karşılık acil durum prosedürlerini uygulamak konusunda da yetkili olan kişilerdir. Temel amaçları Milli Eğitim değerleri konusunda çalışmalar yapmaktır. Bu değerlendirmeler yapıldıktan sonra sorunsuz bir şekilde alanında uzmanlaşmak mümkündür. Okul müdürü olabilmek için üniversite mezunu olmak ve kendi kadrosunda yer alan kişilerden olmak gerekir bu nokta eğer bu grupta olmayan biriyseniz MEB’e bağlı kurumlarla çalışmak için KPSS sınavına girmeniz gerekebilir. Bu sınav ile birlikte nedeni kendi okullarında atanarak çalışmalarınıza başlayabilir ve müdür yardımcısı olduktan sonra 2 yıl çalışarak müdür olmak için sınavlara girebilirsiniz.

Okul Müdürü Olmak İçin Neler Gereklidir?

Okul müdürü olmak için neler gerekli sorusu özellikle üniversite adaylarında önemlidir. Hayali okul müdürü olmak isteyen kişilerin öncelikli olarak Meb’e bağlı eğitim fakültelerinden mezun olmak ve alanında deneyim kazanabilmek için ilerlemek gerekir. Gerekli eğitimleri aldıktan sonra mezun olunca direkt olarak okul müdürü olarak çalışmaya başlanmaz. 

Öncelikli olarak belirli bir süre beklemek ve öğretmenliğe devam etmek gerekir. Daha sonrasında gerekli sınavlara girerek bu alanda çalışmalara başlayabilmektedir. Bununla birlikte ek dersler almak ve okul müdürlüğü konusunda detaylı araştırma yaparak sorumluluğun bilincinin kazanılması da önemli noktalar arasında yer alır. 

Çalışmalar konusunda kendini geliştirmek ve görevlerin tam anlamıyla gerçekleştirmesi oldukça önemli konular arasında yer alır. Personellerle ilgili genel düzenlemenin yapılması ve güvenlik, beslenme ya da nöbet konusunda gerekli çalışmaların yapılmasını sağlayan okul müdürlerinin bu alana gelebilmeleri için öncelikli olarak kendilerini geliştirmeleri ve ödemeler konusunda destek olmaları gereklidir.

Okul Müdürü Görevleri 

Okul müdürü görevleri arasında özellikle okur işleyişinin tamamlanması ve bu alanda gerekli olan tüm çalışmaların yapılması yer alır. Okul müdürleri genel olarak düzenin sağlanması konusunda yetkili kişilerdir okul müdürleri devlet tarafından memur ve idarecilerinin birlikte çalışarak özellikle bu alanda idari sorumluluklarını yerine getirdiklerini söylemek mümkündür bu alanda açık kontenjan var ise okul müdürlerinin ilerlemeleri de mümkündür. Birçok görevi yerine getirmekle sorumlu olan okul müdürlerinin idarecilik yeteneklerinin yani otoriter tavırlarının yeterli kadar olması gerekir. Okulla ilgili tüm düzenlemelerin tüm çalışmaların yapılması konusunda görevli kişiler arasında yer alan okul müdürleri bu konuda beslenme ve nöbete ilişkin gereksinimlerini karşılanmasına da yardımcı olmaktadırlar. Genel olarak görevlere bakılması gerekirse:

  • Okul işleyişinin tamamlanması,
  • Gerekli tüm çalışmaların yapılması,
  • Genel düzenin sağlanması,
  • İdari sorumlulukların yerine getirilmesi,
  • Otoriter bir tavırla okulun gerekli işlemlerinin yapılması,
  • Eğitim ve öğretim faaliyetlerinin yerine getirilmesi ve gerçekleştirilmesi,

Gibi sıralamak mümkündür. 

Okul Müdürü Bulunması Gereken Özellikler

Okul müdürlerine bulunması gereken özellikler arasında özellikle Milli Eğitim Bakanlığı’nın yönetmeliğine göre Türkiye’nin eğitim şartlarının geliştirilmesi ve bulunduğu okulda bunların yerine getirilmesi görevinde yer alırlar . Valilik tarafından belirlenen şartlara göre işlerini mesai saatleri dahilinde yaparak gereken durumlarda mesai saatleri dışında da kalmak ve sorumluluklarını yerine getirmek gereklidir. 

Müdürlerin görevlerinde sevgi, saygı, uyumluluk güven ve örnek tutum ve davranışların öncüsü olması gerekir. Bu anlayışla çalıştıklarında alanlarında ilerlemek de mümkündür. Özellikle okul öncesi kurumlar ya da lise kurumlarında farklı görevleri bulunan okul müdürlerinin çocukların yaş düzeyine göre de tavırlarında değişikliklere gitmeleri gerekir. 

Okulla ilgili tüm sorumlulukların yerine getirilmesini sağlayan okul müdürlerinin alanlarında uzmanlaşan bilmeleri için çalışmalarını sağlamaları gereklidir bu anlamda yapılacak olan işlemler arasında okul müdürlerine görev bilinci adına olmaları ve bu kapsamda çalışmalarına devam etmeleri oldukça önemli durumlar arasında yer almaktadır.

Okul Müdürü Maaşları

Okul müdürleri maaşları arasında özellikle normal öğretmen maaşlarına göre farklar bulunur. Bu farklar okul müdürünün ne kadar ek ders aldığına bağlı olarak da değişiklik gösterir. Bir okul müdürünün haftalık olarak 24 saat ek ders yapması mümkündür. Maaşa eklenecek olan bu tutar her 2 ders başına yapılır. 

Maaşlar ise genellikle 10.000 TL üzerinde seyreder. Öğretmenlerin 26 saate kadar yaptıkları ek derslerin de bu ücretlere eklenmesi ve buna göre değerlendirme yapılması oldukça önemli durumlar arasında yer alır. Gerekli eklemelerin yapıldıktan sonra okul müdürlerinin de maaşlarının belirlenmesi sağlanır. Bu belirlemenin ardından okul müdürünün alacağı maaş tam oynar ve her ayın 15. gününde bu ödemeler yapılır.

Yorum yapın