Oto Tamir Ustası Nasıl Olunur?

Oto tamir ustası nasıl olunur, oto tamir ustası olma şartları ve oto tamirci ustası maaşları soruları çoğu oto tamir çıraklarının ya da oto tamir çırağı olmak isteyenlerin akıllarında yer edinmiştir.

Mesleklerle ilgili insanların merak ettiği konulardan birisi de bulundukları meslekte vasıflı olmak için ne yapılması gerektiğidir. Bu durumda araba tamircisi nasıl olunur trendlerdeki yerini koruyan önemli sorulardan biridir. Bir kişinin oto tamircisi olabilmesi için bu oto tamirciliğini bir ustadan öğrenmesi oldukça önemli olup bu nedenle küçük yaşlardan itibaren insanlar, oto tamircilerinin yanında yetişerek mesleki yeterliliğe sahip olurlar.

Bu durum, bireylerin oto tamircisi yeterliliklerini  ve önemli noktalarını yakınan öğrenmesini olanaklı hale getirdiği için bir usta yanında yetişmek, oto tamirciliği açısından oldukça  önemli konulardan birisidir. Usta yanında çalışanlar ayrıca maaş da alabilirler. Bu durum, çoğu insanın oto tamir çırak maaşları konusunda merakta bulunmasının sebeplerindendir. Genelde çıraklar çok yüksek maaş almasalar da mesleğin önemli noktaları hakkında değerli bilgiler öğrendiklerinden çıraklıklarını devam ettirirler ve oto tamircisi olma yolunda ilerlerler. 

OTO TAMİR USTASI NE DEMEK?

Otomotiv sektörü son zamanlarda gelişmekte olan teknolojiyle beraber eskisiyle kıyaslandığında baya hareket içindedir. Özellikle metropol ya da büyük illerde bulunan insanların gitmek istedikleri yerlere ulaşmanın en rahat yolu kişisel otomobiller olduğundan otomobilleri tercih etme oranları büyük oranda artmıştır. Öyle ki otomobile sahip olmak, zamanla ihtiyaç haline hatta en önemli ihtiyaç haline gelmiştir. Otomobil satışlarındaki bu artış ve kullanım oranındaki artış, araçlarda yaşanacak sorunlar ve hasarlar için tamir edebilecek çalışanlara sayıca talep olmuştur. Bu sebeple oto tamir ustası ne demek oldukça merak edilen sorulardandır. Oto tamircisi, motorlu her tür taşıtın bakım ve tamirini yapan kişidir. Belirli bir marka ya da modelde uzmanlık edinen oto tamircileri olsa da genellikle oto tamircileri bütün motorlu taşıtlar ve araçlar hakkında bilgiye ve tecrübeye sahip olmalıdır. Oto tamircisi nedir sorusuna kısaca cevap verecek olursak, motorlu taşıt ve araçların aksamında ortaya çıkan arıza ve sorunların giderilmesinde taşıt ve araç sahiplerine yardımcı ve destek olan kişidir. Oto tamircisi olanlar, gelişmekte olan ve değişen teknolojiyle birlikte sürekli kendilerini geliştirmelidir. Otomotiv sektöründe sürekli gelişen ve değişen motor ve elektrik aksamı ya da diğer bölümlerde bilgi sahibi statüsünde olmalıdırlar. Bu alanda işinin eri olmuş oto tamircilerine olan ihtiyaç artmaktadır. Oto tamircisi kime denir, sorusuna detaylı cevap verebilmemiz için oto tamircisinin görev ve sorumluluklarını bilmek gerekmektedir. Bu görevler, oto tamircisinin uzmanlaştığı alana göre farklılıklar gösterse de genel olarak belirli iş tanımları bulunmaktadır.

OTO TAMİR USTASI NE İŞ YAPAR?


Oto tamir ustası ne iş yapar sorusu bize otomobil tamir ustasının önemli sorumluluklarını göstermektedir. Oto tamircisi taşıt ve araç sahibinin güvenle ve sorun olmayan bir şekilde yolculuk yapmasını sağlayacak çalışmalar yapar. Trafik kazalara engel olunması konusunda oto tamircileri çok büyük rol oynamaktadır. Gerçekleşen trafik kazalarının çoğunluğu otomobillerde meydana gelen arızlardan kaynaklanmaktadır. Bu kazaların önlenmesi, aracın sorunsuz, araç sürücüsüne ve çevresine tehlikede bulunmayacak şekilde çalışması oldukça önemlidir. Söz konusu bir motorlu taşıt ve araç olduğunda birçok farklı parça ve profesyonellik gerektiren işler ortaya çıkar. Oto tamir ustası nedir, oto tamir ustası ne iş yapar sorusuna cevap arandığında, bu işi yapan kişilerin görevleri şu şekilde sıralanabilir: 

  • Otomobilde oluşan sorun veya hasarı tespit etmek.
  • Motor parçalarının bakım ve tamiratını yapmak.
  • Dizel ve benzinli motora sahip araçlarda ateşleme sitemini kontrol etmek.
  • Elektronik devrelerin bakım ve tamirat işlemlerini yapmak.
  • Gerektiğinde yeni otomobil parçaları temin eder ve hasarı giderir.
  • Araçta çıkabilecek arızaları önceden belirleyerek önlem alır.
  • Araç sahibini aracı hakkında bilinçlendirir.
  • Araç üzerinde yapılan işlemleri kayıt altına alır.

            Oto tamircisi olmak isteyen kişi, belirli bölümlerde kendini geliştirebilir. Bu alanlar;    oto elektrik, kaporta, motor, tamir ve rektifiye olarak adlandırılabilir. Oto elektrik dalında kendini geliştirenler, otomobilin elektrikli bölümleriyle ilgilenirken, kaporta konusunda kendini geliştirenler kaza ya da çeşitli nedenlerle otomobilin dışında meydana gelen hasarları tamir ederler.

 OTO TAMİRCİSİ OLMA AŞAMALARI

Oto tamircilerin oto tamircisi olma aşamaları şunlardır;

Oto tamircisi olarak bir yerde çalışmak ya da kendi iş yerlerini açabilmek için oto tamircisi sertifikasına sahip olunması gerekir. Oto tamircisi sertifikası nereden alınır sorusunun yanıtı ise mesleki eğitim yerleridir. Bu mesleki eğitim yerlerinden kişinin deneyimine göre önce kalfalık belgesi sonrasında ise ustalık belgesi alınır. Ustalık belgesi almak için belirli koşullar bulunmaktadır. Aşağıdaki koşullardan en az bir tanesini karşılayanlar ustalık belgesine sahip olabilirler.

  • Meslek lisesi mezuniyetine sahip olmak. 
  • Milli eğitim bakanlığı tarafından onaylanmış kurslardan belge sahibi olmak. 
  • Mesleki Açık Lise eğitim ve öğretimini yüz yüze eğitim olarak başarıyla tamamlamış olmak. 
  • Sanatkarlar ve esnaf dernek veya odaları tarafından alınan ustalık belgesine sahip olmak.

OTO TAMİRCİSİ MAAŞLARI

Oto tamircisi maaşlarını belirleyen bir sürü etken vardır. Bunlardan bazıları çalıştıkları yerlerin kendi iş yerleri olup olmadığıdır. Kendi iş yerleri ise; ne kadar çalıştıklarına, uzmanlaştığı alanlara, yanında çalıştığı elemanların sayısına, ve işletmenin ne kadar büyük olduğuna bağlı olarak artış gösterebilir. 

Başka işletmecinin yanında çalışıyor ise en düşük asgari ücret ortama on bin türk lirası civarında maaş alır.

Yorum yapın