Polis Memuru Nasıl Olunur?

Türkiye Cumhuriyetinde polislik mesleği, kamu düzeni ve güvenliğinin sağlanması, suçların önlenmesi ve suçluların yakalanması için çalışan bir meslektir. Polisler, görevlerini yerine getirirken insan haklarına saygı göstermeli, hukuk kurallarına uygun davranmalı ve toplumla işbirliği yapması gerekir. Polis memuru nasıl olunur sorusu son zamanların merak edilen soruları arasında yerini alır. Polis olma şartları kanunda düzenlenmiştir. Polis Akademisi sınav ilanına çıkarken polis olma şartlarını tek tek yayınlamaktadır. Bu şartlar PMYO, POMEM VE PAEM için ayrı ayrı belirlenmiştir. Türkiye’de polis ihtiyacını karşılamak aynı zamanda polis olmak isteyenleri belirli eğitimlerden geçirilerek polislik mesleğine hazır hale getirmek adına merkezler kurulmuştur. Bu merkezler şu şekilde sıralanabilir; 

  • Polis Meslek Eğitim Merkezleri( POMEM) (Polis yetiştirir ve 6 ay eğitim verir)
  • Polis Meslek Yüksekokulları (PMYO) (Polis yetiştirir ve 2 yıl eğitim verilir.)
  • Polis Amirleri Eğitim Merkezi (PAEM) (Komiser yetiştirir ve 11 ay eğitim verilir.) olarak bilinir. 

Polis memuru nasıl olunur dendiğinde ilk akla bu akademiler gelir. Ülkemizin ihtiyacı olan polislerin yetiştirilmesi, polis adaylarının mesleğe hazır hale getirilmesi adına faaliyet gösterir. Bu kurumlar arasındaki farklar sadece şartlar yönünden öngörülmemiş olup eğitim süresi gibi durumlarda da farklılık gösterir. Polis olma şartları nelerdir sorusunu genel olarak değerlendirecek olursak bu durum eğitim kurumunun kriterlerine bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Bu kriterleri taşıyan hem kadın hem de erkek adaylar yapılan sınavların sonucunda asil ve yedek olarak ayrılırlar. Polis adayların 3 ayrı sınavdan geçmesi gerekmektedir. Bunlar; yazılı sınav, sözlü sınav ve fiziksel sınavdır.

Polis olmak için gerekli şartları maddeli şekilde açıklarsak daha anlaşılır olacaktır.

  • Türk vatandaşı olmak.
  • Lise, lisans ve ön lisans mezunu olmak.
  • Öğrenci yurt dışında herhangi bir okuldan mezun olmuş ise denklik belgesine sahip olmak. 
  • KPSS baraj puanını geçmek (Pomem için geçerli bir maddedir.)
  • Kadın adaylar için 162 cm, erkek adaylar için 167 cm’den kısa boylu olmamak.
  • Sağlık durumu yönünden, Sağlık Şartları Yönetmeliğinde belirlenen koşulları taşımak. 
  • Reşit olmak( 18 yaş kanunu) önemlidir ancak aynı zamanda 30 yaşını geçmemek.
  • Herhangi bir siyasi partiye veya siyasi partilerin yan kuruluşlarına üye olmamak. 
  • Alkol, uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanımı nedeniyle tedavi görmüş veya görüyor olmamak.
  • Kamu haklarını kullanmaktan yoksun bırakılmış olmamak önemlidir.
  • Adayın polis eğitim kurumlarından çıkarılmamış olmak.
  • Kişinin silah taşımak için engel bir durumunun olmaması.
  • Ceza almamış olmak.
  • Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması olumlu olmak. 

Polis memuru olmak için bir takım aşamaları başarılı bir şekilde geçmeniz gerekir. Öncelikle adayın Yükseköğretim Kurumları Sınavına girmesi gerekir. Bu sınavın TYT puan türünden en az 260,00 puan almış olması gerekir. Polis memuru nasıl olunur dendiğinde aslında akla ilk gelen yöntem budur. Puanını alan aday PMYO başvurusu yapabilir. Bu aşamadan sonra ön sağlık, fiziksel yeterlilik sınavı ve sözlü mülakat aşamasına geçilecektir. 

Ön sağlık komisyonu adaylar hakkında “Polis Meslek Yüksekokulu Öğrenci Adayı Olur” veya “ Polis Meslek Yüksekokulu Öğrenci Adayı Olamaz” şeklinde karar verir. Fiziksel yeterlilik sınavında yüz tam puan üzerinden altmış puan ve üzeri alanlar içinde aynı değerlendirme yapılır. Bu aşamayı da başarılı bir şekilde tamamlayan aday mülakata katılmaya hak kazanmış olur.

Mülakatta adaylara soruların yazılı olduğu bir kart çektirilir. Adayın karta verdiği cevaba göre konu hakkında bilgi düzeyi, kendisinden istenileni kavrama, özgüveni, ifade etme yeteneği, beden dilini kullanma becerisi, olmak üzere beş ayrı kritere göreve her bir kriter 20 puan olmak üzere toplam 100 puan üzerinden yapılır. Adayın mülakat sınavından başarılı olabilmesi için toplam 70 puan veya üzerinde alması gerekir. Daha sonra adaylar kendi arasında sıralamaya tabi olurlar. Sıralama belirlenirken TYT puanının %25’i fiziksel yeterlilik puanının %25 ve mülakat puanının ise %50’si alınarak yapılır. 

Polis adayı bütün aşamaları geçerse eğer intibak eğitimini almak üzere çağrılır. İntibak eğitimini başarıyla tamamlayan aday ise 2 yıl sürecek polis öğrenciliği eğitimine katılmaya hak kazanıyor. Öğrenciliğini başarıyla tamamlayan adaylar artık tam anlamıyla bir polis memuru oluyor. Bu şekild polis memuru nasıl olunur sorusu da cevabına ulaşmış oluyor. Göreve başlayan Polis memuru genellikle çevik kuvvet, karakol ya da güven timlerinde görev almaktadır. Polis olmak isteyen adaylar yayınlanan ilanları takip etmeleri önemlidir.

Bütün aşamalardan başarı ile geçen memur adaylarından ilanlara göre toplaması ve kuruma şahsen teslim etmesi gereken evraklar bulunur. Polislik için gereken belgeler nelerdir bu durumda araştırılan sorular arasındadır. Öncelikle T.C. kimlik beyanı gereklidir. Daha sonra güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması formu, lisans diplomasının veya geçici bitirme belgesinin aslı ve fotokopisi, erkek adaylardan askerlik durum beyanı, evli ise evli olduğuna dair beyanı, evli ise evli olduğuna dair beyan, sınav başvuru dilekçesi, KPSS sonuç belgesinin aslı ve fotokopisi, sağlık bilgi formu, mezuniyet belgesi ve biyometrik fotoğraf gerekli ve teslim edilmesi gereken belgeler arasındadır. Bu belgeleri zamanında ve düzenli olarak teslim etmek önemlidir. 

Polis olabilmek için en önemli şartlardan biri sicilinin temiz olmasıdır. Bu durumda merak edilen sorulara arasında polis olmaya engel suçlar nelerdir sorusu olacaktır. Devletin güvenliğine karşı suçlar, anayasal düzeni yıkmaya yönelik suçlar, zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suç sayesinde elde edilen malvarlığını aklama, kaçakçılık ve cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlar polis olmaya engel suçlar arasında yerini alır.  

Polis Memuru Ne Kadar Maaş Alır?

Türkiye Cumhuriyetinde polis memurlarının maaşı, rütbe, hizmet yılı, eğitim durumu, görev yaptıkları bölge ve alınan ek ödemeler gibi faktörlere göre değişiklik gösterebilir. 2023 yılı itibariyle, Polis Meslek Yüksekokulu’ndan mezun olan yeni bir polis memurunun maaşı 25.539 TL’dir. Polis memurunun maaşı görev yaptıkları süre boyunca yıllık artışlar alır ayrıca bu artışlarla birlikte maaşları yükselir. Polis memurları, özel görev, fazla mesai, nöbet tutma gibi durumlarda ek ücretler de alabilirler. Polis memuru ne kadar maaş alır sorusunda öncelikle memurun hangi rütbede olduğuna bakılması gerekir. Çünkü memurlarının rütbeleri yükseldikçe maaşları da artar. Yani komiser bir memurun maaşı ise polis memuru maaşı arasında 2 katı kadar olabilir. 

Polis memuru maaşı aynı zamanda memurun görev yaptığı bölgeye göre de farklılık gösterir. Bazı bölgelerde ek ödemeler ve ek ücretler uygulanabilir. Bununla birlikte, polis memurlarının aldığı ek ödemelerin miktarı farklılık gösterebilir ve değişkenlik gösterebilir. Polis memuru maaşları diğer kamu çalışanlarının maaşlarına benzer şekilde belirlenir ve maaşlarla ilgili düzenlemeler zaman zaman güncellenir. 

Yorum yapın