Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Nasıl Olunur?

Serbest muhasebeci mali müşavir nasıl olunur konusunda özellikle muhasebeyle ilgilenmek ve bu alana ilgisi olan kişilerin çalışması için birçok düzenleme yapılmıştır. Kanunlara göre mesleği yapmaya uygun olan kişilere ve bu konuda hak kazanmış kişilere serbest muhasebeci mali müşavir denmektedir. Kişiler eğer serbest muhasebecilik ile uğraşıyorsa yaptıkları işlere ek olarak başka bir alana da ilerleyen bilmektedirler. Serbest mali müşavir olabilmek için ise üniversitelerin ilgili bölümlerini okumak gereklidir. 

Özellikle lisans mezunu olmak ve buradan başarıyla ilerlemek önemlidir. Üniversitelerde yer alan işletme, kamu yönetimi, muhasebe, maliye, iktisat veya hukuk bölümlerinden birinden mezun olmak serbest muhasebe için yeterli bir unsurdur. Muhasebecilik ile ilgili bu bölümlerden birini bitirdikten sonra yeterlilik sınavlarına girip başarılı olmak gerekir. Başarılı olan adayların 3 yıl sürecek bir staj dönemi başlar. Bu staj dönemlerinden sonra ise ruhsat alınır ve aktif olarak serbest muhasebeci unvanıyla çalışmaya başlanır. Üniversitelerin 4 yıllık lisans bölümünü bitirmek bu konuda temel şartlar arasında yer aldığından dolayı öncelikli olarak üniversite sınavına girerek başlamak gereklidir.

Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Ne İş Yapar?

Serbest muhasebeci mali müşavir ne iş yapar konusu da oldukça merak edilen sorunlardandır. Özellikle üniversite için kendilerine meslek seçmeye karar veren kişilerin mali Müşavirliği de incelemeleri gerektiği belirtilmiştir. Genel olarak mali müşavirlerin ne iş yaptığına bakılması gerekirse:

  • Halihazırda devam eden işletmelere muhasebe sistemi kurmak ve bu muhasebe sistemlerini geliştirmek.
  • Tasfiye , devir veya birleşme gibi işlemler için mükelleflere yardımcı olmak.
  • İşletmelerdeki adres değişikliği ya da faaliyet değişikliklerini yardımcı olmak.
  • Muhasebe veya finansal konularda mevzuata uygun şekilde danışmanlıklar yapmak.
  • Gelir ve gider faturalandırma ayarını yapmak ve bunları defterlere işlemek.
  • Vergi beyannameleri düzenlemek.
  • Maliyet tabloları düzenleyip bütçelerin tayin edilmesini sağlamak.
  • Ay ve yıl sonu kapanışlarında parasal anlamda tüm işlemleri yapmak
  • Finansal tutarsızlıklar konusunda hatalarını  tespit etmek  ve cezai işlemler konusunda rapor hazırlamak.
  • Gerekli evrak işlerini yapmak.
  • Veri gizliliğini korumak için finansal bilgileri güvenli hale getirmek.

Gibi görevlere sahiplerdir. İşletmelerin mali Müşavirler konusunda kendilerini geliştirmeleri oldukça önemlidir. Çünkü özellikle karşılaşılan açıklar konusunda mali müşavirlerin desteği büyüktür.

Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Olmak İçin Neler Gereklidir?

Mali müşavir olmak için belirli şartlar vardır. Özellikle bunlardan ilki üniversite bölümlerinden mezun olmaktır. Bunun dışında mali ve finansal konularda çalışabilmek için 2 farklı görev şekli vardır. Bunlar bağımlı veya bağımsız serbest muhasebeci mali müşavir görevleridir. Bunlar tamamıyla kişilerin kendilerine kalmış bir tercihtir. Yani herkesin bir şirkete bağlı olarak çalışması gerekmez serbest bir şekilde farklı şirketlerin aynen da mali müşavirliğini yapmakta mümkündür. Bununla birlikte büro açarak önce büro tescil belgesi aldıktan sonra birkaç meslek grubu ile aynı ortamda çalışmak mümkündür.

Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Görevleri

Serbest muhasebeci mali müşavirlerin görevleri arasında işletmelerin finansal anlamda düzenlemelerini sağlamak ve bu kapsamda onlara destek vermek yer alır. Bu anlamda hesap yönetim işlerinin düzenli bir şekilde takip edilmesi ya da muhasebe defterlerinin sürekli olarak takibinin yapılması konusunda da mali müşavirler rol alır. Aynı zamanda gelir ve gider dağılımlarının düzenli bir şekilde yapılması konusunda sorunların tespit edilmesi veya vergiyi beyannamenin yapılmasını da mali Müşavirler yapmaktadır. Genellikle bakıldığında finansal anlamda düzenlemelerin sağlanmasını mali Müşavirler yapıyor denilmektedir . 

Firmalar genellikle işletmelerinin daha üst seviyeye getirilebilmesi için mali Müşavirler çalışırlar. Bunun temel sebepleri mali Müşavirler tarafından yapılan raporlamalar sayesinde vergi açıklarını ya da herhangi bir ceza konusu olup olmadığını tespit etmek ve bu konuda ilerlemelerin sağlanması önemlidir. Gelir gider dengesinin sağlanmasıyla birlikte firmaların daha fazla büyümesi de mümkün olacağından dolayı maliye Müşavirler de çalışmak önemli noktalar arasında yer alır.

Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Bulunması Gereken Özellikler

Serbest muhasebeci mali müşavirlerin özellikleri arasında zorlu bir eğitim sürecinden  geçilmesinin yanı sıra  ayrıntı olan noktalara iyi bir şekilde dikkat etmek, mevzuatlarının takibini yapabilecek kadar sabır ve beceriye sahip olabilmek, ofis ortamında çalışmaya uygun bir yapıya sahip olabilmek, sayılarla ve hesaplamalarla arasının iyi olması, yenilikleri takip ederek meslek ahlakına uygun bir şekilde davranmak. Bu şartları yerine getiren kişilerin genellikle mali müşavir olabilmesi için herhangi bir engel yoktur. Özellikle insanlarla iletişim kurulan meslekler arasında yer almasından dolayı iletişimi güçlendirmek gereklidir. 

Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Maaşları

Serbest muhasebeci mali müşavir maaşları genellikle asgari ücretle birlikte değişiklik göstermektedir. Bu fiyatlar özellikle farklı zamanlarda değerlendirmeye göre farklılaşabilir ve serbest muhasebecinin çalıştığı alana ve kişilere göre bir değişiklik gösterebilir. Genel anlamda bakıldığında en yüksek mali müşavir maaşı 27.000 TL en düşük mali müşavir maaşı ise 12.000 TL dir. Bu kurlara göre değişen bir oran olmasından dolayı iyi takip etmek oldukça önemlidir. 

Yorum yapın