Sistem Mühendisi Nasıl Olunur?

Sistem mühendisliği kariyeri, geniş ve çeşitli bir alanda farklı hizmetlerle karşımıza çıkar. Sistem mühendislerinin görev alanları, bilgisayar sistemleri ve yazılımların tasarlanması, kurulması, yönetilmesi ve güncellenmesi gibi konuları içerir. Genel olarak, sistem mühendisi olmak için bilgisayar mühendisliği, elektrik-elektronik mühendisliği veya benzeri mühendislik bölümlerinde lisans derecesine sahip olmanız beklenir. Sistem mühendisi ne kadar maaş alır gibi sorulara da bu yazımızda yanıt bulabilirsiniz.

Sistem Mühendisi Kimdir? 

Sistem Mühendisi, sistemlerin ve altyapıların tasarlanması, geliştirilmesi ve iyileştirilmesi süreçlerinde çalışan uzmanlardır. Sistem Mühendisi nedir nasıl olunur gibi sorular bu mesleğe yönelmek isteyenlerin merak ettikleri asıl sorulardır. Bu profesyoneller, çeşitli sektörlerde başarılı bir şekilde görev yapabilirler. Sistem mühendislerinin ana hedefi, kaliteyi yükselterek maliyetleri azaltmaktır. Sistem mühendisi olma şartları kısaca bahsedebileceğimiz bazı başlıklardan oluşur. Eğitim ve ilgili bölümlerde lisans programı, güçlü bir özgeçmiş oluşturma, özgeçmiş için sertifikalar ve belgelendirilebilecek eğitimler almak, iletişim ve liderlik becerileri, teknik becerileri geliştirme, deneyim ve pratik uygulama, iş başvurularıyla kendini göstermek Sistem Mühendisi olmak isteyenlerin en temel yapması gereken şeylerdir.

Sistem Mühendisi Nasıl Olunur?

Sistem mühendisi olabilmek için belirli bir eğitim düzeyine ihtiyaç duyulmaktadır. Liseyi tamamlayan ve üniversite sınavında sayısal alanında başarılı olan bireyler, Mimarlık, Endüstri Mühendisliği veya Sistem Mühendisliği bölümü seçeneklerinden birini seçerek eğitim görmelidir. Dört yıllık bu eğitimi başarıyla tamamlayanlar, sistem mühendisi unvanını elde eder ve kariyerlerine başlayabilirler. Firma için uygun yeni sistemleri hayata geçirmek, sistemlere özel tasarımlar oluşturmak ve bu tasarımların amaçlarına uygun olduğunu garanti etmek ise sistem mühendislerinin temel sorumluluklarıdır.

Sistem mühendislik, bilgisayar bilimi ya da ilgili konular üzerine lisans diploması gereklidir. İlgili alanlarda yüksek lisans eğitimi tercih sebebidir. Daha önce sistem mühendisi olarak çalışmış olmak avantajdır ancak şart değildir. İşletim sistemleri ve sistem yönetim araçlarının kurulum ve yapılandırma süreçlerinde bilgi sahibi olmak önemlidir. Güçlü güvenlik yazılımı, otomasyon yazılımı, komut dosyaları oluşturma ve sanallaştırma bilgisine sahip olmalısınız. Zaman yönetimi, organizasyon ve çoklu görev yeteneklerine sahip olunmalıdır. Bulut (AWS) alanında deneyimli olup uygulama yığınlarını yönetmek ve performanslarını optimize etmek gereklidir. 

Üniversite eğitimine ek olarak, sistem mühendisi olmayı hedefliyorsanız, bu sektörde öne çıkmanıza yardımcı olacak ekstra yetenekler ve tecrübeler edinmek büyük önem taşır. Bu kapsamda, programlama dillerini etkin bir biçimde öğrenme, dosya yönetimi, sistem analizi ve tasarımı gibi becerileri geliştirmek önemlidir. Ayrıca, projelere katılım sağlamak veya stajyer pozisyonunda yer almak özgeçmişi güçlendirebilir. Sistem mühendisliği sektöründe saygın sertifikalar bulunmaktadır ve bu sertifikalar, becerilerinizi onaylatarak işverenlerin gözüne çarpmasını sağlayabilir. Örneğin; CISCO sertifikaları ve Microsoft sertifikaları gibi itibarlı sertifika programlarına başvurabilirsiniz. Ayrıca sistem mühendisliği ile ilgili özel eğitim kurslarına katılıp kendinizi daha da geliştirebilirsiniz.

Bilgisayar ağlarından yazılım geliştirmeye, arşiv yönetiminden sistem tasarımı ve uygulamalarına kadar teknik konulara derin bir bilgi birikimine ihtiyaç duyarlar. Bu yüzden, teknik yetenekler sürekli güncel tutulmaya özen göstermelidir. Sistem mühendisleri genelde gruplar halinde çalışırlar ve projelerde kritik roller üstlenirler. Dolayısıyla iyi iletişim kabiliyetleri ve işbirliği yapabilme yeteneği gereklidir. Sistem mühendisi olabilmek için bilgisayar bilgisi ve pratik tecrübe de oldukça önemlidir. Eğer imkan varsa, okul dönemi haricinde staj yaparak ya da projelere katılarak deneyim kazanmaya çalışılmalıdır.

Sistem Mühendisinin Görevleri Nelerdir?

  • Personel atamaları ve eğitim düzenlemeleri yapmak, 
  • Sisteme ayrılan çalışan sayısı ve maliyetini belirlemek, 
  • Yeni kurulan sistemle diğer sistemlerin uyumlu çalışmasını temin etmek, 
  • Entegrasyon süreçlerini gerçekleştirmek için sisteme modüller eklemek, 
  • İşletme içi iletişim ve internet altyapısını oluşturmak, düzenlemek ve tamir etmek, 
  • Teknolojik gelişmeleri takip ederek işletmeye faydalı olan sistemleri bulmak, 
  • Bulunan sistemler üzerinde araştırma yaparak bilgi toplamak, 
  • Önemli sistemleri yönetimle değerlendirmek ve temin etmek,
  • Yeni işe başlayan personel için eğitim vermek ve sistemleri tanıtmak, 
  • Çalışanlar, diğer mühendisler, amirler ve üst düzey yöneticilerle işbirliği sağlamak.

Sistem Mühendisi olarak çalışmaya başlayacak kişinin tüm bu görev ve sorumlulukların bilicinde olmalıdır. Ayrıca tüm bu sorumlulukları ve görevleri yerine getirebilmek için gerekli donanıma da sahip olmalıdır. Bu donanım elbette okunulan bölümle ilgilidir ancak daha çok kişinin kendini geliştirmesine bağlıdır. Sistem Mühendisi ne iş yapar sorularına da böylelikle yanıt vermiş oluyoruz. Ancak tabi ki çalışılacak şirketlere, şartlarına ve pozisyonlarına göre değişiklik gösterebilir. 

Sistem Mühendisi Maaşları

Sistem Mühendisliği pozisyonundaki çalışanların emekli olunca alacakları ücret, özel sektörde yapılan prim ödemelerine bağlı olarak farklılık gösterir. Özel sektörde, emekli maaşı genellikle 12.100 TL ile 24.900 TL arasında değişir. Kamu sektöründe ise, 25 yıl boyunca çalışıp 1/4 derece ve kademe elde eden bir emeklinin, 2023 yılı itibariyle yaklaşık 12.600 TL alması bekleniyor. Aynı hizmet süresine, derecesine ve kademesine sahip olan bir kamu çalışanının alacağı ortalama emekli ikramiyesi ise 386 bin TL civarındadır. Sistem Mühendisi maaşları ne kadar sorusu da mutlaka bu mesleğe atılmak isteyenlerin soracağı sorulardandır. Kurumsal ve özel sektör alanlarında görev yapan Sistem Mühendislerinin maaşları yukarıda belirtilmiştir. Alınan maaşlar ise; Asgari geçim indirimi (AGİ), prim ödemeleri ve diğer aylık ek ödeme gibi bileşenlere bağlı olarak değişebilir.

Sistem Mühendisi Kariyer 

Sistem mühendisi olarak uygun deneyime eriştikten sonra Kıdemli Sistem Mühendisi, Sistem Analisti veya Çözüm Mimarı gibi pozisyonlara geçiş yapılabilir. Sistem mühendisi kariyer geleceğinin nasıl olduğu da bu mesleğe ilgi duyan birçok kişi merak etmektedir. Bunlar dışında farklı alanlarda da çalışabilirler. Çeşitli endüstrilerde istihdam imkanına sahip olan bu meslekte sistem mühendisleri, bilgi teknolojileri, telekomünikasyon, finans, sağlık, üretim, otomotiv gibi pek çok farklı endüstride çalışma imkanına sahip olabilirler. Her endüstri, kendine özgü sistem gereksinimlerine sahip olabilir.

Sistem mühendisleri, projelerde önemli roller üstlenir ve proje yönetiminde önemli yerlerde bulunabilirler. Bu nedenle, grupların planlanması, çalıştırma ve yönetim konusunda güçlü yeteneklere sahip olmaları önemlidir. Bir sistem mühendisi yazılım ve sistem geliştirme gerektiren her alanda iş imkanına sahiptir. Sistem mühendisleri, mevcut sistemlerin yatakları veya yeni sistemlerin tasarımı ve değerlendirmesini de yaparlar. Bu nedenle, yazılım geliştirmeyi anlamak ve programlama dillerini bilmek önemli bir avantajdır.

Sistem mühendisleri, ağ yönetimleri ve sunucu yönetimi gibi görevlerini de üstlenebilirler. Bu bağlamda, ağ teknolojilerine hakim olmak, güvenlik ve performans sorunları bilgi sahibi olmak önemlidir. Sistem mühendisliği, sürekli olarak asla bir etkinleştirme ve teknolojik değişimlere hızlı bir şekilde uyum sağlamalıdır. Bu nedenle, sistem mühendisleri örneklerini sürekli olarak güncel tutmalı ve yeni teknolojiler kullanmalıdır. Sistemlerde oluşan sorunları tespit etmek, hata yapmaktan kaçınmak ve çözüm üretmek sistem mühendislerinin önemli görevlerindendir. Bu süreçte analitik düşünce ve problem çözme becerileri büyük önem taşımaktadır.

Sistem mühendisleri, genellikle ekiplerle birlikte çalışırlar ve tasarımları birlikte tamamlarlar. İyi iletişim ve işbirliği becerilerine sahip olmak, başarılı bir kariyer için önemlidir. Sistem mühendisleri deneyimlerine ve ayrıntılarına göre avantaj elde edebilirler. Örneğin, sistem mimarı, proje yöneticisi veya bölüm yöneticisi gibi daha üst düzey pozisyonlara yükselebilirler. Sistem mühendisi kariyeri, teknoloji ve iş dünyasındaki hızlı değişimlerle birlikte dinamik ve heyecan verici bir alandır. Başarılı bir sistem mühendisi olmak için teknik bilgi ve becerilerin yanı sıra problem çözme yeteneği, iletişim becerileri ve sürekli öğrenme istekleri gibi kişisel niteliklere de sahip olmak önemlidir.

Yorum yapın