Sosyolog Nasıl Olunur?

Bir sosyolog olmak için öncelikle lisans eğitiminin tamamlanmış olması gerekir. Bu da üniversitede sosyoloji bölümünü tercih etmeyi gerektirir . Yıl olarak dört yılı tamamlayan mezunlar okul bitince mezun ünvanını alırlar.

Diğerlerinden farklı bir sosyolog olmak için yüksek lisansı tercih edenler de vardır. Sosyoloji mezunları birçok alanda yerde görev alabiliyorlar. Sosyologlar, bulundukları ortamın etkileşimlerini, iletişimlerini, değişimlerini objektif olarak ele alırlar. Böylece toplum düzenine katkıda bulunmuş olurlar.

Sosyologlar Nerede Çalışırlar? 

Sosyologların alanı, çalışma olanağı veya yelpazesi çok geniştir. Çeşitli röportajlar, gözlemlerde, anketlerde görev alıp insanların olduğu her yerde çalışabilirler.

Devlet kurumlarında Sosyologların sayısı oldukça fazladır. Şöyle genel manada baktığımızda okullarda rehberlik öğretmeni olarak öğrencilerin gelişmesini sağlarlar.

*Adalet bakanlığında görev alırlar.

*Tarım bakanlığında çiftçinin her alanda değişimini inceler.

*Toplum sağlık merkezlerinde hastalıkları inceler.

*Belediyelerde toplumun her kesiminden insanların sosyolojik değerlendirmesini yapar. 

*Sağlık personellerin davranışlarını inceler. Aynı şekilde hastaların da davranışlarını, diğer insanlarla olan ilişkilerini inceler ve gözlemler.

*Başta devlet kurumlarında görev yapmaktadırlar. Adalet Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Belediyeler, Toplum Sağlığı Merkezleri, Sağlık Bakanlığı gibi. Özel kurumlarda da görev yapmaktadırlar. Üniversitelerde araştırma görevlisi, gazete ve dergilerde araştırma yazıları yazarı gibi alanları geniştir.

Toplumdaki iletişimi, gelişimi inceleyerek doğru iletişim şekillerinin belirlenmesini sağlarlar. Böylece toplumun daha anlayışlı ve verimli bir hayat sürmesine olanak sağlarlar. İnsanların yaşam biçimlerini, ilişkilerinin nasıl gelişip değiştiğini ilk olarak araştırılar. Daha sonra test ederler ve en sonunda ise rapor ederler. En sonunda ise maaş alırlar.

Maaş aralığı ise 8.000 TL ile 20.000 TL arasında değişkenlik göstermektedir. 

Sosyologların Toplumda Yeri ve Önemi Nedir?

Sosyologlar insanların hayatlarında önemli yere sahiptirler. Toplumda bir iletişimin doğru kurulması diğer insanların ruh ve beden sağlığı açısından çok önemli rollere sahiptir. Hele ki hasta veya yaşlı olan kimselerin yaşamında kendilerine değer vermesi, huzurla hayatlarına devam etmesi için iletişim diğerlerine göre çok daha önemlidir. Sosyologlar bu denge ve düzeni kurarak daha güzel bir ortamın oluşmasını sağlarlar.

İnsanlar her ne kadar göz ile temas halinde bulunsa da iletişimsel olarak her zaman daha güzel hissetmek, değer görmek isterler. Bunun için de toplumda bu gibi konular ile ilgilenen kimselerin olması gerekir. Sosyologlara bu açıdan baktığımızda onların insan toplumunda büyük ölçüde önemli yere sahip olduklarını görürüz.

Sosyologlar da Olması Gereken Özellikler Nelerdir?

Bir sosyoloğun gözlem yetisinin her zaman için iyi olması gerekir. Toplumu daha iyi anlamak ve özümsemek için bu özelliğin bir sosyolog ta bulunması gerekir. Ayrıca Sosyologların işlerinde daha çok uzmanlaşabilmesi ve mesleğini daha iyi icra etmesi için insanlar ile iletişiminin de iyi derecede olması gerekmektedir. Böylece meslekleri alanında uzmanlaşmış olur ve tecrübe sahibi olmuş olurlar. 

Sosyolog Görev Ve Sorumlulukları Nelerdir?

Sosyologların genel manada görevlerine baktığımızda insanlar arası ilişkileri iyi bir şekilde gözlemleyip yoluna koymaktır. Sosyologlar bireylerin, toplumların kültürlerin geliştirdiği süreçleri inceleyerek sosyal davranışları inceler. Araştırma yapılan bulguları ve raporları inceleyerek ele alır ve sunum hazırlar. Eleştirel yaklaşım sergileyerek gelişen olaylar arasında bağlantı kurar ve çözümler sunar.

Toplumda her zaman var olan eğitim, sağlık, suç, tarım gibi etnik konuların tümünde yapılan araştırmalar sosyologların alanlarına girmektedir. 

Yorum yapın