Subay Nasıl Olunur?

Subay, asteğmenden mareşallik ya da büyük amiralliğe kadar rütbeli ve profesyonel olan askerlere verilen isimdir. Subaylar çeşitli sınıflara ayrılabilir. Bu sınıflar topçu, istihkam ya da öğretmen diye sınıflar olabilir. Ordu hiyerarşisinin tepesinden astsubaylığa kadar olan kısmını subaylar oluşturur. Son zamanlarda subay nasıl olunur sorusu gençler arasında oldukça merak konusu olmuştur. Bu sorunun cevabına bakacak olursak subay olmak için birden fazla yol bulunur. 

Genel olarak tercih edilen yöntem Öğrenci Seçme Yerleştirme Merkezi ve Milli Savunma Üniversitesi tarafından ortaklaşa düzenlenen sınavdan başarılı olunması ve harp okuluna girilmesi gerekir. Subay nasıl olunur sorusu için bir diğer yöntem ise lisans mezunları için açılan kontenjanlara başvurmaktır. Ancak bu kontenjanlar sınırlı sayıda olduğu için subaylık için eğitimlere girmek bir tık daha zordur. 

Subaylık başvuru koşullarını karşıladıktan sonra harp okulların kayıt olmak için yirmi yaş sınırı bulunur. Subay nasıl olunur sorusuna daha detaylı bakabiliriz. Adayların üniversite sınavlarından yeterli puan almak, kilo ve boy şartını sağlamak gerekir. Lisans mezunu olan bireyler de en çok 27 yaşına dek subaylık başvurusunda bulunabilirler. Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından belirlenen kilo-boy ve fizik koşulların karşılayan bireyler bir sonraki aşamaya geçmeye hak kazanırlar. Daha sonrasında yazılı sınavda da başarılı olan öğrenciler subaylık eğitimi almaya hak kazanırlar. Yüksek lisans eğitimi alanlar aldıkları eğitimlerin uzunluğundan ötürü 32 yaş koşulu ile sınırlandırılmıştır. 

Subaylar fiziki koşulları başarılı ile geçtikten sonra geçmeleri gereken bir de yazılı sınav bulunur. Subaylık sınav soruları nelerdir diye bakacak olursak genel kültür alanında Atatürkçülük, Türkçe, İnkılap Tarihi, Anayasa, Uluslararası kurumlar ve antlaşmalar, coğrafya gibi sorular yer alır.  Meslek bilgisi ile gerçekleştirilen sınavda, adayın mezun olduğu bölümle ilgili konulardan sorular sorulduğu görülmüştür. Fiziki yeterlilikte durarak uzun atlama, koşu derecesi, mekik, basketbol topu fırlatma, sınav gibi deneylere tabi olmuşlardır. Subay olabilmek için aynı zamanda sözlü mülakat kısmını da başarılı bir şekilde tamamlamak gerekir. Adayların bir kısmının da sağlık kontrolü aşamasında elendiği görülmüştür. 

Subaylar, Türk Silahlı Kuvvetleri içerisinde yer alan kuvvet komutanlıklarına bağlı olarak görevlerini yerine getirir. Subayların en önemli görevi ise başında bulundukları birlikleri, ordu hiyerarşisine göre sevk ve idare ettirmektir. Subaylar ne iş yapar diye ayrıntılı bakmak gerekirse şu şekilde açıklayabiliriz. Araç, gereç ya da silahların her zaman kullanıma hazır olmasını sağlamaktır. 

Nöbet hizmetlerini düzenleyip yerleşke ya da icra edilen görev boyunca bulunulan yerin güvenliğini sağlamak. Subayların görev ve sorumlulukları kısmında bir başkası ise birlik içerisinde iletişimi sağlamak ve astlarını bilgilendirmek ya da üstlerine bilgi vermek ya da düşmanın kara, deniz ya da hava taşıtlarıyla mücadele etmek şeklinde söylenebilir. Subaylar ne iş yapar sorusunun bir diğer cevabı ise birliğine bağlı olan araçları yönlendirmek, muharebe görevlerine katılmak ve yönetmek şeklinde sıralanabilir. 

Subay Olma Şartları Nelerdir?

Türk Silahlı Kuvvetlerinde kadın subaylar da bulunmaktadır. Buradaki şartlarda genel Subay olma şartları ile aynıdır. Subay olma şartları nelerdir sorusu son zamanların en çok araştırılan soruları arasındadır. Bu durumu ayrıntılı bir şekilde açıklayabiliriz. Öncelikle Türk vatandaşı olmak subay olma şartları arasında öncelikli olanıdır. Adaşların lise, dört senelik fakülte veya meslek yüksek okullarından mezun olmaları gerekir. Subay olarak görev yapılan kuvvet komutanlıkları, sahil güvenlik jandarma genel komutanlığının teklifi üzerine lise, MYO, fakülte gibi okullardan mezuniyet şartı aranır. Ancak bu durumda lise mezunu olmayıp ortaokul mezunu bireylere subaylık yolu kapalı olmaktadır. 

Subaylar bir başka şart ise yaş konusudur. Subay olabilmek için yaş sınırı dört senelik eğitimi bitirenler için 27 iken lisansüstü eğitim alanlarda bu sınır 32 olmaktadır. Başvuru yapacak adayların bu yaş sınırlarına dikkat etmesi gerekir. Uzmanlık eğitimi gören doktorlar için ilgili yaş sınırı 35 şeklinde belirlenmiştir. Türk Silahlı Kuvvetleri subay olabilmek için bir boy kilo şartı da koymuştur. Bu şartlara da uyumlu olmak gerekir. Kadınlar için 162 cm, erkekler için en az 168 cm olarak belirlenmiştir. 

Subay olmak isteyen kişi için bütün sağlık koşullarını taşıyor olması gerekir. İlgili sağlık şartları ise Türk Silahlı Kuvvetleri yönetmeliğinde belirlenmiştir. Subay olmak isteyen bireylerin daha evvel herhangi bir askeri okuldan çıkarılmamış olması şartı da bulunur. Aynı zamanda herhangi bir uyuşturucu ve alkol bağımlılığı olarak ah evvel tedavi görmemiş olması gerekir. Subay olmak için başvuracak kişi eğer evli ise hem kendisinin hem de eşinin sabıka kaydı bulunmaması gerekir. Bütün bunlara ek olarak subay olma şartları arasında sınava başvurular esnasında adayların KPSS P3 puan türünden en az 60 puan almaları gerekir. Aynı zamanda yazılı sınavdan adaylar en az 70 puan almalılardır.

Subay Maaşı Ne Kadar?

Subay olmak isteyenlerin yoğun şekilde milliyetçilik duygusuyla beslenmesi gerekir. Çünkü gerçekten zor bir hayat onları bekleyecektir. Ailesinden sevdiklerinden aylarca ayrı kalmak zorunda olabilirler. Bütün bunların yanında bir avantaj olarak görülen subay maaşı ne kadar sorusu merak edilenler arasında yerini çoktan almıştır. Farklı kategorilere göre maaş aralığı değişiklik gösterir. Aynı zamanda rütbe konusu da değişken bir maaş aralığı ortaya koymuştur. 

Bu durum aynı zamanda görev yerine, eş durumu ve çocuk sayısına göre de değişiklik gösterir. 2023 senesinin başında gelen zamlar ile birlikte en düşük subay maaşı 27.500 TL olmuştur. Subaylar çalışma yıllarına göre maaşı kısmı değişmektedir. Kıdemli bir Subay maaşı 35-40 bin arasında değişiklik gösterir.

Yorum yapın