Tarih ve kültür mirasımıza ışık tutabilmek adına arkeologlarımız sıkı şekilde çalışmaktadır. Arkeolog olabilmek isteyen kişiler merak ediyorlar arkeolog nasıl olunur? Arkeolog olmak için sadece arkeoloji mi okunmalıdır? Gibi sorular en çok merak edilen sorular arasındadır. Tarihi aydınlatabilmek adına arkeolojik kazılar yapılmaktadır, bir dönem kazılar yalnızca define ve hazineleri bulmak amacıyla yapılmaktaydı fakat günümüzde kazılar bilinçli bir şekilde eski uygarlıklara ve medeniyet tarihimize ışık tutabilmemiz için yapılmakta. Arkeoloji biliminin Türkiye’de aktif hale gelmesi 1869-81 seneleri arasındadır çok eskiye dayanmaz. Peki arkeolog nasıl olunur? Lise eğitimi sonrası üniversite tercihlerinde arkeoloji bölümleri tercih edilmelidir arkeolog olabilmek için. Devlet üniversiteleri ve vakıf üniversitelerinde arkeoloji bölümü arasında puan farkı olabilmektedir. Türkiye’de arkeoloji bölümü 25 Üniversite’de bulunmaktadır; 23’ü devlet üniversitesi geriye kalan diğer 2’si ise vakıf üniversiteleridir. Lisans eğitiminizi sosyal bilimler alanında yaptıysanız yüksek lisansınızı arkeoloji bölümünde yaparak arkeolog olmanız mümkündür.
Arkeoloji Bölümünde Hangi Dersler Görülür
Arkeolog olmak isteyen bireyler bu mesleğin ve üniversitelerde arkeoloji bölümü ile ilgili detayları araştırıyorlar. Arkeoloji bölümünü tercih edecek kişilerin en çok merak ettiği detay ise arkeoloji bölümünde hangi dersler görülür; ilk olarak giriş dersleri ile başlanır eğitime, arkeolojiye giriş, eski Anadolu tarihi, mitoloji, bilimsel araştırma yöntemleri, ege arkeolojisi, arkaik ve klasik dönem mimarlığı, Grekçe, nümizmatik vb. dersler ile başlanır eğitime sınıf atladıkça dersler detaylandırılır ve detaylı bilgiye sahip olur arkeolog olacak kişiler. Ayrıca; prehistorya yani tarih öncesi ve Ön Asya arkeolojisi gibi bilim dalları bulunmaktadır. İyi bir arkeoloji öğrencisi olmak istiyorsanız eğer yabancı dil bilmelisiniz.
Arkeoloji Mezunları Ne İş Yapabilirler
Belli başlı bölümlerden mezun olunduktan sonra ne tür işler yapılabileceği merak edilen konulardan birisidir özellikle sosyal bilimler alanından mezun olacak kişiler mezun olduktan sonra ne tür işler yapabileceklerini araştırıyorlar. Arkeoloji mezunları ne iş yapabilirler;
- Üniversitede kalmayı tercih edip güncel kazılara katılabilir ve akademide ilerleyebilir.
- Turizm acentalarında ve özel sektörde çalışabilirler.
- Kamu Personel Seçme Sınavı’na hazırlanıp 77 ve 82 puan aralığında bir puan alarak devlet kurumlarına atanabilirler. Kültür Turizm Bakanlığı, Maden Tetik Arama gibi kuruluşlarda ve müzelerde devlet memuru olabilirler.
Nasıl İyi Bir Arkeolog Olunur?
Meslekleri iyi yapabilmenin püf noktaları ve bazı yolları bulunmaktadır bu püf noktalara ve işiniz konusunda genel bilgiye sahip olmanızla birlikte işinize hakim bir kişi haline gelirsiniz. Nasıl iyi bir arkeolog olunur; iyi bir arkeolog olabilmek için lisans eğitiminiz döneminde gönüllü olarak kazılara katılmalı arkeolojik kazı deneyimi kazanmalısınız ve özgeçmişinizi doldurmalısınız. Grekçe, Latince ve İngilizce derslerinize özen göstermelisiniz bu üç dile hakım olmanız sonucu alanda aranan bir arkeolog haline geleceksiniz. Öğrencilik döneminde bol bol okuma yapmalı ve çalışmalısınız.