İnsanların günlük yaşamlarında var olan ve kullandıkları kaynakların aktarılmasını sağlayan çevre mühendisliği nasıl olunur konusu sıklıkla araştırılmaktadır. Özellikle alanında uzmanlaşmak ve mesleğini etkin bir şekilde devam ettirmek isteyen kişiler tarafından bu meslek sıklıkla araştırılmaktadır. Öte yandan doğal kaynakların kullanılmasının planlanması konusunda yardımcı olan bu mesleklerin nasıl olduğu veya ne iş yapıldığı konusunda da birçok nokta merak edilmektedir. Bundan dolayı bu soruya bir cevap verilmesi oldukça önemlidir. Özellikle son zamanlarda alternatif açıdan mesleklerin ortaya çıkması sebebiyle insanların insan haklarına yardım edebilmek amacıyla bu meslekleri seçtiği anlaşılmıştır. Doğal kaynakların bozulmaması ve en doğru şekilde faydalanılması konusunda çevre mühendisleri görev yapar.
Çevre mühendisi olabilmek için genellikle 4 yıllık lisans eğitimi veren kurumlardan mezun olmak gerekir. Bunun yanı sıra bireyler de sorunları hızlı bir şekilde çözebilmek, yaratıcı düşünme becerileri , plan yapıp bu planları uygulama becerileri, yeniliklere uyup teknolojik gelişmeleri takip etmek, rapor yazma konusunda kendini geliştirmiş olmak ve takım arkadaşları konusunda herhangi bir problem yaşamamak gereklidir. Bu niteliklere sahip olan kişilerin genellikle çevre mühendisi olmak konusunda herhangi bir problem yaşaması beklenmemektedir. Sık sorulan sorular arasında yer alan çevre mühendisliği nasıl olunur konusunda da bu şekilde cevap vermek mümkündür.
Çevre Mühendisliği Görevleri Nelerdir?
Çevre mühendislerinin görevleri arasında insan sağlığına uygun bir şekilde ortam yaratmak ve bu ortamın gelişmesine katkı sağlamak yer alır. Özellikle çevresel kaynakların değerlendirilmesi ve bu kaynakların uygun şekilde kullanılması konusunda mimar ya da mühendislerle birlikte çalışmalar yapmak ve doğal ortamlarının oluşturulmasını sağlamak görevlerinde bulunurlar. Farklı alanlardan örnekler bularak bunların analiz edilmesi ve çıkan sonuçların değerlendirilerek doğal kaynakların kirlenmesine deki temel sebeplerinin bulunup bunların engellenmesini sağlarlar. Bununla birlikte gelecekte karşılaşabilecek sorunların önlenmesi ve zorlukların karşısında fikir ve tavsiyeler ortaya atılması konusunda da yardım ederler. Kanalizasyon ve su veya yağmur şebekelerinin yerleşim konusunda destek verirler ve tasarlamaları yaparlar.
Çevre Mühendisleri Çalışma Saatleri
Çevre mühendisleri çalışma saatleri kamuda veya özelde olmasına göre farklılık gösterebilir. Mühendisler çok fazla şehirler arası yolculuk yaparlar . Bunun temel sebepleri özellikle çalışma alanlarında meydana gelen zorlukların çözülmesidir. Projelerin teslimlerine yönelik olarak çalışması kulu artar ve diğer zamanlarda da hafifletebilir. Genel anlamda çalışma sıklığının çok olduğu bir meslek olması sebebiyle zor meslekler arasında yer alır. Çalışma sıklığının artması mühendislerin yorulmasına da sebebiyet verebilmektedir.
Çevre Mühendisliği Maaşları
Çevre mühendisi maaşları başlangıç olarak 35 bin Türk lirası olarak belirlense de deneyim kazanılması ile birlikte yaklaşık olarak 70 bin ila 100 bin civarında olması mümkündür. Bu tamamen deneyim ve sektördeki çalışma süresine bağlı bir durumdur. Bunun yanı sıra kiralanmış veya proje başı olarak çalışma yapanlarda bu maaş daha da artmaktadır.