Uçuş teknisyeni ya da bir diğer adıyla uçak bakım teknisyeni olabilmek için talepler hava yollarındaki gelişmeler sebebiyle artmaktadır. Hava yolu üzerindeki hava araçlarının sayısındaki artış ya da hava yolu kullanan kişilerin sayısındaki artış beraberinde hava araçlarının bakımları ve yapımı için elbette ki belirli meslek gruplarına ihtiyaç duyulmasını getirmektedir.
Bu meslek gruplarının başında uçuş teknisyenleri yani uçak bakım teknisyenleri gelmektedir. Adı içerisinde de belirtildiği üzere uçak bakım teknisyenleri hava araçlarının bakımlarını yapmaktadır. Motor ya da diğer hava aracı parçalarının bakımları ile birlikte aynı zamanda bu parçaların sağlamlıklarını da kontrol etmektedirler. Bu nedenle sağlıklı bir uçuş gerçekleştirilebilmesi için uçak bakım teknisyenlerinin önemi oldukça fazladır.
Uçuş teknisyeni olabilmek için bir lisans mezunu olmak zorunludur. Ancak bu lisans mezunu olarak bahsedilen eğitim rastgele bir bölümden mezun olmak ve sonrasında uçak bakımı eğitimi gibi şeylerle sertifika almak anlamına gelmemektedir. Uçak bakım teknisyeni olmak iççin oldukça bilgi sahibi olmak gerekmektedir ve kısa süreli bir eğitim ile bu meslek tam anlamıyla kavranamayacağından dolayı hem hava yolu için hem de hava yolunu kullanan insanlar için sıkıntılar doğurabilmektedir.
Uçuş teknisyenlerinin bu mesleği yapabilmek için Anadolu Teknik Liselerinin ilgili bölüm yani beş yıllık Uçak Bakım Teknisyenliği ve Gövde Motor alanından mezun olmaları zorunlu tutulmaktadır. Ancak bu bölümden lisede mezun olmayan ama aynı zamanda uçak bakım teknisyeni olmak isteyen bireyler üniversitelerin Uçak Teknolojisi ile ilgili olan bölümlerinden mezun olduktan sonra bu mesleğe adım atabilmektedirler.
Uçuş Teknisyenleri Ne İş Yapar?
Uçuş teknisyenleri biraz önce yukarıda da belirtildiği gibi uçak teknolojisi ve gövdesi ile ilgili olan bakım ve kontrol gibi işlemleri yapmaktadırlar. Ancak biraz daha detaylı bir şekilde inceleyecek olursak uçak bakım teknisyenleri hava araçlarının gövdelerinin yapılarını, motorların ya da diğer elektronik uçak – hava aracı yapılarını kontrol eder ve eğer bir hasar ya da değiştirilmesi gereken bir sıkıntılı parça varsa değişimindeki bakımı sağlayan meslek grubundaki kişilerdir.
Uçuş teknisyenleri aynı zamanda uçağın – hava aracının iç kontrol kısımlarındaki elektronik olan kontrol düğmeleri ya da motorları da bakım işlemi yaparak daha iyi ve güvenli bir uçuş için öncülük etmektedirler.
Uçuş Teknisyenleri Ne Kadar Maaş Alır?
Uçak bakım teknisyenleri maaşları bireylerin deneyimlerine ve çalıştıkları kuruma göre değişkenlik göstermektedir. Örneğin işe yeni başlayan ve çok fazla deneyime sahip olmayan bir uçak bakım teknisyeni biraz daha deneyimli ve bu alanda birkaç sene boyunca çalışmış olan bir uçak bakım teknisyenine göre daha az maaş alacaktır.
Ortalama olarak uçuş teknisyenleri 29.000 Türk Lirası maaş almaktadırlar. Bu deneyiminiz ve firmanıza bağlı olarak 60.000 Türk Lirasına kadar bile ulaşabilmektedir.