Emlakçılar, gayrimenkul satış ve kiralama işlemlerini gerçekleştirerek bu hizmetlere karşılık komisyon alırlar. Genellikle kendi mülkleri olmayan emlaklar için aracılık yaparlar ve bu dönemde; satış, kiralama gibi mülkle ilgili faaliyetleri gerçekleştirirler. Ayrıca emlakçılar, satış, kiralama, ipotek işlemleri, kat irtifakı, trampa, cins değişiklikleri, hibe, taksim, harita ve belediyelerden imar planının tutulması gibi çeşitli görevleri de üstlenirler. Emlakçılar aynı zamanda mülk sahipleri ile alıcı veya kiracıların geçiş süreçlerinin düzenlenmesine yardımcı olurlar.
Emlakçı Ne İş Yapar ?
Genel olarak bağımsız bir şekilde çalışarak kendi reklamlarıyla ya da işveren firma adına bu görevleri yerine getirirken bazı mülk sahipleri ise bütün tasarruf haklarını emlakçılara devredip; kira tahsilatı gibi diğer mülkle ilgili konuların yönetilmesini emlakçılardan isteyebilirler.
Emlakçılar, mülk sahipleri ve alıcılar arasında danışmanlık yaparak her iki tarafın da çıkarlarını göz önünde bulundururlar. Taşınmaz konusundaki yasal düzenlemeleri yakından izleyerek doğru bilgi aktarımı sağlarlar. Müşteri tercihlerinin düzenlenmesi, iletişim ve müzakerelerin yönetimi de emlakçıların başarılı olmasında kilit bir faktördür.
Emlakçı Açmak İçin Gereken Belgeler
Emlakçılık faaliyetine başlamak için gerekli evraklar mevcuttur ve bu evrakların temin edilmesi sonrasında emlakçılığa başlanabilir. Emlak ofisi açmak için gerekli belgeler 2023 yılında şöyledir:
- Esnaf odası kayıt belgesi,
- Kimlik fotokopisi,
- Vergi levhası,
- Zabıta müdürlüğüne ödenecek makbuz belgesi,
- Çevre temizlik vergisi kayıt belgesi,
- İşyeri açılış bildirim belgesi,
- Dükkan kiradaysa kira sözleşmesi,
- Açılış harcının ödendiğine dair belgeler bulunur.
Bu belgeler belediye ve vergi dairesine sunulacaktır. Emlak ofisi açmak için gerekli şartlar bunlardır.
Esnaf kefaleti için gerekli olan bazı belgeler de vardır:
- Kimlik fotokopisi,
- Vergi levhası,
- İşyeri kira ise kira sözleşmesi,
- Halkbank’a yatırılan harç makbuzu,
Başvuru belgesi ile esnaf kefalet odası kaydı da yapılmaktadır. Bunlar emlakçı olmak için gerekli belgeler dışında kalan sadece ofis açmak için gerekli olan belgelerdir. Bunların yanında bir de emlakçı olmak için gereken belgeler vardır.
Günümüzde yapılan düzenlemeler, emlak sektörüne girmek isteyenler için belirli bir nitelik seviyesi sağlamak amacıyla emlakçılık sertifikasının zorunlu tutulması yönündedir. Emlakçı nasıl olunur sorusu için bu sertifikanın alınması gerekmektedir. Bu durumda, bu kişiler emlakçılık belgesi halk eğitim merkezleri, İSMEK veya benzer kuruluşlarca sunulan kurslara katılarak alınabilir. Sertifika kazanmak adına bu eğitimlere düzenli şekilde iştirak etmek ve ardından yapılan değerlendirme sınavında başarılı bir performans sergilemek gereklidir.
Bu eğitimler süresince, temel emlakçılık ilkeleri, şartlar ve süreçlerin nasıl işlediği detaylarıyla anlatılır. Eğer sınav başarıyla atlatılırsa, kişiye emlak danışmanlığı yapma yetkinliğini gösteren bir belge takdim edilir. Böylelikle emlakçı belgesi nasıl alınır diye soranlara da yanıt vermiş olduk. Alınan bu belge ile birey emlak sektöründe faaliyet gösterme hakkını sertifikasıyla kanıtlamış olur.
Emlak Ofis Yetki Belgesi Nasıl Alınır ?
Emlakçı yeterlilik belgesine sahip olmak isteyen bireyler, kıdemli bir MYK onaylı kuruluşa müracaat etmelidirler. Başvuru sürecinde, söz konusu kurum, adaylara Mesleki Yeterlilik Sınavı hakkında detaylar paylaşacak ve sınav sonuçlarını belirlemeye katkı sağlayacaktır. Emlak yeterlilik belgesi sınavı, teorik ve pratik olmak üzere iki aşamalıdır. Teorik sınav bölümü, adayların emlak alanındaki bilgi birikimlerini kullanmalarını amaçlamıştır ve dörtlü test yöntemi uygulanır. Pratik sınav ise, adayların emlak işlerini yönetme yeteneklerinin değerlendirilmesine yöneliktir. Yasal emlakçı nasıl olunur sorularına da böylelikle yanıt vermiş olduk.
Teorik ve pratik sınavları başarıyla geçen adaylar, emlak yeterlilik belgesini elde edebilirler. Bu belge alındığında, Ticaret İl Müdürlüğü’ne başvurarak emlak yetki belgesi talep edilebilir. Emlak yetki belgesi, emlak ofisinde herkesin görebileceği bir yerde sergilenmelidir. Bu süreç, emlak sektöründe faaliyet göstermek isteyen kişilerin yeterliliklerinin ve başarılarının belgelendirilmesini sağlayan bir düzenlemeyi temsil etmektedir. Aşağıda emlak ofisi açmak için gerekli belgeler verilmiştir:
- Oda kayıt belgesi (3 ay)
- Vergi levhası
- Mezuniyet durumunu gösteren diploma
- En az 100 saatlik emlak danışmanlığı sertifikası
- Ticaret sicil fotokopisi
- İmza sirküleri
- Adli sicil kaydı
- Mesleki yeterlilik belgesi
Emlak ve Emlak Yönetimi, üniversitenin bir Meslek Yüksekokulu programıdır ve genellikle 2 yıl sürer. Emlakçı olmak için ne okumak gerekir sorusu bu konuda profesyonel olarak işe başlamak isteyenlerin sıklıkla sorduğu sorulardan biridir. Ancak, bu mesleği icra etmek için bu programı tamamlamak zorunlu değildir. Okumadan emlakçı olunur mu sorusu da bu sorunun devamında sıklıkla sorulur. İlgili kursları tamamlayarak sertifika alarak da emlak sektöründe çalışma fırsatına sahip olmak mümkündür.
Emlakçı Ne Kadar Kazanıyor ?
Emlakçılar bağımsız olarak çalışma özgürlüğüne sahip oldukları için ekonomik açıdan iyi bir durumda olabilirler. Emlakçıların gelirleri, sattıkları veya kiraladıkları mülklere bağlı olarak değişiklik göstermektedir.
Emlakçı nasıl para kazanır diye soracak olursanız genellikle emlakçılar, bir kişinin ev kiraladıklarında, genellikle bir komisyon toplanana kadar aylık kira bedeli öderler. Ayrıca sattıkları evler veya arsalar için mülk sahipleriyle anlaşılan bir yüzde üzerinden gelir elde ederler. Emlakçı ne kadar kazanıyor sorusunun net bir yanıtı yoktur. Bu nedenle, bir emlakçının aylık geliri, ortalama 10.000 TL’den başlayarak 100.000 TL’ye kadar değişkenlik gösterebilir.
Emlak ofisinin açılmasının günümüzde büyük sermaye gerektirmediği bir gerçektir. Doğru bir paylaşıma uygun bir ofis bulduğunuzda, emlak ofisinizi kurabilirsiniz. Emlak işi yapacak bir ofis açılırken karşılaşabileceğiniz, ofisinizin varlığı, büyüklüğüne ve kalitesine bağlı olarak değişkenlik gösterir. Bu artışlar arasında şehirdeki kira depozitosu, ilk ayın kirası, ofise bağlanacak internet ve telefon hizmeti ücreti, ofis tabelası gibi kalemler bulunabilir. Emlak ofisi açma maliyeti genellikle 20.000 TL ile 100.000 TL arasında değişebilir.