Yeni bir meslek arayışı ya da hayata yön verecek olan mesleğin seçilmesi konusunda özellikle iyi bir çaba sarf etmek ve mesleğin doğru seçilmesi oldukça önemlidir. Kariyer planlamasını yapmak isteyen gençlerin hayalindeki meslekler arasında Emniyet Müdürü olmak da yer alır. Özellikle bu mesleklerin daha çok arama kurtarma ya da bir gizemi çözmek üzerine olduğunu düşünen kişilerin daha farklı olarak bu alana ilgi duyan yukarıda görülmüştür.
Herkesin fazlaca ilgi duyduğu bu alan konusunda neler yaptıklarını iyi bilmek ve buna göre ilerlemek oldukça önemlidir. Komiser olmak için öncelikli olarak mesleki yeterliliği sağlaması gerekir. Yani liseyi bitirdikten sonra eğitime devam edilmelidir. Bu anlamda polis meslek yüksekokullarının 2 yıllık eğitimini tamamlamak, polis memuru olarak 2 yıl görev yapmış olmak ve komiser yardımcılığı sınavına girip bundan başarılı olmak ve ardından da yaptıkları işlere ve başarılarına göre de komiser olmak mümkündür.
Komiser Nasıl Olunur?
Öncelikli olarak komiser yardımcılığı sınavını geçen kişilerin komiser olma yolunda çıraklık dönemine girdikleri ve bağlı oldukları emniyet amirliğine yönelik olarak komiserlik deneyimlerini öğrenip buradan hiçbir lise birinci cezası almamaları gereklidir.
Başka misal adaylarının özellikle polis hukuku ve komiserlerin görevleri, disiplin hukuku, silah ve ateş bilgileri, toplumsal olaylara müdahale gibi çeşitli eğitimleri almaları ve bilgili olmaları önemlidir. Bununla birlikte özellikle yeteneklerin geliştirilmesi ve komiser olabilmek için uygunluğunun belirlenmesi konusunda kişilerin de kendilerini geliştirmeleri oldukça önemlidir. Baş komiser olabilmek için en temel nokta ve en önemli nokta herhangi bir uyarı ya da disiplin kararı olmaması olarak değerlendiriliyor. Bunun yanı sıra komiser olabilmek için eğitime devam etmek gerekir. Bu konuda kişilerin kendilerini yetiştirmeleri yanı sıra fiziki olarak komiserliğe uygun olmanın, KPSS sınavından yeterli puanın alınmasını ve lisansı tamamlamış olmasını önemi büyüktür.
Baş Komiser Maaşları
Emniyet Müdürlüğünde genel olarak maaşlar rütbeye göre değişir yani işe yeni başlayan ve çırak olarak görülen kişi ile kıdemli olanların arasında ciddi bir maaş farkı bulunur. Emniyet genel Müdürlüğünde rütbesine göre de yaşlı değişen bu maaşlar özellikle farklı değerlendirilerek verilir not da bunun yanı sıra 25 yıl boyunca görev yapan ve hizmette bu sürenin artmasıyla birlikte daha fazla maaş almakla mümkündür özellikle maaşlar konusunda sabretmek ve daha fazla çabalamak oldukça önemlidir. Genel anlamda bakıldığında 4.000 ila 15.000 arasında maaş alındığını ve bu maaşların da sürekli olarak güncellenen kurlardan etkilendiğini söylenmesi mümkündür
Baş Komiser Görevleri
Başkomiserlerin görev yaptıkları bölgelerde belirli görev ve sorumlulukları üstlenenler. Bu görev ve sorumluluklar arasında:
- Kurumdaki yer alan polis memurlarını veya personellerinin düzenli bir şekilde çalışmalarını sağlamak
- Çalıştığı karakoldaki veya şubedeki işlemlerin yürütülmesi
- İhtiyaca yönelik olarak temin gerçekleştirilmesi
- Bütçe belirlenmesinin yapılması
- Gelir gider lisesinin tamamlanması
- Üst rütbedeki personellerin verdikleri görevleri yerine getirmek,
- Altındaki personelleri yürütmek
Gibi görevleri bulunur.