Berber dükkanı açma işlemi düşünüldüğü gibi uzun ve yorucu bir serüven değildir. Aksine kısa ve kolay bir işlemdir. Berber dükkanı ne kadar kazanır, gibi soruların yanıt bulunmasından önce yapılması gereken birkaç işlem ve alınması gereken birkaç belgenin sonunda berber dükkanı nasıl açılır, sorusunun cevabına ulaşılması mümkündür. İlk olarak berber dükkanı açma şeklinizi belirlemeniz beklenir. Bu durum için iki seçenek bulunur.
İlki gerçek kişi olarak bir berber dükkanı açmak olarak önünüze çıkar. İkincisi ise tüzel bir kişi olarak bir berber dükkanı sahibi olmaktır. . Bu seçeneği seçtiğiniz zaman ya kendinizin kuaförlük eğitiminiz ya da diplomanız olması beklenir. Ya da şirket olarak tüzel kişi adına şirket açıp diplomalı kuaför çalıştırmak zorunluluğunuz bulunmaktadır. Bu iki seçenekten sizin için en mantıklı ve karlı olanını seçmeniz gerekir. Bu aşamadan sonra seçtiğiniz seçenek çerçevesinde ilerlemeniz gerekir. Berber dükkanı açmak için gereken belgeler için araştırma yapmalı ve bu belgelere sahip olmalısınız.
Sonraki aşamada ise bir yol haritası çizmekte fayda var. Berber dükkanının konumuna ve içeriğine karar vermeniz gerekir. Çünkü bu adımda sizin bütçeniz ve berber dükkanı açma maliyetiniz belirlenecektir. Daha sonra ise bir berber dükkanında olması gereken malzemeler nelerdir, bunları öğrenip en uygun fiyatlı alma yöntemlerini denemelisiniz. Bu aşamada berber dükkanında vermek istediğiniz hizmete de karar vermeniz gerekebilir. Kendi alanınızı belirleyip bu alana yönelik malzeme araştırması yapmanız gerekir. Karar vermediğiniz takdirde bu süreç hem daha uzun hem de daha yorucu bir hal alacaktır.
Son olarak artık dükkanınızın her detayı bittiğinde berber dükkanının herhangi bir denetlemeye karşı hazır hale getirmeniz gerekir. Dükkanınızın sadece müşteriler için değil devlet personelleri içinde uygun olması gerekir. Kurumlardan dükkana gelen personeller birkaç belge ve evrak kontrolü yapmak isteyeceklerdir. Bu evrakları tamamladığınız da artık berber dükkanı nasıl açılır, sorusunun tüm cevaplarını eksiksiz bir biçimde tamamlamış olacaksınız. Tamamlamanız gereken belgeler için ise işyeri ruhsatı, dükkan sigortası, kamu sağlığı, ruhsatlar gibi örnekler verilebilir.
Berber Dükkanı Açma Maliyet
Berber dükkanı açma maliyeti olarak adlandırılan maliyet tablosunun içerisine birtakım harcamalar girmektedir. Bu harcamaları ise açılış, şirket kuruluş masrafları, berber azami malzeme masrafı, dükkan kira giderleri olarak adlandırmak mümkündür. Bu masraflar çerçevesinde berber dükkanı açma maliyeti hakkında fikir sahibi olmak mümkündür.
Berber dükkanı açma maliyeti birçok nedene bağlı olarak değişkenlik gösterir. Bu nedenlerin başında açmak istenilen berber dükkanı lokasyonu olarak görülür. Berber dükkanını nerde açmak istediğiniz bu konuda büyük önem taşır. Çünkü berber dükkanını açmak istediğiniz mahalle, semt ya da şehir için olan kira fiyatları bu konuda değişkenlik gösterecektir. Örnek olarak berber dükkanını İstanbul gibi bir büyük şehirde açmak istemeniz durumunda vereceğiniz kira oldukça yüksek olacaktır. Bu da berber dükkanı açma maliyetini belli ölçüde yükseltecektir. Bunun yanı sıra kira fiyatlarının çok daha düşük olduğu bir şehirde ya da semtte dükkan açmak isterseniz bu sizin maliyetinize olumlu yönde etki edecektir.
Bunun dışında berber dükkanınızın ne kadar büyük olmasını istediğiniz ile de doğru orantılıdır. Eğer bir berber dükkanı açmak isterken bu dükkanın büyüklüğünün ortalamanın altında ya da ortalama bir büyüklük olmasını tercih ederseniz bu berber dükkanı açma maliyeti için olumlu bir dönüt olacaktır. Fakat tam tersi bir durumda yani berber dükkanınızın ortalamanın üstünde bir büyüklüğe sahip olmasını tercih ettiğiniz durumda dükkan için harcayacağınız maliyette bir o kadar artış gösterecektir.
Berber dükkanı maliyeti için ortalama olarak 80 bin ile 300 bin arasında bir fiyat aralığı vermek mümkündür. Bir büyükşehir olan Ankara da berber dükkanı açmak istediğiniz zaman ortalama 100 bin ila 120 bin arasında bir fiyat aralığını bulacaktır. Bunun dışında daha küçük bir şehir olan çorumda bir berber dükkanı açmak istediğiniz de bu berber dükkanı maliyeti ortalama 80 bin ila 90 bin arasında bir fiyat çıkacaktır. Bunun dışında ise berber dükkanı açma masrafı vereceğiniz berberlik hizmetine göre değişiklik gösterecektir.
Berber Dükkanı Ne Kadar Kazanır?
Berber dükkanı ne kadar kazanır, sorusu ise berber olmak isteyen insanların en çok aradığı kalıplar arasında bulunur. Bu sorunun cevabı da tıpkı berber dükkanı maliyeti çok fazla etkene bağlı olarak değişkenlik gösterir. Bu etkenlerden bazıları yukarıda bahsi geçen etkenler ile birebirdir. Örnek olarak vermek gerekirse berber dükkanını nerede açtığınız hem maliyeti hem de kazancınızı doğru orantılı bir biçimde değiştirecektir.
Bunun dışında da marka değeriniz de ne kadar kazanacağınız konusunda önemli bir etkendir. Çünkü tanınmış ve marka değeri yüksek bir berber dükkanınızın varsa ya da tanınan bir isim ile dükkan açacaksanız bu durum sizin kazancınızı yukarı yönde harekete geçirir. Fakat tam tersi herhangi bir semtte, herhangi bir isimle açacağınız bir berber dükkanında bu durum tam tersi aşağı yönde bir kazanç değişimi gösterecektir.
Berber dükkanı ne kadar kazanır, sorusunu etkileyen son etmen ise berber dükkanının içerisinde verdiğiniz hizmet ve çalışan sayınızdır. Bir berber dükkanında ne kadar çok işlem yapılır ise o kadar fazla kazanç sağlanacaktır. Yapılan işlem ile elde edilen kazanç doğru orantılıdır. Fakat ne kadar işlem fazla yapılır ise o kadar fazla çalışan edinmek zorunda kalırsınız. Bu da kazanılan paranın çalışanlara giden kısmının fazla olması anlamına gelir. Bu durumda berber dükkanından elde edeceğiniz kazanç düşüşe geçecektir. Buna göre yapılan işlem ve çalıştırılan eleman dengesini iyi kuramadığınız takdirde kazanç yerini masrafa bırakacaktır.
Berber Dükkanı Açmak İçin Gereken Belgeler
Berber dükkanı açmak için gereken belgeler ile ilgili bilgi sahibi olabilmek için birkaç soruyu yanıtlamanız gerekir. İlk olarak berber dükkanı açma şeklinizi belirlemeniz beklenir. Bu durum için iki seçenek bulunur. İlki gerçek kişi olarak bir berber dükkanı açmak olarak önünüze çıkar. Bu durumda bir berber dükkanı açmak istediğiniz zaman almanız gereken belgeler oldukça basittir. Bu belgeler ise şu şekildedir;
· Berber işletme ruhsatı
· Vergi levhası
· Ustalık belgesi
· Kira kontratı ve yapı kullanma izni
İkincisi ise tüzel bir kişi olarak bir berber dükkanı sahibi olmaktır. Bu seçeneği seçtiğiniz zaman ya kendinizin kuaförlük eğitiminiz ya da diplomanız olması beklenir. Ya da şirket olarak tüzel kişi adına şirket açıp diplomalı kuaför çalıştırmak zorunluluğunuz bulunmaktadır. Bu seçenekte ise berber dükkanı için gereken belgeler ise neredeyse aynıdır. Fakat bu işlemi tamamlamak için bazı farklı evraklar gerekir. Bu evrakların neler olduğu hakkında berberin çalıştığı muhasebeciden bilgi alabilirsiniz.
Berber Dükkanında Olması Gereken Malzemeler
Bir berber dükkanına sahip olmak istediğiniz de yanında gelen bir takım zorunluluklar vardır. Bu zorunlulukların ilki ise bir berber dükkanında olması gereken malzemeleri satın almanız gerekir. Çünkü bir bakıma berber dükkanının içerisindeki malzemeler eksik olur ise ya da kalitesi yeterli düzeyde olmazsa bu berber dükkanının sahibinin kazancını oldukça kötü yönde etkileyecektir. Bir berber dükkanında olması gereken malzemeler listesi şöyledir;
· Elektrikli saç kurutma makinesi
· Tıraş makinesi
· Saç maşası
· Buharlı makine
· Ustura-jilet
· Çeşitli makaslar
· Önlükler
· Çeşitli boy ve şekilde taraklar, fırçalar
· Havlu
· Sabun, şampuan
· Saç boyası, badem yağı
· Sakal fırçası
Berber Dükkanı Açacak Kişide Olması Gereken Özellikler
Bir berber dükkanına sahip olabilmek için dükkanın, çalışanların, malzemelerin belli bir özelliğe sahip olması gerekir. Elbette ki tüm bu sayılan etmenler gibi berber dükkanı açacak kişide olması gereken özellikler de sıralanabilir. Bir berber dükkanı sahibinin birkaç etmene özellikle dikkat etmesinde fayda vardır.
· 35 yaş üstü olmamak
· Uzun saatler boyunca ayakta durabilecek olmak
· Göz bozukluğu gibi bir rahatsızlığın bulunmaması
· Eller de herhangi bir problem olmaması
· Elde titreme olmaması
· Temiz ve titiz bir insan olmak
· Sabırlı bir kişiliğe sahip olmak
· Kullanılacak kimyasal maddelere karşı alerjik reaksiyon göstermeyecek olmalı
· İnsanlar ile rahat bir biçimde iletişim kurabilmeli