Birçok kişinin gözdesi olan meslekler arasında yer alan diş hekimi nasıl olunur konusunda çalışmaların yapılması önemlidir. Genel anlamda bakıldığında diş hekimlerinin görevleri arasında hastaların ağız ve diş sağlıkları yanı sıra çene bölgesinde meydana gelen sorunların tedavisini sağlayan meslek grupları arasında yer alır. Diş hekimi olmak için 5 yıl olan okullardan mezun olmak gerekir. Bu okullardan mezun olduktan sonra ister devlette isterse özel klinik açarak çalışmalar yapmak mümkündür. Fakat bunun yanı sıra diş hekimleri branşında yer alan atama eksiklikleri sebebiyle bu alanda okumak isteyen kişilerin de kaygıları mevcuttur. Bu kaygıların olması sebebiyle sorunlarını nasıl çözeceklerini ile ilgili akıllarda soru işaretleri bulunur. Aynı zamanda diş hekimi cerrahları hakkında da bilgi sahibi olmak oldukça önemlidir.
Özel Klinik Açma
Diş hekimi olmak isteyenler genellikle özel kliniklerin açacaklarını söylerler. Bunun temel sebebi özel klinikler aracılığıyla yapılan çalışmaların kazanç çeşitlerinden daha avantajlı olmasıdır. Özel klinik açılması sayesinde bir çok yönden olumlu etkilerin elde edilmesi mümkündür. Özellikle klinik açmak ve daha sonrasında bu alanda ilerlemek için çalışmalar yapmak oldukça kıymetlidir . Bununla birlikte klinik açma masraflarının düşünülmesi ve herhangi bir sorun olmaması için maliyet hesabının kliniğin açılmadan önce belirlenmesi gerekir. Bu belirlemeler sonrasında sorunların ortadan kaldırılması mümkün hale gelerek bu alanda ilerleme sağlaması önemlidir.
Devlette Diş Hekimliği
Diş hekimlerinin merak etmiş oldukları sorular arasında özellikle devletleri diş hekimliğinin olup olmayacağı ve atamaların nasıl olduğu konusudur. Özellikle son yıllarda yapılan araştırmalara göre mesleği seçmenin temel sebeplerinin maaş beklentisi olduğu da vurgulanmıştır. Bununla birlikte özellikle klinik açmanın masrafı olması diş hekimi alanında devlette ilerlemenin gerektiğini vurgular. Özellikle ilerleyebilmek için gerekli çalışmaların yapılması önemlidir. Devlette diş hekiminin alacağı maaş ile özelde alacağım maaş arasında farklılıklar bulunacağından dolayı değerlendirmelerin iyi yapılması gerekir. Özelde yer alan kıdem tazminatı gibi durumların düşünülmesi ve diğer sorunların da göz önünde bulundurması önemlidir.
Diş Hekimi Görev ve Sorumlulukları
Diş hekimi görev ve sorumlulukları oldukça fazladır. Öyle ki bu göreve gelecek olan kişilerin hastaların şikayetlerini dinlemek için iyi bir iletişime sahip olmak gerekir. Bunun yanı sıra röntgen çekmek ya da hastalığın asıl nedenini bulmak gibi çalışmaların yapılması önemlidir. Hastaların olabildiğince hızlı şekilde rahatlatılarak gönderilmesi önemlidir. Genel anlamda diş hekimleri görevlerine bakılması gerekirse:
- Apseli ya da iltihaplı dişlerin tedavisini yaparlar.
- Köprü ve protez dişlerin yapılmasını sağlarlar.
- Kanal tedavisi yaparlar.
- Ağızda ve diş etlerinde meydana gelen sorunları çözerler.
- Ağız ve diş temizliği hakkında öneriler verirler.
Şeklinde sıralamak mümkündür.
Diş Hekimi Maaşları
Diş hekimi maaşları özelde belli bir rakam üzerinde seyrederken kamuda bunun biraz daha üstünde maaş almak mümkündür. Buna göre aylık en düşük diş hekimi maaşları 24.000 iken en yüksek diş hekimi maaşları 68.000 olarak belirlemiştir. Bu fiyatların değişmesine sebep olan temel etken deneyim ve uzun yıllar sektörde yer almaktır