Diş hekimliğinin yanında çalışan ve onlara tedavi esnasında yardım eden diş teknisyenlerine nasıl göreve geldikleri ve diş teknisyeni nasıl olunur sorusunun cevaplanması oldukça önemli konular arasında yer alır. Özellikle meslekte ilerlemek ve sürekli olarak toplumda ihtiyaç duyulan diş hekimlerine yardımcı olmak önemli alanlar arasında yer alır. Diş teknisyeni genel olarak ağız ve diş sektöründe çalışan diş hekimlerinin yanında yardımcı olarak ve hastalıkların teşhisinden sonra gerekli malzemelerin hazırlanmasında destek olacak kişilere söylenmektedir. Toplum için ağız ve diş sağlığının en önemli alanlar arasında olması ve bu alanda yetiştirilecek kişilere ihtiyaç duyulması sebebiyle üniversitelerin 2 yıl olan bölümlerinden mezun olarak o alanda ilerlemek mümkündür. Diş hekimine yardımcı olacak bu kişilerin gelişmesi ve alanında uzman olması önemlidir. Bu alan stresli ve pratik bir şekilde çalışmaların yapılması gereken alanlar arasında yer aldığından dolayı da ilerlemek için deneyimli olmak oldukça önemlidir. Yazımızda sizlere diş teknisyeni nasıl olunur sorusunun cevabını verecek ve bu alanda pratik kısmında nelere ihtiyacımız olduğunu söyleyeceğiz.
Diş Teknisyeni Ne İş Yapar?
Diş teknisyeni ne iş yapar konusunda özellikle akıllara birçok sorun mevcuttur. Diş teknisyenleri diş hekimleri tarafından belirlenen tedavi yöntemlerine uygun olarak malzemelerin hazırlanması ve diş ya da ağız fonksiyonlarını yeniden oluşturulmasını sağlamak için çalışmalar yaparlar. Bu çalışmalarını çene ve diş protezlerini laboratuvar ortamlarında tamamlayarak doktora yardımcı olurlar. Özellikle diş hekimlerinin tedavi yöntemlerine uygun olarak malzemelerin hazırlanması gibi alanlarda çalışmalar yapmak ve örneğin diş hekimi tarafından hastanın ağzına göre hazırlanmış ölçülerde olan protezlerini şekillendirilmesine sağlamak görevlerinde bulunurlar. Birçok görevlerinin bulunması sebebiyle bu alanda sayısızca diş teknisyenine ihtiyaç bulunur. Hareketli veya sabit protezlerin şekillendirilmesi konusunda ön plana çıkan diş teknisyenleri estetik görünüm kazandırmak için çalışmalar yaparlar. Aynı zamanda doktorun yanında yardımcı olarak kullanılan basit cihaz ve aletlerle basit onarım bakım yapılmasına katkı sağlarlar.
Diş Teknisyeni Olmak İçin Neler Gereklidir?
Diş teknisyeni olmak için neler gereklidir sözü özellikle bu bölümü isteyen kişiler tarafından sıklıkla sorulur. Diş teknisyeni olabilmek için meslek yüksekokullarından diş protez teknisyenliği bölümü okuyabilmek ve bu bölümü başarıyla bitirmek gerekir. Bunun yanı sıra ön lisans programlarında bulunan diş protez teknikerliği ve ağız ve diş sağlığı bölümünden başarıyla mezun olmakta önemli kurallar arasında yer alır. Bununla birlikte üniversitelerin lisans bölümlerinden diş hekimi veya diş protez teknisyeni bölümünden mezun olarak da bu alanda çalışmalara başlayabilirsiniz. Alanında deneyimli olmak için ise çok fazla çalışmalı ve malzemelerin isimleri konusunda da detaylı bilgiye sahip olmalısınız. Özellikle deneyim için sürekli konular hakkında bilgi sahibi olmayan açık olmak ve ilerleme katetmek önemlidir. Bu kapsamda yapılacak olan işlemler arasında üniversitenin lisans bölümlerini ya da ön lisans bölümlerini bitirerek bu alanda kendinizi geliştirmek ve eğer isterseniz lisans tamamlama ya da yüksek lisans gibi bölümlere ilerlemek gibi konularda yer alır.
Diş Teknisyeni görevleri
Diş teknisyenlerinin görevleri arasında diş hekimleri tarafından alınan ölçülere uygun olarak diş protezleri yapmak ve bunların ağızda kullanıma hazır hale getirilmesini sağlamak, modeller üzerine hareketli ya da sabit olarak protezlerin şekillendirilmesine sağlamak, cila ve tesfiye ile dişlerin veya protezlerin daha sağlıklı ve estetik görünmesini sağlamak ,döküm yöntemiyle protezlerin çoğalması, mum modelaj veya akrilik çalışmaları yapma, o kırılmış ya da çatlamış protezlerin tamirini sağlamak , diş hekimleri tarafından kullanılmaya uygun hale getirmek için halet ve cihazların hazırlanmasını sağlamak, basit bakım ve onarımlarını yapmak , cihazları temizlemek gibi görevleri bulunur. Sorumluluğun üst düzeyde olduğu bir bölüm olmasından dolayı bu bölüm seçmek isteyen adayların sabırlı ve istekli olmaları gerekir. Ayrıca diş yapımı konusunda kendini geliştirebilecek ve alanında uzman ulaşabilecek kişilerin olması da oldukça önemli konular arasında yer alır. Diş teknisyeni olmak ve bu alanda ilerlemek oldukça kolaydır. Bundan dolayı bu alanda ilerleyebilmek için azim sahibi olmak ve çalışmalara hazır olmak önemli bir husustur.
Diş Teknisyeni Bulunması Gereken Özellikler
Diş teknisyeninde bulunması gereken özellikler konusunda kişilerin bu konuda detaylı bir bilgi sahibi olmaları ve mesleğe bu şekilde atılmaları gerekir. Diş teknisyenlerinin meslekte bulunması gereken görevleri arasında:
- Diş teknisyeni, diş hekiminizin önerisiyle protezlerin hazırlanması ve diş kayıplarının önüne geçilmesi konusunda çalışmalar yapar.
- Doğal dişlerin üzerindeki bozulmalara karşı giderici çalışmalar yapar. (diş beyazlatma diş taşı temizleme gibi)
- Yaptıkları protezleri hastaların ağzına yerleştirmek için diş hekimi onayı almak ve cilalayarak yerleştirmek,
- Çeşitli ağız içi bozukluklarının giderilmesi ve hastanın şikayetlerinin daha az şekilde olması için ağızdan çıkarılıp geri takılabilen veya yerleştirilen çeşitli aletlerin üretilmesi konusunda destek olma olur.
- Sağlık kurallarının laboratuvarda sağlanmasını desteklemek.
- Hastanın işlemler sırasında yaralanması ya da ağrı çekmesi gibi sorunlara karşılık olarak önlem almak
- Hastalar için hazırlanacak olan protezlerin malzemelerini tedarik ederek aynı zamanda kalıp için gerekli olan yerleştirmeleri sağlamak görevlerinde bulunurlar.
bu görevleri layığıyla yerine getirebilmek için öncelikle kişilerin sabır ve isteği olması gereklidir. Aynı zamanda görev ve sorumluluklar çalışılan kurum ve hastanenin şartlarına göre değişiklik göstereceğinden dolayı hassas ve detaylı bir çalışma yapabilecek kişilerin bu alanları seçmesinin doğru olduğu söylenebilir. Dolayısıyla özellikle kendini bu işe verebilecek ve ilgi ihtiyaçları doğrusunda çalışmalar yapabilecek kişilerin seçmesi gereken bir meslektir.
Diş Teknisyeni Maaşları
Diş teknisyenlerinin maaşları oldukça merak edilen konular arasında yer alır. Bu konuda maaşın mesleği seçmemdeki temel belirleyen unsurlar arasında olduğundan dolayı dikkate alınması gereken konulardandır. Bir mesleği seçmek için maaşının önemli olduğu bilinerek diş teknisyenliği maaşlarının da değerlendirilmesi gereklidir. Diş teknisyenlerinin maaşlarına ne kadar olduğunu öğrenebilmek için öncelikli olarak deneyime ve tecrübeye bakılması gereklidir. Alanda yapılan çalışmaların ne kadar çok olduğu diş teknisyenliği maaşlarının etkilenmesine sebep olacağından dolayı bu anlamda yeterli bir şekilde inceleme yapmak oldukça önemli konular arasında yer alır. Yeniden anlamda bakıldığında 2.500 ile 3.000 TL civarında maaş aldıkları söylemek mümkündür.