Genetik mühendisleri çeşitli alanlarda görev yaparlar. Bu görevleri sırasında önemli işlemleri de yerine getirirler. Gem dizilimi, kromozom miktarı gibi çok çeşitli alanların incelenmesi ve sonuçların değerlendirilmesi konusunda yardımcı olurlar. Örneğin güçlü ve zayıf genetik yapıları belirlemek ve modifikasyonu sağlamak amacı güderler.
Bu amaçlar doğrultusunda sürekli olarak çalışmalar yaparlar. Önemli bir göreve sahiptirler dolayısıyla önemli meslek grupları arasında olduğunu söylemek mümkündür. En önemli ülkelerden biri Kanada olmasıyla birlikte ülkemizde de genetik mühendisliği konusunda çalışmalar bulunmaktadır. Genetik mühendisi nasıl olunur konusunda ise üniversite sınavından yeterli puan alınması ile birlikte fen ve bilim alanında ilgi duyanların seçebileceği bir bölüm olduğunu söylemek mümkündür. Temelinde anatominin ve biyolojinin bulunduğu bir alandır. Bu alanı seçen kişiler sürekli yeniliğe açık olmalı ve öğrenmeyi sevmelidir.
Genetik Mühendisi Ne İş Yapar?
Genetik mühendisleri daha sağlıklı bir yaşam için araştırmalar yürüterek bitki hayvanlar ve insanlar üzerinde denemeler yapar. Bu kapsamda kalıtsal hastalıkların iyileştirilmesine yönelik olarak incelemeler yapar . Deneylerde kullanılacak malzemeleri araştırır. Laboratuvar güvenliğini sağlar. Araştırma sonrasında süreç ve sonuçları belgelemek için bilimsel makaleler yazar. Canlıların hücre ve dokularının uygun bir şekilde muhafaza edilmesini sağlar. DNA ayrımı yaparak tam testlerini gerçekleştirir. Laboratuvar çalışmalara ile birlikte çözüme ulaştırmayan hastalıklara yardımcı olur. Verilerin analizi ile birlikte beraber çalıştıkları genetikçi , biyolog veya teknisyenlerin çalışmalarını denetleyip yönetir. Canlıların en temelden incelemesiyle birlikte büyük sorunların en aza indirilmesini destekler.
Genetik Mühendisinde Olması Gereken Özellikler
Genetik mühendislerinin sahip olması gereken belli başlı özellikler vardır. Bu özelliklere sahip olan kişilerin görevini en iyi şekilde yapacağı belirtilmiştir. Genetik mühendislerince olması gereken özellikler incelenirse:
- Analitik düşünme yeteneğine sahip olmalıdırlar.
- Karmaşık kavramların anlaşılıp yorumlanması ve sonuca ulaştırılması konusunda yardımcı olurlar.
- Gözlem becerisinin ileri seviyede olması gerekir.
- Takım çalışmasına uyumlu olmak ve ekip ruhunu benimsemek gerekir.
- Karmaşık problemlerin analiz edilmesi ve çözüm üretilmesi de gerisine sahip olunmalıdır.
- Mesleki gelişime açık olmak.
- Detaycı bir çalışma prensibini benimsemek.
- Gelişmiş iletişim becerilerine sahip olmak gerekir.
Özellikleri bu şeklinde sıralamak mümkündür. Özellikle bu görevi yerine getirecek olan kişilerin genel çalışma prensiplerini en iyi şekilde biliyor olması gerekir. Aynı zamanda üniversitelerin 4 yıllık bölümlerinden mezun olup tam sonra genetik mühendisliği laboratuvarlarında çalışmalara katılmak oldukça önemlidir.
Genetik Mühendisleri Maaşları
Genetik mühendisi maaşları çalışılan kurumlara göre değişiklik gösterir. Özel sektörde maaşlar daha düşük iken kamuda genellikle en düşük 28.000 Türk lirası en yüksek 35.000 Türk lirası şeklinde kazanç elde etmek mümkündür. Bu rakamlar kişilerin deneyimlerine göre de artış göstermektedir. Fakat genel anlamda bakıldığında yeni başlayan bir genetik mühendisi 10.000 liradan fazla maaş alabilmektedir.