Hakim Nasıl Olunur ?

Hakimlik kıdemli bir makam olduğu için tam olarak hakim nasıl olunur ve hakimlik maaşları ne kadar merak edilen sorulardandır. Ayrıca hakimlik çok fazla tercih edilen mesleklerde yer aldığı için hakim olmak çoğu kişi tarafından merak edilmiştir.

Hakim olmak için belirli şartlar vardır bu şartları yerine getiren kişiler hakimlik mesleğini yerine getirebilir.

HAKİMLER NE İŞ YAPAR?

‘’Hakimlik nedir?’’ sorusunu merak edenler hakimler ne iş yapar üstlerine hangi görevler düşer merak etmişlerdir.

  • Hakimler hukuka uygun herhangi bir meselede karar verir ve yasalara uygun çözer.
  • Sorumluluğunda olan davaların dosyalarını inceler.
  • Davacıları ve tanıkların ifadelerini inceler.
  • Yeni yapılan değişiklikler ve yeni alınan kuralların takibini yapar.
  • Kararlarını tarafsız şekilde alırlar.
  • Davacıların, davacı avukatlarının, tanıkların ya da savcılık tarafında sunulan belgeleri davanın dosyasına ekler.

HAKİM OLMAK İÇİN HANGİ BÖLÜM OKUNMALI

Hakimlik adli yargı hakimliği ve idari yargı hakimliği olarak ikiye ayrılmakradır.

1-) ADLİ YARGI HAKİMLİĞİ

Adli yargı hakimi olarak mesleği sürdürmek isteyen kişiler üniversitelerin hukuk fakültesi bölümünden 4 yıllık lisans mezuniyet belgesine sahip olmalıdırlar.

2-) İDARİ YARGI HAKİMLİĞİ

İdari yargı hakimi olarak mesleğini sürdürmek isteye kişiler ise üniversitelerin hukuk dersleri anlamında gerekli  ve belirlenen eğitimleri veren İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesini bitirmeleri gerekmektedir

Kısacası hakim olmak için hangi bölüm okunmalı sorusunun cevabı hukuk, işletme, iktisat , maliye, idari bilimler, siyasal bilgiler, siyaset bilimi ve kamu yönetimidir, 

 HAKiM OLMA ŞARTLARI

  • Hakim olmanın birinci şartı Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaktır. 
  • 35 yaşını geçmemiş olmak.
  • Adayların ayrıyeten devlet haklarından yasaklı olmamaları, erkek adaylar için askerliklerinin bitmiş olması gerekmektedir. 
  • Taksirli suçlar hariç olmak üzere 3 aydan fazla özgürlüğü kısıtlayıcı ya da tutuklama gerektiren bir eylemden dolayı soruşturma ya da tutuklama altında olmamaları gerekmektedir.
  • 4 yıllık Türkçe  ya da yabancı hukuk fakültesinden mezun olmak.
  • Yabancı bir hukuk fakültesini bitirip mezun olanların ise hukuk fakültesinin müfredat programlarına göre yetersiz ve eksik olan konular ve derslere çalışmak. Müfredat kapsamında eksik kalan konulardan sınava girerek başarı ve yeterlilik belgelerini almaları gerekmektedir.
  • Hukuk veya hukuk bilgileri programlarından yeterince müfredatında yer veren iktisat, maliye, idari bilimler ve siyasal bilimler bölümlerinde en az 4 yıllık açık öğretim ya da örgün öğretim lisans eğitimini eksiksiz bitirmiş veya bu bölümlerle denklikleri netleştirilip kabul edilmiş bölümlerinin mezunları olmaları gerekmektedir.
  • Hukuk fakültesini bitirip mezun olanlar dışında alınacak adaylarda ise şu şart vardır. Her dönemde kabul edilecek aday miktarının yüzdede yirmisini geçmeyecek kadar alım yapılır.
  • Adalet bakanlığı ve ÖSYM’nin birlikte hazırladığı sınavda atanmak için gerekli olan sınavdan en az 70 puan almaları gerekir.
  • Gerekli puanı geçen idari ve adli yargı hakimleri sınavı geçerlerse stajyer hakim olarak işe başlayıp belirli bir süre çalışmaları gerekmektedir.
  • Adalet bakanlığı ve ÖSYM kurumunun hazırlamış olduğu sınavda yeterli puanı alan adayların yazılı yazışma sınavına girmeleri gerekmektedir.

HAKİMLİK MAAŞLARI NE KADARDIR?

2023 yılında yapılan  Adli Yargı ve İdari Yargı Hakimlik Sınavında başarılı olan ve mülakatı geçişle sonuçlanan hakimlik adaylarının maaşlarını sunmaktayız. Hakimlik maaşları kıdem ve makama göre değişim göstermektedir. Birden sekizinci kıdeme ye kadar farklı miktarda maaşları vardır.

   Ayrıca bu maaşları belirleyen faktörlerden bazıları da şunlardır:

     •  Adli hakim mi idari hakim mi olduğu

     •  Medeni hali ve çocuk sayısı

     •  Eşin çalışıp çalışmama durumu 

       Bu durumlar kapsamında eş çalışmıyorsa aile yardım ek ödemesi ve çocuğu olanlar içinse  çocuk yardımı yapılmaktadır.

1. derece kıdemli  Hakim (24 sene): 24 sene tecrübeli olan birinci derece kıdemli hakimlerin maaşları, 35 bine kadar yükselmektedir

1. derece kıdemli  (Birinci Dereceye Ayrılmış): Birinci dereceye ayırılan hakimlerin maaşları, yaklaşık 30 bindir

1. derece kıdemli: 18 sene tecrübeli olan 1. derecedeki hakimlerin maaşları, yaklaşık 29 bindir.

2. derece kıdemli: 13 sene tecrübeli olan 2. derecedeki hakimlerin maaşları, yaklaşık 28 bin 750 Türk lirasına kadar yükselebilmektedir.

3. derece kıdemli: 11 sene tecrübeli olan 3. derecedeki hakimlerin maaşları, yaklaşık 27 bin 200 Türk lirasına kadar yükselebilmektedir

4. derece kıdemli: 9 sene tecrübeli olan 4. derecedeki hakimlerin maaşları, yaklaşık 26 bin 520 Türk lirasına kadar yükselebilmektedir

5. derece kıdemli: 7 sene tecrübeli olan 5. derecedeki hakimlerin maaşları, yaklaşık 25 bin 500 Türk lirasına kadar yükselebilmektedir

6. derece kıdemli: 5 sene tecrübeli olan 6. derecedeki hakimlerin maaşları, yaklaşık 24 bin 700 Türk lirasına kadar yükselebilmektedir

7. derece kıdemli: 3 sene tecrübeli olan 7. derecedeki hakimlerin maaşları, yaklaşık 24 bin 200  Türk lirasına  kadar yükselebilmektedir

8. derece kıdemli: Bu alanda yer alanlar hakimlik mesleğine yeni başlayanlardır. Maaşları bu sene itibariyle tahmini olarak 22 bin 100 Türk lirası olarak tahmin edilmektedir. Hakimlik staj süreleri 2 senedir. Hakimler zaruri olarak katıldıkları staj süreleri devam ederken stajyer hakim vasfıyla görev almaktadırlar ve stajyer hakimlerin maaşları da 2023 senesinin ikinci döneminde tahmini olarak 16.510 TL olduğu değerlendirilmektedir.

Yorum yapın

takipçi satın al