Terapist fen ve edebiyat fakültelerinden mezun olan ve psikoloji bölümünü bitiren kişilere verilen isimdir. Terapist nasıl olunur sorusu genellikle psikoloji bölümünü bitirip bu alanda devam etmek isteyen kişiler tarafından sorulur. Aynı zamanda sanat terapisi alan kişilerin de bu konuda başarılı oldukları sürece ilerlemeleri mümkündür. Özellikle son zamanlarda önemli meslekler arasında yer aldığından dolayı psikolog ve psikiyatristlerin dışında terapistlerin önemi de büyüktür. Bu grup içerisinde yaşam koçları, danışmanlar veya eğitmenler de yer alır. Bu görevi üstlenecek olan kişilerin ilaç tedavisi yerine kişilere psikolojik destek sağladıkları görülmektedir. Bu açıdan bakıldığında lisans derecesinde bir okuldan mezun olup mesleğinde yetkin kişi olmazda gereklidir. Alınan eğitimler dışında kişilerin kendilerini geliştirmeleri de oldukça önemlidir.
Psikolog ve Terapist Arasındaki Fark Nedir?
Psikolog ve terapist arasındaki fark sıklıkla tartışılır. Genel anlamda bakıldığında keskin hatlara sahip olmasa bile genel olarak psikolog ve terapist arasındaki iletişimin kuvvetli olduğu vurgulanmaktadır. Bu anlamda incelemeler yapıldığında terapistin daha genel bir anlamı ifade ettiği fakat psikologların da belli bir alanla sınırlı kalmayı tercih ettiği görülmektedir. Terapistlerin akademik anlamda eğitim almaları gerekmez fakat psikologların yüksek lisans eğitimi alması zorunlu tutulur . Dolayısıyla bu göreve gelebilmek için belirli eğitimleri almak da önemlidir. Terapist danışmanlık yapsa daha psikolog daha derinlere inerek araştırmalarına devam etmektedir. Terapistler telkin veremez.
Genel anlamda bakıldığında psikologların akademik anlamda ders verdikleri görülmektedir. Fakat terapistler bu şekilde ders veremez.
Terapist Ne İş Yapar?
Terapistler genel anlamda insanların psikolojik, davranışsal ya da duygusal olarak belirleyen duygularını denetim altında tutmalarını sağlar. Kişilere yardımcı olabilmek amacıyla çeşitli yöntemleri benimser. Böylelikle daha kolay bir şekilde hayata adapte olmak sağlanır. Müşteri ya da danışan olarak nitelendirilen kişilerin çeşitli yöntemlerle birlikte rahatlatma görevine sahiptirler. Böylelikle problemlerin çözülebilmesi için en uygun yöntemin benimsenmesi ve sağlıklı bir yaşam sürdürülmesi için gerekenlerin yapılmasını desteklerler. Bunun yanı sıra psikolojik teorilerin atılması konusunda da terapistlerin önemli bir yere sahip olduğu görülmektedir.
Terapist Maaşları
Terapist maaşları ay boyunca tedavi etmiş oldukları hasta sayısına göre değişiklik gösterse de genellikle ortalama 17.000 TL ile 38.000 TL civarında değişiklik gösterir. Bu rakamlar çalışılan kurumlara göre değişiklik gösterse de yine de belirli aralıkta bulunduğunu söylemek mümkündür. Bulunulan kurumun büyüklüğü, tecrübesi veya aldığı eğitimlere göre terapistlerin de maaşları değişiklik gösterdiğinden dolayı bu konuda yeterliliğin artırılması da oldukça kıymetlidir. Genel anlamda görevlerine bakıldığında:
- Karşıdaki kişinin anlaşılmasını sağlamak
- Onun anlaşıldığını belirterek özgüveninin artırılması
- Sorunların çözülmesine yönelik işlemlerin yapılması
Gibi görevleri sahiptirler. Bu görevleri ve diğer unsurların yerine getiren kişilerin yüksek miktarda maaş alması mümkündür. Özellikle maaşın artması deneyimle ilgili olduğundan gelişim oldukça önemlidir.