Türkiye’de yurt dışı bağlantılı üniversiteler bu bağlantıları denklik dolayısıyla sağlamış ve işbirliği içerisine girmişlerdir. Anlaşmaları doğrultusunda Erasmus programı ile öğrenci alımı yapmaktadırlar. Erasmus programı ile öğrenciler, yurtdışında dönem dönem eğitim alabilmektedirler. Türkiye’de yurtdışı imkanı olan üniversiteler genel olarak mavi diplomaya sahip tüm üniversitelerdir. Mavi diplomaya sahip üniversiteler AB’nin tanıdığı uluslararası standart eğitim verdikleri tanınan bu üniversiteler yurtdışı imkanı olan üniversiteler olarak bilinir.
Öğrencilerin yurtdışında eğitim almak istemelerinin nedeni yüksek kaliteli eğitim, sonradan sağlanacak yurtdışı iş imkanı ve yabancı dil geliştirmektir. Bu nedenlerden herhangi biri bile yurtdışı bağlantısı olan üniversiteler tercih etmek için yeterlidir.
Yurtdışı Bağlantıları Olan Türk Üniversiteleri
Erasmus programı öğrencilerin belirli zamanlarda başka üniversitelerde eğitim görmesine olanak sağlayan bir programdır. Bu programa Avrupa Birliğine üye olan 30 ülke mensuptur. Bu ülkelerin yanında Avrupa Birliği’nin de denk saydığı Türkiye de vardır. Ayrıca Lihtenştayn, İzlanda, Makedonya ve Norveç de Erasmus programına dahildirler. Bunlar dışında koşullu olarak Erasmus programında bulunan ülkeler de vardır.
Yurtdışı imkanı olan üniversiteler Türkiye vatandaşlığına sahip öğrenciler için çok da zor değildir. Çünkü ülkemizde 70’den fazla üniversitede Erasmus programına uygunluk bulunmaktadır. Ancak Türkiye’de yurt dışı bağlantılı üniversiteler de bile yatay geçiş imkanı oldukça zordur. Bunun nedeni de denklik problemdir. Eğer yine de yurtdışındaki bir üniversiteye yatay geçiş yapmak istiyorsanız bunu özel üniversitelere geçmek için deneyebilirsiniz.
Yurtdışı bağlantıları olan türk üniversiteleri bünyesinde eğitim görmek hem dil geliştirmek için hem de iş imkanları için oldukça faydalıdır. Yurtdışında eğiti alan kişiler ülke içinde eğitim almış kişilerden özel sektörde iş imkanlarını bakımından daha ayrıcalıklıdır. Bu durum eğitimin kalitesiyle ilgili olduğu gibi yabancı bil üzerindeki hakimiyetiyle de ilgilidir.
Türkiye’de yurt dışı bağlantılı üniversiteler oldukça fazla olduğundan burada hepsinden bahsetmek mümkün değildir. Bu nedenle şimdi bahsedilecek olan 10 üniversite Türkiye’nin en iyi üniversitelerindendir. Erasmus için en iyi üniversiteler:
· Boğaziçi Üniversitesi: Türkiye’nin köklü üniversitelerinden biridir. 1863 yılında kurulan bu üniversiteden Erasmus yapmak uzmanlık gerektiren bölümlerde okuyan öğrenciler için tavsiye edilir. Avrupa, Asya, Avustralya ve Kuzey Amerika kıtalarındaki birçok üniversite ile farklı değişim programları üzerinde işbirliğine sahiptir. Avrupa’da 41 ülkenin 306 üniversitesinde değişim programı kontenjanına sahip olan bu üniversite 1247 öğrencisini Avrupa’ya gönderebilmektedir.
· Bahçeşehir Üniversitesi: Özel bir üniversite olmasına rağmen yurtdışı imkanı olan üniversiteler arasında en güçlü yurtdışı bağlantılarına sahip üniversitelerden biridir. Erasmus programı ile Avrupa Birliğine mensup 22 farkı ülkede 38 ikili anlaşması vardır.
· Orta Doğu Teknik Üniversitesi: Kısaca ODTÜ yurtdışı bağlantıları olan türk üniversiteleri arasında olan ileri seviye bir eğitim kurumudur. Türkiye’de bulunan en geniş yurtdışı bağlantılarını 950’den fazla uluslararası anlaşma ile sabitlemiştir. Dünyanın 5 farklı kıtasının 85 ülkesinde değişim fırsatı sunmaktadır. Mezunları, Türkiye’de oldukça fazla iş imkanına sahip olabilirken aynı zamanda yurtdışında çalışan birçok mezuna sahip okullarımızdan biridir.
· İstanbul Üniversitesi: 1453’ten bugüne eğitim veren bir kurum olan İstanbul Üniversitesi’nde Erasmus yapmak eşit ağırlık bölümleri ve TIP için tavsiye edilir. Bunlar dışında neredeyse her bölümünden yurtdışı eğitim projeleri kapsamında birçok öğrenciyi yurt dışına göndermektedir.
· İstanbul Teknik Üniversitesi: Türkiye’nin en iyi üniversiteleri sıralamasında ilk beşe giren bu üniversite akademik olarak zaten çok başarılı bir üniversitedir. Bu okulun mezunlarının yurtdışında çalışabilmek için önceden yurtdışına gitmiş olmaları gerekmez. 37 farklı ülkede bulunan 340’dan fazla üniversite ile anlaşması olan İstanbul Teknik Üniversitesi, Türkiye genelinde en yüksek Erasmus bütçesine sahip üniversitedir.
· Anadolu Üniversitesi: Bu üniversite Türkiye’de bulunan ve Erasmus programıyla yurtdışına en çok öğrenci yollayan üniversitelerden biridir. Bünyesinde bulundurduğu birçok farklı bölüm ve fakülte ile geniş bir program olanağı sunmasının yanında yurtdışı imkanlarıyla da öğrencileri cezbeden bir okuldur. Bazı yıllar arasında Erasmus programına en çok öğrenci gönderen okul olmayı başarmıştır.
· Ankara Üniversitesi: Erasmus programı kapsamında Avrupa Birliği üyeleri haricinde, bu kapsama alınmayan ülkelerle de faaliyetler gerçekleştiren bir kurumdur. Ülkemizin köklü üniversitelerinden biri olan Ankara Üniversitesi, Erasmus programı dışında da diğer programlarıyla yurtdışı bağlantısı kuvvetli olan üniversitelerden biridir. Ankara Üniversitesi de Erasmus programı ile yurtdışına en çok öğrenci gönderen üniversitelerden biridir. Mezunlarının da bu bağlantılar sayesinde yurt dışında meslek edinmeleri kolaylaşmaktadır.
· Bilkent İhsan Doğramacı Üniversitesi: Farklı eğitim sistemiyle ve özgün yapısıyla adından fazla söz ettiren bu üniversite de yurtdışı bağlantıları oldukça kuvvetli olan bir üniversitedir. Bilkent Üniversitesi 330’dan fazla üniversite ile anlaşma sağlayarak Erasmus ve diğer değişim programlarıyla öğrencileri yurt dışına yollamaktadır.
· Galatasaray Üniversitesi: Bu üniversite daha çok Fransa ile olan bağlarıyla yurtdışı imkanı sağlamaktadır. En başta Fransa gelen ülkeler arasında Avrupa’nın pek çok üniversitesi ile işbirliği vardır.
· Koç Üniversitesi: Bu üniversite kapsamında 60’ın üzerinde ülkede bulunan 300 üniversite ile uluslararası anlaşmalarla bağlantı sağlanmıştır. Yurtdışındaki seçkin üniversitelerde öğrencilerine eğiti imkanı sunan Koç Üniversitesi farklı değişim programlarıyla birçok öğrencisini yurtdışına göndermiştir. Bu programlar; Erasmus + Programı, Erasmus + Staj Programı, Erasmus + Worldwide, Global Exchange, Yaz Değişim Programları, Araştırma Stajı ve Hareketlilikleri programıdır.
Erasmus Programı dahilinde Avrupa’ya giden öğrencilerin masraflarını Avrupa Birliği fonlarıyla karşılanmaktadır. Erasmus Programıyla yurtdışına gitme hakkı kazanan öğrenciler öğrenimlerinin bir veya iki dönemini yurtdışındaki okulda geçirir. Bu süreçten sonra Türkiye’deki okullarına döndüklerinde, yurtdışındaki okullarında aldıkları dersleri yerine saydırarak öğrenim hayatlarına devam ederler. Erasmus programıyla yurtdışına çıkmak eğitim hayatını sekteye uğratmaz.
Yurtdışında Üniversite Okumak
Yurtdışında üniversite okumak isteyenlerin yapması gereken ilk şey hangi üniversitede okumak istediklerini belirlemektir. Avrupa, yurtdışında okumak isteyenler için ilk akla gelen seçenektir. Avrupa dünyada adını çokça duyurmuş birçok üniversitesiyle bilinmektedir. Avrupa’daki üniversitelerde sunulan İngilizce eğitim programları da oldukça fazladır. Örneğin; Avusturya, Macaristan, Finlandiya, Hollanda ve Almanya üniversitede yurtdışından öğrenci alma konusunda ön plana çıkan ülkelerdir.
Doğru üniversiteyi seçebilmek için okunan bölümün hangi üniversitelerde maddi olarak daha uygun olarak bulunabileceği araştırılmalıdır. Seçilen üniversitenin ilgili bölümünden mezun olanlar hakkında bilgi alarak eğitim kalitesini ölçmek mümkündür. Erasmus programı dahilinde olan ülkeler; Almanya, Avusturya, Fransa, Yunanistan, Belçika, İsveç, Finlandiya, Danimarka, Bulgaristan, Estonya, İrlanda, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Makedonya, Polonya, Romanya, İsviçre, Slovakya, Slovenya, İspanya, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, İzlanda, Norveç, Kıbrıs, Türkiye ve Lihtenştayn.
Yurtdışı imkanı olan üniversiteler koşullu olarak Erasmus programına katılan ülkeler ise: Ukrayna, Rusya, Karadağ, Azerbaycan, Ermenistan, Ürdün, Belarus, Arnavutluk, Mısır, Moldova, Filistin, Bosna Hersek, Gürcistan, Lübnan, Cezayir, Kosova, Sırbistan, İsrail, Libya, Fas, Suriye, Tunus.
Yurtdışı imkanı olan meslekler tercih ederek de yurtdışında iş sahibi olmayı kolaylaştırmak mümkündür. Bu mesleklere örnek olarak, yazılım mühendisliği, hemşire, grafik tasarımcı ve aşçılık verilebilir. Bu meslekler yurtdışında iş bulmak konusunda oldukça başarılıdır. Türkiye’de bu meslekleri edinmek için okuduğunuz üniversitenin yurtdışı imkanı olan üniversiteler arasından biri olması da işiniz kolaylaştıracaktır.