Kamu kurum ve kuruluşlarında yani devlette çalışanlara memur denmektedir, birçok kişi de devlette memur olmak istemektedir. Memur olmak isteyenler merak ediyor icra memuru nasıl olunur? İcra memurları, mahkeme kararları sonucu borçlulardan borçlarını alıp, alacaklılara ceren memurlardır. İcra memurları; Sosyal Güvenlik Kurumu, Adalet Bakanlığı gibi kuruluşlarda görev alırlar.
İcra Memuru Olmak İçin Hangi Bölüm Okunmalı
Bir mesleği yapabilmek için gerekli adımlar bir bir başarıyla uygulanmalıdır ardından önünüzde hiçbir engel kalmayacağı için mesleğinizi rahatça yapabileceksiniz. İcra memuru olabilmek için de belli bir yol çizilmesi gerekmektedir, icra memuru olmak için hangi bölüm okunmalı? İcra memuru olmak isteyen kişilerin aklına ilk bu soru geliyor. İcra memuru olabilmek için bölüm fark etmeksizin ön lisans ya da lisans mezunu olmalısınız. Ardından Kamu Personeli Seçme Sınavı’ndan en az 70 puan alarak tercihte bulunabilirsiniz. KPSS’de puanınız ne kadar yüksek olursa icra memuru olarak herhangi bir yere atanma durumunuz o kadar yüksek olacaktır. KPSS sonrası adaylar sözlü mülakat sınavına girerler, bu mülakatta başarılı geçerse devlette kadrolu icra memuru olarak tercihte bulunup atanabilir, görevinizi yapabilirsiniz.
İcra Memurlarında Olması Gereken Özellikler
Tüm meslekleri yapabilmenin en pratik yolu sahip olunan özellikleri karşılıyor olmaktır bir meslek için aranan özelliklere ne kadar sahipseniz işin o kadar ehli olursunuz. İcra memuru olmak isteyen kişiler de mesleğin gerektirdiği özelliklere sahiplerse işlerinde başarılı olacaklardır, icra memuru olmak istiyorsanız bu özelliklere sahip olup olmadığınızı araştırmalısınız. İcra memurlarında olması gereken özellikler;
- T.C vatandaşı olmak.
- Akıl hastalığına sahip olmamak.
- Güvenlik soruşturmasından geçmek.
- Kamu haklarından mahrum bir vatandaş olmamak.
- Adli sicil kaydı temiz olmak.
- Erkekse askerlik görevini yerine getirmiş olmak.
- Uygulama sınavında başarılı olmak.
- Sözlü mülakatı başarıyla geçmiş olmak.
- Daktilo ve bilgisayar programlarına hakim olmak ve sertifika sahibi olmak.
Ayrıca icra memuru olmak isteyen kişiler TCK’nın 53. Maddesinde bulunan suçlardan hiçbirini işlememiş olması şart koşulmaktadır. TCK 53’e göre işlenmemesi gereken suçlar:
- Kasten işlenmiş bir suçtan dolayı en az bir sene veya daha fazla hapis cezası almış olmak.
- Anayasal düzenleme ve düzene dair herhangi bir suç işlemek.
- Devlet güvenliğini ilgilendiren suçlar.
- Devlet sırları ile ilgili suçlar.
- Casusluk.
- Hırsızlık.
- Zimmet.
- İrtikap.
- Milli savunmaya karşı suçlar.
- Dolandırıcılık.
- Güveni kötüye kullanım.
- Sahtecilik.
- Edimin iflasına fesat karıştırma.
- İhaleye fesat karıştırma.
- Suç kaynaklı mal varlıklarını aklama.
- Hileli iflas.
- Kaçakçılık.
Bu madde uyarınca belirtilen suçları işlemiş kişiler icra memuru olamazlar.
İcra Memurları Ne Kadar Kazanıyor?
Meslek seçilirken en önemli unsurlardan biri de ne kadar maaş getirisi olduğudur, maaşın yüksekliği donanıma ve çalışma saatlerine, çalışma koşullarına bağlıdır. İcra memurları ne kadar kazanıyor? icra memuru olmak isteyen kişilerin merak ettiği sorulardan birisidir. Ücra memurunun hizmet süresi, unvanı vb. etkenler maaşını etkilemektedir. İcra memuru yardımcısı olan bir memurun başlangıç maaşı ortalama olarak on üç bin lira ila on altı bin lira arasında değişiklik göstermektedir.