Diyetisyen Nasıl Olunur?

Diyetisyenler, bireylerin sağlıklı ve tutarlı bir diyet programı izleyerek beslenme düzenlerini yönetmelerine rehberlik eden, ekonomik ve sağlık koşullarına göre besinlerin uygun kullanımını teşvik eden ve toplum beslenmesi konusunda bilinçlendiren uzmanlardır. Beslenme uzmanı olarak da bilinen diyetisyenler, beslenme alışkanlıklarının sürekliliğinin sağlanmasında ve bazı gıdaların zararlı formlarının insan sağlığı için oluşturduğu tehditlerle mücadelede önemli bir rol oynamaktadır. Nasıl diyetisyen olunur, Diyetisyen ne iş yapar gibi sorulara bu yazımızda yanıt vererek karar vermek için her şeyi biliyor olduğunuzdan emin olacağız. 

Son yıllarda sağlıksız gıdaların tüketimindeki artış ve sağlıksız beslenme alışkanlıklarının yaygınlaşması, aşırı kilo alımına ve iç organlarda ciddi komplikasyonlara yol açmıştır. Kardiyovasküler ve metabolik bozuklukların yanı sıra çeşitli kanser türleri gibi birçok hastalık, sağlıksız beslenme nedeniyle önemini yitirmiştir. Diyetisyenler, sadece kilo vermek isteyenlerin tavsiyelerinde bulunan danışman olarak algılanmaları gerekir. Aslında genel olarak sağlık ve sağlıklı beslenme konusunda çalışan bu danışman, insanların beslenme alışkanlıklarını gözlemleyerek kişiye özel beslenme planları hazırlarlar. Bu planlar, kişi büyümesi, cinsiyetine, fiziksel aktivite düzeyine ve sağlık kullanımına uygun olarak sınırlandırılmıştır. Diyetisyenler aynı zamanda tüketmek ve ömürlerinde de kritik bir rol oynarlar.

Diyetisyen olmak isteyenler, “Beslenme ve Diyetetik” lisans bölümüne giriş için Temel Yeterlilik Testi (TYT) ve Alan Yeterlilik Testi (AYT) sınavlarına girerek başarılı olmalıdır. Diyetisyen olmak için hangi bölüme gidilir soruları bu bölümü seçmek isteyenlerin sıklıkla sorduğu sorulardandır. Diyetisyen olmak için kaç yıl okunur sorusu da yine aynı kesim tarafından merak edilenlerden biridir. Diyetisyen doktor nasıl olunur sorusuna yanıt olarak bu şekilde başlayabiliriz. Diyetisyenlik unvanına sahip olabilmek için gereken 4 yıllık lisans öğrenimi kabul edilir. “Beslenme ve Diyetetik” lisans öğrenimini başarıyla tamamlayanlar, diyetisyen ünvanını taşıma ve sağlıklı beslenme konusunda uzmanlaşarak meslektaşlarını icra ederler.

Diyetisyenler ayrıca yüksek lisans programlarına da katılarak geçiş alanlarını daha da geliştirebilirler. Ancak, yüksek çoğul lisans programı, mezun olunan lisans programı ile uyumlu olma zorunluluğu taşır. Bu nedenle sağlıklarıyla ilgili bir alandan mezun olanların yüksek lisans bilimlerine katılma şansı daha yüksektir. Diyetisyen olmak için tıp okumak gerekir mi sorusu da diyetisyenlerin doktor unvanı aldıklarından dolayı kafa karıştırıcı bir sorudur. Ancak bu sorulara şu şekilde yanıt verilebilir, diyetisyenlerin tıp fakültesinden mezun olması gerekmeyip, “Beslenme ve Diyetetik” lisansının alınmasının mezun olmaları yeterlidir. Bu süreçte TYT ve AYT sınavları önemli bir rol oynamaktadır ve diyetisyenlik açılışı için gereken akademik eğitim vermektedir.

Diyetisyenler Ne İş Yapar?

Diyetisyenlerin uzmanlığı, insan güvenliği tehdidine neden olmayan beslenme zorluklarının sürelerinde ve çözümlenmesinde önemli bir faktördür. Toplumu bilinçlendirerek sağlıklı beslenme tüketiminin yaygınlaştırılmasına katkı sağlarlar. Bu sayede, insanlar daha sağlıklı ve uzun bir yaşam sürmelerine yardımcı olurlar. Diyetisyenler, insanların sağlıklı beslenme ihtiyaçlarını karşılama ve doğru beslenme alışkanlıklarını geliştirme gibi çeşitli önemli görevleri üstlenirler. İş tanımlarında yer alan temel görevleri şunalardır:

  1. Bireysel ihtiyaçlara uygun özel beslenme programlarının oluşturulması, kişinin yaşına, cinsiyetine ve kullandıkları ilaçlara göre uygun beslenmeyi planlamak.
  2. Besinlerin besin değerleri, içerikleri ve sağlık üzerindeki etkileri hakkında bilgi vermek, insanlara doğru besin seçimi konusunda rehberlik sağlamak.
  3. Kişilerin kalori tüketimini ölçmek ve onlara uygun kalori alımını sağlamak.
  4. Besinlerin saklanması, çocuklar için pişirme sürecinde ortaya çıkabilecek riskler hakkında bilgilendirme ve güvenli beslenmeyi teşvik etmek.
  5. Doğru gıda hazırlama ve pişirme yöntemleri konusunda bilgi sağlanması, besinlerin besin değerlerinin korunmasına yardımcı olmak.
  6. Sağlıksız beslenmenin olumsuz etkilerini zorlayıcı olmadan ama ikna edici bir şekilde çocuklara aktararak, sağlıklı beslenmenin benimsenmesine destek olmak.
  7. Sağlıklı beslenme konusunda farkındalığı artırmak için bilinçlendirme oluşturmaya başlamak ve eğitim materyalleri oluşturmak.
  8. Gıdaların insan vücudunda ne özellikler gösterdiği, beslenme ve sağlık ilişkisi hakkında bilinçlenmeyi teşvik etmek.
  9. Sporcular gibi özel durumları olan kişiler için uygun süre için yemek programlarını oluşturmak.

Diyetisyenler, sağlıklı yaşamı teşvik eden ve insanların beslenme alışkanlıklarını iyileştirmede kilit rol oynayan profesyonellerdir. Diyetisyen ne iş yapar sorularının da yanıtını bu şekilde almış bulunuyorsunuz. Diyetisyenler, bireylerin daha sağlıklı ve ömür boyu bir yaşam sürmelerine yardımcı olarak toplum sağlığına önemli bir katkı sağlarlar.

Diyetisyenlerde Bulunması Gereken Özellikler Nelerdir?

Günümüz koşullarında özellikle kent yaşamında, sağlıklı beslenme ne yazık ki birçok kişi tarafından göz ardı ediliyor. Hazır yiyecek tarzına yönelik olan ilginin ötesine, sonlarına da paralel olarak insan nihai olumsuz manzara boyutlarına ulaşıyor. İşte tam bu noktada diyetisyenlerin önemi artıyor. Alışkanlıkların değiştirilmesinin zor olabileceği düşünülürse, diyetisyenliğin ilk kuralının eski alışkanlıkların ve kiloların temizliğini yapabilmektir. 

Sabırsız ve hızla kilo vermek isteyenler, beslenme davranışlarında değişiklik yapmak istemeyen kişilere karşı sakin bir tutum sergilemek önemlidir. Çalışma hayatları boyunca bir diyetisyen, pek çok farklı kişilikle karşılaşılabilir. Bu nedenle hoşgörülü bir yaklaşımı benimseyerek, zaman içinde bu kişilere karşı etkili iletişim kurma becerisi geliştirmeleri gerekir.

İletişim becerileri yüksek olan kişiler, bu alanda daha başarılı olmaktadır. Özellikle kalabalık gruplarla çalışmalar yaptığında, toplum psikolojisi hakkında bilgi sahibi olmak önemli bir avantaj sağlar. Diyetisyenlerin, insanları motive etme ve sağlıklı beslenme konusunda bilinçlendirme sürecinde etkili iletişim kurmaları, başarılı sonuçlara ulaşmalarını kapsayan önemli bir faktördür.

Diyetisyenlerin İş İmkanları Nelerdir?

Diyetisyenler, çok çeşitli alanlarda sağlık alanında hizmet sektörlerini ve farklı kariyer yollarını izleyebilirler. İş alanları geniş kapsamlıdır ve bunlar:

  • Hastanelerde çalışmak: Diyetisyenler, hastanelerde sağlık çalışanlarıyla iş birliği yaparak hastaların beslenme ihtiyaçlarını belirleme ve tedavi sürecine katkı sağlarlar.
  • Özel klinikler açmak: Diyetisyenler, kendi özel kliniklerini çocuklardan, özel beslenme yemeklerine uygun programlar oluşturarak danışmanlık hizmetleri sunabilirler.
  • Akademik kariyer: Yüksek lisans ve doktora eğitimine devam eden diyetisyenler, üniversitelerde akademik kariyer yaparak beslenme alanında araştırma ve eğitim faaliyetlerine katılabilirler. 
  • Farklı kurumlarda çalışma hizmetleri: Diyetisyenler, spor kulüpleri, zayıflama merkezleri, okullar, fabrikalar, kreşler, huzur evleri gibi çeşitli kurumlarda beslenme tavsiyeleri verebilirler.
  • Obezite tedavisi: Obezite konusunda doktorlarla iş birliği yaparak evde beslenme konusunda destek olabilirler.
  • Sorumlu diyetisyen olarak görev yapmak: Diyetisyenler, fazla diyetisyenin bulunduğu alanlarda sorumlu diyetisyen olarak yönetici ve ekibin oluşmasını üstlenebilirler.
  • Medya ve yazılı basın: Diyetisyenler, televizyon programlarına katılarak beslenme konusunda bilgi verebilir, kitap yazabilir, dergi ve gazetelerle röportaj yaparak halkı bilinçlendirebilirler. Medyada yer almaları, daha fazla tanımaları ve yapılandırmaları geniş kitlelere ulaşmasını sağlar.

Sonuç olarak, diyetisyenlerin kariyer yolları oldukça çeşitlidir ve sağlık hizmetleri yanı sıra eğitim, danışmanlık ve medya gibi alanlarda da aktif bir şekilde çalışabilirler. Beslenme alanındaki tüketimleri, toplumun sağlıklı yaşam kalitesinden faydalanırken, farklı alanlarda da önemli bir rol üstlenmelerini sağlar.

Diyetisyenler Ne Kadar Kazanır?

2023 yılı güncel diyetisyen maaşları arasındaki farklılık, bu mesleğin geniş bir yelpazeye sahip olmasından ve diyetisyenlerin çeşitli çalışma alanlarından erişilebilmesinden kaynaklıdır. 2023 Mayıs ayı zamlarıyla birlikte, diyetisyenlerin aylıkları ortalama olarak 14.940 TL ile 27.720 TL arasında değişebilmektedir. Diyetisyenler, tercihlerine bağlı olarak devlet hastanelerinde, özel hastanelerde ve kendi muayenehanelerinde çalışmanın yanı sıra online hizmetler de sunma imkanına sahip. 

Diyetisyenler, boyutları uzmanlaşmak için temel beslenme ve diyetisyenlik eğitiminin ardından 2 yıllık yüksek lisans eğitimi alınabilirler. Uzman diyetisyen nasıl olunur sorularına bu yanıt olacaktır. Bu sayede kendi kliniklerini açmayı düşünen diyetisyenler, değerlendirme alanlarını geliştirerek daha kapsamlı hizmetler sunabilmektedirler. Bu şekilde kendi kliniklerini açan diyetisyenler, diğerlerine kıyasla daha yüksek maaşlar elde edebiliyor. Uzman diyetisyen maaşı 20.000 TL ile 30.000 TL arasında değişkenlik gösterebiliyor. Özel sektörde ise diyetisyenler 18.000 TL ile 25.000 TL arasında değişen maaşlar almaktadır.

Diyetisyenlik, sağlık sektöründe farklı birçok iş imkanı sunan ve uzmanlaşmak isteyenler için yüksek lisans gibi eğitim indirimi sağlayan bir meslektir. Diyetisyenler, toplumun sağlıklı beslenme tüketicisine yönlendirilmesinde kritik bir rol oynamakta ve insanların yaşam kalitesini artırmak için önemli bir hizmet sunmaktadır. Diyetisyen ne kadar maaş alır sorularına şu şekilde yanıt verebiliriz; 

  • 4b Sözleşmeli diyetisyen maaşları: 11.940 TL
  • 10 Yıl deneyimli diyetisyen maaşı: 15.550 TL
  • 8/1 derece kamuda mesleğe yeni başlayan beslenme ve diyetetik maaşı: 16,285.61 TL
  • 20 Yıl deneyimli diyetisyen maaşları: 18.500 TL’dir.

Yorum yapın

takipçi satın al