Cumhurbaşkanı nasıl olunur konusunda özellikle bu konuyla ilgili fikir sahibi olmak isteyen kişilerin ayrıntıları da bilmesi gerekir. Özellikle cumhurbaşkanı olabilmek için gerekenlerin bilinmesi, bir parti sahibi olunması hakkında nelerin gerektiği ya da seçimlerde aday olmak için gerekli para yatırma işlemlerini bilmek önemlidir. Belirli yeterliliklerin olması ile birlikte cumhurbaşkanlığı adaylıklarına katılabilmek de mümkündür. Özellikle kendi fikirlerini kabul ettirmek isteyen kişilerin başvurması gereken bir mevkidir. Bir ülkenin idaresini gerektirdiği için bu zorlu görevler için kendini yeterli hisseden adayların başvuru yapması gereklilikler arasında yer almaktadır. Nasılcumhurbaşkanı olunur konusunda da gerekli bilgilerin alınması oldukça önemlidir. Bu konuda özellikle cumhurbaşkanı maaşı ile ilgili detaylar da dikkatli incelenmesi gereken noktalar arasında yer alır.
Cumhurbaşkanı Kimdir?
Cumhurbaşkanları, özellikle anayasanın 102. Maddesine göre 5 yılda bir seçilen bir mevkidir. Ülkenin tüm yetki ve sorumluluklarını yerine getiren, düzenin sağlanmasında karar verici olan bir meslektir. Ayrıca cumhurbaşkanı olabilmek için öncelikli olarak konuyla ilgili belirlenen şartların yerine getirilmesi gereklilikler arasındadır. Cumhurbaşkanlığı Mustafa Kemal Atatürk’ün ardından seçilmeye devam edilen ve Türkiye Cumhuriyetini temsil eden bir yetkidir. Devletin başı olan bu ismin ülkeyi temsil edebilmesi için belirli niteliklere sahip olması da gerekir. Bundan dolayı da önemli alanlardan bir tanesidir. Cumhurbaşkanlığı seçimle yapılan bir görevdir. Halkın uygun gördüğü adayı seçmesi ile cumhurbaşkanı göreve getirilir. Birçok görevi olan ve bundan dolayı sorumluluklarını dikkatle yerine getirmesi gereken isimlerden olan cumhurbaşkanlığı, kutsal görevler arasında yer alır.
Cumhurbaşkanı Adayı Olma Şartları
Cumhurbaşkanı aday olabilmek için şartlar vardır. Bu şartların yerine getirilmesi ile birlikte aday olunması mümkündür. 2007 yılından bu yana değişen anayasa ile birlikte cumhurbaşkanı olabilmek için de belirli şartların yerine getirilmesi gereklilikler arasında yer alır. Cumhurbaşkanı olmak isteyen kişilerin 40 yaşını doldurmuş olması temel şartlar arasındadır. Ayrıca bu kişilerin yüksek öğrenimini tamamlamış olan kişiler olması da önemlidir.
Temel şartlardan bir tanesi de seçilmek için adaylığını koyacak olan kişinin Türk vatandaşı olmasıdır. Türkiye Büyük Millet Meclisi üyesi olsun olmasın tüm vatandaşların belirlenen şartları karşılaması dahilinde aday olması mümkündür. Ayrıca cumhurbaşkanı olabilmek için halk oylaması gereklilikler arasındadır. 2007 yılından beri sistem bu şekilde ilerlemektedir. Cumhurbaşkanlığı seçimi kaç turda yapılır konusunda da belirli bir süreç ilerler. Bu süreç de yine TBMM tarafından düzenlenmektedir.
Cumhurbaşkanı Görev ve Yetkileri
Cumhurbaşkanı olmak, belirli bir sorumluluğa sahip olmak demektir. Bundan dolayı bu şekilde aday olmak isteyen kişilerin öncelikli olarak görevlerini bilmesi gerekmektedir. Özellikle yasaları yayınlamak büyük bir görevdir. Meclisten geçmiş yasaların kontrol edilerek geri gönderilmesi görevi de cumhurbaşkanı görevleri arasında yer almaktadır. Bu görev ve sorumluluklar kişileri bir hayli yormaktadır. Bundan dolayı da sorumlulukların bilinerek seçimlere katılmak gerekir. Başbakanı atamak ya da istifasını kabul etmesi gibi işlemlerin yapılmasında da yine cumhurbaşkanı rol alır. Türkiye’nin tüm ülkelerde tanıtılmasına yardımcı olan ve temsilcisi olan cumhurbaşkanlarının görev ve sorumluluklarını iyi bilmesi gerekir. Bunlar dışında cumhurbaşkanı görev ve yetkileri incelenirse:
- TSK liderliği yapmak,
- Milli güvenlik kurulunu toplayıp başkanlık etmek ve rektörleri atamak,
- Anayasa mahkeme üyelerini atamak,
- Yargıtay, cumhuriyet başsavcısını atmak,
- Ülke temsilciliğini yapmak bulunur.
Ülkenin en önemli görevini üstlenen cumhurbaşkanlarının bu konuyla ilgili gereklilikleri bilmesi de daha sonrasında görevini yerine getirmesi konusunda problem yaşamamasına yardımcı olur.
Nasıl Cumhurbaşkanı Olunur?
Cumhurbaşkanlığı 2007 yılından bu yana değişikliğe uğramıştır. Cumhurbaşkanlığı seçimi nasıl yapılır konusunda özellikle eskiden meclis görevlileri tarafından yapılan seçimler günümüzde halk oyuyla yapılmaktadır. Bu seçimler sonrasında belirlenen cumhurbaşkanları göreve getirildikleri andan itibaren ülkeyi temsil edecekleri için dikkatli olmaları da gereklidir. Ülkenin temsilciliğini yapan bir isim olmasından dolayı bu ismin gereklilikleri yapabilecek olması önemlidir. Cumhurbaşkanı olabilmek için genel şartlar arasında 40 yaşında olmak gerekir. Bu nedenle öncelikli olarak bu kritere uyum sağlamak önemlidir. Ayrıca Türk vatandaşı olmak da şartlar arasında yer alır. Belirtilenlere göre cumhurbaşkanı olabilmek için milletvekili seçimlerine uygun olmak, yüksekokul mezunu olmak ve Türkiye Büyük Millet Meclisinde en az 20 tane tanıdığın bulunması gerekir. Bu şartlar karşılandığı sürece cumhurbaşkanı olabilmek için tüm şartların yerine getirilmesi önemlidir. Bu gereklilikler yerine getirildiğinde halka yönelik mitinglerin düzenlenmesi ve daha sonrasında da beğenilen bir aday olunduğu durumda seçilmesi mümkündür. Halk oyuyla seçim sonlandırılarak seçilen ismin de bu mevkiye getirildiği söylenebilmektedir. Ayrıca cumhurbaşkanlığı seçimi kaç turda yapılır ya da bir cumhurbaşkanı 3. Kez seçilebilir mi konularında da detaylı bir şekilde bilinmesi gerekir.
Cumhurbaşkanlığı seçimi iki turlu sistemle yapılır. Bu sistemde ilk turda en çok oyu alan aday arasında ikinci tur yapılır ve daha sonrasında yüksek oy alan aday seçilmiş olur.
Cumhurbaşkanı görev 5 yıldır. Bu süre sonunda da yeniden seçim yapılır. İki kereden fazla aday olunamaz.
Cumhurbaşkanı Maaşı
Cumhurbaşkanlığı maaşları, yeniden belirlenmektedir. 2023 yılında belirlenecek olan fiyatlar neticesinde cumhurbaşkanının alacağı net fiyat, 100 bin 750 liradır. Bu fiyat dışında cumhurbaşkanlığına ayrılan belirli rakamlar mevcuttur. Bu belirlenen fiyatlar içerisinde cumhurbaşkanlığı temsil ve tanıtma giderleri olarak 105 milyon TL bulunur. Yine bunlar dışında da belirli ödenekler bulunur.