Dalgıç Nasıl Olunur?

Dalgıçlar denizde başarılı bir şekilde vakit geçiren ve bu anlamda deniz araştırmaları yapan kişilerdir. Dalgıç olmak için sadece bir hobi olarak değil profesyonel şekilde düşünmek de gereklidir. Dalgıç nasıl olunur konusu dalgıçlık eğitimi almak isteyen ve bu alanda kendini geliştirmek isteyen kişiler tarafından sıklıkla sorulur. Özellikle önemli meslekler arasında yer almasından dolayı dalgıç olmanın önemsenmesi ve bu alanda profesyonellik konusunda çalışmalar yapılması gerekir. Dalgıçlık eğitimi alındıktan sonra meslek haline gelip gelmeyeceği ile ilgili sorular da sıklıkla soru olduğundan dolayı buna bir cevap vermek oldukça önemli konular arasında yer alır. Önemli meslekler arasında yer aldığından dolayı birden farklı işin bir arada yapıldı büyülü ve gizemli bir meslek olan dalgıçlık tarihi 5.000 yıl önceye dayanan bir meslektir.

Tarihinin bu kadar eskiye dayanması sebebiyle doğal olarak merak edilen meslekler arasında yer alır. Bu meslek yalnızca meslek olarak değil hobi olarak da ilgilendiren bir alandır. İyi taraflarının bulunmasının yanı sıra tehlikeli tarafları da mevcuttur. Ancak alanda iyileşmek ve profesyonelleşme isteyen kişilerin tüm riskleri göz önünde bulundurması gerekir. Deniz aşıklarının beni numaranız meslekleri arasında yer alacak dalgıçlık konusunda nedir nasıl olunur gibi temel noktaları da bilmek önemlidir. Çünkü mesleği yaparken karşılaşılabilecek sorunların bilinmediği takdirde ciddi problemler  ortaya  çıkabilir.  son yıllarda da son ekipmanları alarak dalış yapan ve burada fotoğraflamayı seven kişiler için dalgıç olmak önemli hale gelmiştir. Bunu yalnızca bir meslek olarak değil bir hobi olarak da düşünmek önemlidir.

Dalgıç Ne İş Yapar?

Dalgıç ne iş yapar konusu oldukça merak edilen konular arasında yer alır. Hem karada hem de özel sektörde çalışmalar yapan dalgıçların saatlerce suyun altında kalması gibi önemli bir sorumlulukları vardır. Endüstriyel bir gün ticari veya hobi amaçlı dalgıçlık yapmak mümkündür. Genel anlamda özel ekipmanlarla su altına giren ve burada araştırma, inceleme yapan kişilere dalgıç yani balık adam dönüşür. Meslek itibarıyla hayatının neredeyse büyük bir çoğunluğunu deniz altında yaşayarak geçirirler. İlk ortaya çıktığı dönemlerde düşmanların gemilerinin iplerini kesmek veya gemilerden delik açarak onları batırmak gibi çeşitli sebepler ben dolayı dalgıçlık yapılırdı. Daha sonrasında korsanların ilgisini çeken bu durum basit ekipmanlarla başlayarak gelişmiş ekipmanlara kadar ilerledi. Geçmişten günümüze kullanılan farklı elbiselerle birlikte dalgıçların da görevlerinde değişmeler olmuştur . Hobi olarak yapan kişilerin sayısının çok olmasının yanı sıra bunu iş olarak benimseyen kişiler de mevcuttur.

Dalgıç Olmak İçin Neler Gereklidir?

Dalgıç olmak için neler gereklidir sorusu birçok kişi tarafından sorulan sorunlardandır. Dalgıç olabilmek için 2 farklı yöntem bulunur.  Bu yöntemlerden ilki sualtı teknolojileri bölümlerinden mezun olmak, ikincisi ise Türkiye sporları federasyonundan sertifika almaktır. Eğer üniversite eğitimi almak isteniyorsa 2 yıllık ön lisans bölümlerini tercih edilmesi mümkündür. Bunun yanı sıra 2 yılın sonunda staj yaparak alanında gelişmek ve başarıyla tamamlamak gerekir. Sertifika alarak dalgıç olunması isteniyorsa en az 14 yaşını tamamlanması ve herhangi bir sağlık problemine sahip olunmaması gerekir. Eğer bu şartlar sağlanıyorsa dalgıçlık eğitimi veren kurslara kayıt olarak sertifika alınabilir. Genellikle enflasyona ya da kura göre değişiklik gösteren bu kurslarımız fiyatları da 500 ila 1.000 TL arasında değişen ücretlere tabi tutulur.

Dalgıç Görevleri 

Dalgıçların görevleri farklılaşır. Özellikle çalışma alanına göre farklılıkların olması mümkündür. Bunlara bakıldığında görevleri arasında bir araştırmada çalışmalar yapmak, su 6 fotoğrafçılığı yapmak, sualtında yaşayan canlıları incelemek veya meydana gelen sorunların temel sebeplerini araştırmaktır. Zorlayıcı olmasının yanı sıra tehlikeli meslekler arasında yer alır eski dönemlerde bu meslek tamamıyla gemilerin batırılması için tercih edilen meslekler arasında yer alıyordu. Fakat günümüzde daha ciddi bir sorun olan kayıpların bulunması gibi çeşitli görevler yer alıyor . Genel olarak ticari  çalışmalarda  arama kurtarma görevlerinde çalışmaları mümkündür.

Dalgıç Bulunması Gereken Özellikler

İyi bir dalgıçta bulunması gereken bazı özellikler vardır. Özellikle görev sorumluluğunda olmak ve arama kurtarma çalışmalarında yer almak dalgıçların temel görevlerinin olduğundan dolayı sabırlı bir şekilde işi yapmaya devam etmek gerekir . Bu açıdan bakıldığında dalgıçların genel özellikleri arasında:

  • Yüzmeyi iyi bilmelidirler
  • Dalış yapma konusunda engelleyebilecek herhangi bir sağlık sorununa sahip olmamalılar.
  • Dalış tekniklerinin hemen hemen hepsine hakim olmalıdırlar.
  • İyi bir eğitim almadılar.
  • İlk yardım becerilerine ve bilgisine sahip olmalılar.
  • Ayrıntılı bilgilere sahip olmalılar
  • Herhangi bir tehlike durumunda sakin kalmayı başaran bilmelidirler.
  • Denizi sevmelidirler.
  • Sorumluluk sahibi olmalıdırlar .
  • Kapalı alan ve sualtı fobileri olmamalıdır.
  • Araştırmayı seven ve birikimli olmalıdırlar
  • Özgüvenleri yüksek olmalıdır .
  • Disiplinli ve otoriter olmalıdırlar .
  • Yardımsever olmalılar.

Bu özelliklere sahip olunduğunda özellikle dalış yapmak ve dalış yaparken de birçok manzarayla karşılaşmak mümkündür. Deniz birçok farklı unsurların bir arada bulunduğu bir alan olduğundan dolayı  burada karşılaşılacak herhangi bir sorunda sakin kalmak oldukça önemlidir. Çünkü eğer panik yapılırsa hayatı kaybetmeye kadar gidecek bir tehlike meydana gelir.

Dalgıç Maaşları

Dalgıç maaşları özellikle farklı dönemlerde farklı şekilde değişiklik gösterir. Özellikle görevin süresine, kamuda ya da özelde çalışmaya göre değişiklik gösterir. Belirlenen maaşlar her sene yeniden düzenlenmektedir. Genel anlamda bakıldığında en düşük 14.000 en yüksek 35.000 civarında bir maaş almaları mümkündür

Yorum yapın

takipçi satın al