Türkiye’de en gözde mesleklerden biri olan inşaat mühendisliği konusunda en merak edilen sorular arasında öncelikle inşaat mühendisi nasıl olunur sorusu yer alır. İnşaat sektörü ekonomi için lokomotif olma özelliğinden dolayı bu sektör devlet desteğine tabidir. Bu durumda doğal olarak sektörde çalışacak deneyimli, eğitimli, kalifiye personele ihtiyaç duyulur. İnşaat mühendisliği nedir diye başlayacak olursak kısaca bir yapının projelendirilmesi ve alan üzerinde uygulanmasıdır.
Bir yapının inşa edilmesi için öncelikle mimar ve statik projesinin çizilmesi gerekir. Mimari proje ile binanın dış ve iç tasarımı planlanmış olur. Statik proje ise binaların yıllarca ayakta durması için kolon ve kirişlerin birbirleri ile mesafeleri, konumları ve adetlerinin bulunduğu planlardır. Günümüzde yaşanan deprem felaketini göz önünde bulundurursak statik projenin ne kadar önemli olduğunu anlamış oluruz.
İşte inşaat mühendisleri statik projenin çizimi ve sahada uygulanmasını sağlar. Bu projeler sayesinde yapıların güvenli bir şekilde kullanılması sağlanır. Görüldüğü üzere bu yapının tasarımından daha önemlidir. Deprem felaketinde yıkılan evlerinin çoğunun projelere aykırı imalatların bulunmasından kaynaklandığı görülmüştür. Kötü bir deneyimle de olsa anlaşılmıştır ki zemin kattaki bir kolonun kesilmesi bina için çok büyük tehlike arz edecektir.
İnşaat mühendisleri şantiyede bizzat bulunmak zorundadır. Projelerin uygulanması aşamasında çalışanları yönlendirir ve projelerin uygulanmasını sağlar. Bu durumda bir şantiye içerisinde en fazla inşaat mühendisinin sözü geçer. Maliyetlerin hesaplanması konusu da onlara aittir. Peki inşaat mühendisi nasıl olunur diyecek olursanız öncelikle üniversitelerin mühendislik fakültesi bünyesinde yer alan inşaat mühendisliği bölümünden mezun olmak gerekir. İnşaat Mühendisliği bölümü 4 yıllık lisans programıdır. Öğrencilerin mezun olabilmeleri için eğitim süreci içinde şantiye alanlarında 40 gün staj yapma zorunluluğu vardır. Günümüzde inşaat mühendisliği okumak isteyenler için lisans programında 124 farklı üniversite bulunmaktadır.
Mühendislik dalları içerisinden inşaat mühendisi olmak için yalnızca 4 yıllık mühendislik fakültesinden mezun olmak yeterli değildir. Peki inşaat mühendisi olmak için gereken şartlar nelerdir diye merak edecek olursanız şu şekilde maddeleyebiliriz.
- Takım çalışmasına ve ekip yönetimine yatkın olmalıdır.
- İyi derecede yabancı dil bilmelidir.
- Mesleki gelişmeleri takip ediyor olmalıdır.
- Sayısal ve analitik zekaya sahip olmalıdır.
- Proje yönetim konusunda yetenekli olmalıdır.
- Birden fazla görev aynı anda yapabilme yeteneğine sahip olmalıdır.
- Stresli anlarda problem çözme becerisine sahip olmalıdır.
- Mükemmel sözlü ve yazılı iletişim becerilerine sahip olmalıdır.
- İnşaat mevzuatlarına hakim olmalıdır.
İnşaat Mühendisi Nerelerde Çalışır?
Son zamanların yükselen meslekleri arasında yerini uzun süredir koruyan meslek inşaat mühendisliğidir. İnşaat mühendisi nerelerde çalışır da bu güncellikle birlikte merak konusu olmuştur. Kısaca söylemek gerekirse her inşaat işinde bir mühendis çalıştırma zorunluluğu bulunur. Bu sebeple, sıradan bir bina inşaatında, köprü ve yol yapımında baraj, tesis, benzinlik, fabrika gibi her türlü yapı inşaatında görev alabilirler. İnşaat mühendisleri proje ofislerinde, inşaat ve yapı denetim firmalarında çalışabilirler. Toplu konut, yol baraj, havaalanı, tünel, üst geçit gibi yapıların inşasında kontrol mühendisi ya da şantiye şefi olarak istihdam edebilir. İnşaat mühendisleri aynı zamanda kamu kuruluşlarında çalışabilirler.
İnşaat mühendisinin kamu kurumlarında çalışabilmesi için YDS VE KPSS puanı ile inşaat mühendisi, müfettiş gibi rollerde görev alabilmektedir. Bütün bunları yapabilmesi için daha önce bahsettiğimiz inşaat mühendisi olabilmek için gerekli şartlar başlığındaki özellikleri taşıyor olması gerekir. Disiplinli ve prensipli çalışarak sorumluluk sahibi olduğu takdirde çok kısa bir zamanda başarı basamaklarını tırmanacaktır.
İnşaat mühendisliğinin iş olanakları diğer mühendislik alanlarına göre daha fazla olduğu bilinir. Genellikle bütün ülkelerde inşaat sektörü ekonominin en önemli unsurudur. Yani sonuç olarak inşaat mühendisleri fazla zorlanmadan kolay iş bulabilirler. İnşaat mühendisi nerelerde çalışır diye bakacak olursak;
- Belediyelerin İmar Müdürlükleri
- Değerleme Uzmanlığı
- Öğretim Görevliliği
- İş sağlığı ve Güvenliği Uzmanlığı
- Şantiye şefliği
- Kontrolör
- Çimento santralleri
- Maden ocakları şeklinde genel olarak sıralamak mümkün olacaktır.
İnşaat Mühendisi Ne Kadar Maaş Alır?
İnşaat mühendisliği bölümü genel olarak tercih edilen bölümler arasında yer alır. Çünkü bilindiği üzere inşaat mühendisleri çok zorlanmadan iş bulabilecekleri geniş bir çalışma alanına sahiptir. Ancak yeni mezunlar yani deneyimsizler için maaşlar o kadar da iç açıcı değildir. İnşaat mühendisi ne kadar maaş alır sorusu bu şekilde en merak edilenler arasında yerini almıştır. Bölümden yeni mezun olanlar yani mesleğe yeni başlayanlar dönemin asgari ücretin biraz üzerinde maaş alır.
Kamuda memur olarak çalışanlar yeni düzenleme ile ancak yeni yeni iyi maaş alabilmektedir. Ancak özel sektörden bir dezavantaj olarak prim yapmaları mümkün değildir. Özel sektörde ise deneyim arttıkça memura göre daha fazla kazanç sağlayabilir hale gelebilirler. Yeni mezunlar için yeni düzenleme ile bir maaş aralığı verirsek 15.000-27.000 arası maaş alabilmektedirler. Bu aralık kamu için geçerlidir. Eğer inşaat mühendisi deneyimli ise ve özel sektörde çalışıyor ise 27.000-39.000 arasında olabilmektedir.