İslamiyet dininin anlatıldığı ve İslamiyet’in birlikte olduğu felsefe ve psikoloji dallarının alt disiplinlerini inceleyerek derinliklerinin anlamlandırılmasını öğreten bir akademik süreçtir. Ülkemizde birçok şehirde bulunan fakülteler arasında yer alır. Din ile ilgili eğitimler alınarak hem ahlaki yetkinliklerin artırılması hem de akademik alanda gelişmenin destekler sağlanmasını destekler. %90 dokuzu Müslüman bir ülkede yaşadığımızdan dolayı birçok gencin bu alanı seçmesi oldukça normaldir. Üniversite arayışında olan ve dini bilgileri edinmek isteyen kişiler için ilahiyatçı nasıl olunur konusunda oldukça önemlidir. Temelde ilahiyatçı olabilmek için nelerin gerektiği, bu bölümde hangi derslerin yer aldığı ve genel anlamda nelerin anlatıldığı oldukça önemli bir konudur.
İlahiyat Bölümünde Verilen Dersler Nelerdir?
İlahiyat bölümünde belli başlı dersler bulunur. Bu bölümdeki derslerin genel ağırlığının din esaslı olduğunu söylemek mümkündür. Özellikle dini anlamda incelenen psikoloji sosyoloji ve diğer tüm esasların iyi bir şekilde geçmek söz konusu olduğunda diploma alınır. Toplamda 4 yıllık yani 8 yarıyıldan oluşan bir fakültedir. Başarıyla tamamlandığında ve derslerin iyi bir şekilde geçilmesi sonrasında ilahiyat lisans diploması verilir. Alınacak olan dersler arasında:
- Ağırlıklı bir şekilde tefsir eğitimi vardır.
- Hadisler
- Kuran okuma ve tecvit
- İslam inanç esaslarının anlatılması
- İslam sanatlar tarihi
- Dinin sosyoloji ve psikolojisi
- Kelam
- İslam’da ahlak
- Ahlak esasları ve bunlara bağlı olarak felsefe
- İslam hukuku ve karşılaştırmalı İslam ve batı düşüncesi olmak üzere ayrılır.
Bu dersler özellikle ilahiyatçıların en sık karşılaştıkları dersler arasında yer alır. Dolayısıyla bölümü tercih etmeden önce ilahiyat bölümüne verilen dersler konusunda bir araştırma yapmak oldukça önemlidir yukarıdaki derslere ek olarak bazı bölümlerde ve üniversitelerde Arapça öğreniminin gerekli olduğunu düşünerek Arapça hazırlık sınıfları da bulunur
İlahiyatçıların İş Olanakları
İlahiyatçılar özellikle halkın dini anlamda bilinçlenmesi konusunda yetkilidirler. Bu anlamda dinin doğru bir şekilde anlatılması ve özellikle cami gibi alanlarda eğitim verilmesi konusunda önemli personellerde bu konuda imam, vaiz ,memur, müftü, din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni gibi çeşitli dallarda iş olanakları bulmak mümkündür. Temel esaslarına bakıldığında ilahiyat mezunlarının kuranı kerim derslerine girdiği de bilinir. Bu anlamda yapılacak olan işlerin tamamıyla dini inanç ve esasların anlatılması üzerine olması sağlıklı bir süreçte önemlidir. Bu konuda eğer kendini geliştirmek isteyen biriyseniz öncelikli olarak ilahiyat bölümünün dini anlamda önemli bir bölüm olduğu ve bu bölümden mezun olduktan sonra birçok önemli görevin bulunduğunu söylemesi evet bu görevlerin yerine getirilmesi gerekir.
İlahiyatçı Ne Kadar Maaş Alır?
İlahiyat bölümünden mezun olan çoğu kişiye sormuş olduğu sorular arasında ilahiyatı olsun ne kadar maaş aldıkları da bulunur. Bir ilahiyatçının aldığı maaş yıldan yıla değişiklik gösterir. Bu anlamda alacakları maaş imam, vaiz, müezzin, kuran kursu öğreticileri gibi çeşitli dallarda olanlara göre değişiklik gösterir. Genel anlamda bakıldığında fiyatlar 14 bin TL ile 19 bin TL arasında değişiklik gösterir adayların bu fiyatları değerlendirerek bu alanda çalışmalara başlamaları da önemlidir.